Μια από τις εξελίξεις που προκαλεί η οικονομική κρίση, μπορεί τελικά να καταλήξει να είναι επωφελής για τη μουσική βιομηχανία στην Ελλάδα. Εκτός απροόπτου, φαίνεται ότι θα προχωρήσει η συγχώνευση της Vodafone με την Wind.
Καταρχάς λίγο παρασκήνιο για τις εξελίξεις: προφανώς πρόκειται για συγχώνευση σε επίπεδο μετόχων, και όχι εξαγορά.
Ο λόγος απλός – η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει όλους τους καταναλωτές, αυτοί με τη σειρά τους μιλούν λιγότερο στο τηλέφωνο, με συνέπεια όλες οι εταιρείες κινητής να έχουν συμπιεσμένους τζίρους.
Αυτό επηρεάζει περισσότερο τους μετόχους της Wind στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι οποίοι έχουν ήδη φάει δύο διαδοχικά κουρέματα στα χρήματα που έβαλαν στη Wind, μια από τον Sawiris, και μια όταν αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.
Έχοντας χάσει λοιπόν πάνω από τα 2/3 των αρχικών κεφαλαίων τους, δεν είναι σε αυτή τη φάση διατεθιμένοι να εξαγοραστούν από οποιονδήποτε ο οποίος θα έκανε μια εκτίμηση της σημερινής αξίας της Wind βασιζόμενος στα συγκυριακά κακά αποτελέσματα.
Είναι προφανές λοιπόν ότι η μόνη βιώσιμη λύση είναι μια πιθανή συγχώνευση, αρχικά σε επίπεδο μετοχικής βάσης. Είναι επίσης προφανές ότι οι σημερινοί μέτοχοι της Wind βρέθηκαν εξ’ανάγκης να μανατζάρουν οι ίδιοι μια εταιρεία κινητής, και ο πραγματικός ρόλος τους ήταν να είναι παθητικοί επενδυτές.
Είναι λοιπόν λογικό να περιμένουμε ότι η εταιρεία που θα προκύψει θα φέρει το σήμα της Vodafone, και πως επίσης στο μεγαλύτερο βαθμό τα δικά της στελέχη θα είναι αυτά που τελικά θα συνεχίζουν να διαχειρίζονται το μεταλλαγμένο σχήμα.
Ο μεγαλύτερος σκόπελος ο οποίος θα πρέπει να ξεπεραστεί είναι οι αντιδράσεις του ομίλου του ΟΤΕ, πράγμα το οποίο θα είναι αρκετά παράδοξο εφόσον η μητρική του DT, προσπάθει αυτή την περίοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες να κάμψει τις αντιρρήσεις της ρυθμιστικής αρχής για την πώληση της θυγατρικής της TMobile στην AT&T.
Εξίσου σημαντικές οι αντιδράσεις των εργαζομένων καθώς θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ότι μεσοπρόθεσμα θα υπάρχουν σοβαρότατες μειώσεις προσωπικού.
Γιατί “θετική” εξέλιξη όσων αφορά στη συγχώνευση θα είναι θετική για τη μουσική βιομηχανία?
Διότι αυτή τη στιγμή, με τρεις παίκτες στο χώρο να ταλαιπωρούνται από τη συνεχόμενη πτώση του τζίρου, όλοι τους έχουν εστιάσει στο να προσφέρουν όλο και οικονομικότερα πακέτα επικοινωνίας, έχοντας μειώσει σοβαρότατα τις επενδύσεις σε υπηρεσίες περιεχομένου.
Με την επερχόμενη δημοπράτηση συχνοτήτων, η ανάγκη για εξοικονόμηση χρημάτων θα οδηγούσε τη Wind να μειώσει ακόμα περισσότερο τέτοιες επενδύσεις.
Η αλλαγή των ισορροπιών στην αγορά, με δύο πλέον ισχυρούς παίκτες, θα οδηγήσει σε αναθεώρηση τέτοιων πρακτικών και στην επιστροφή στην αναζήτηση νέων υπηρεσιών.
Σημαντικότερη κατηγορία ήταν πάντα η μουσική, και σε διεθνές επίπεδο φαίνεται να έχει την τιμητική της καθώς τόσο το Spotify, όσο και πολλές υπηρεσίες “cloud” αναζωπυρώνουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών, και αυξάνουν την χρήση (άρα και τα έσοδα) των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.
Εξελίξεις θα πρέπει να περιμένουμε όμως και στα μέτωπα της σταθερής, καθώς δεν αποκλείεται να δούμε σύντομα και μια συμφωνία απορρόφησης της On Telecom από την Forthnet…