Έντονη κινητικότητα στην πιο εξελιγμένη αγορά ψηφιακών μουσικών υπηρεσιών, αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών, παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες.
Αναφερθήκαμε στο γεγονός ότι τόσο η Amazon, όσο και η Google παρουσίασαν υπηρεσίες στις οποίες ο χρήστης μπορεί να αποθηκεύσει τη μουσική του βιβλιοθήκη, και να την ακούσει στη συνέχεια με όποια συσκευή διαθέτει, μέσω internet.
Η Apple αναμένεται μέσα στον Ιούνιο να παρουσιάσει την πιο εξελιγμένη υπηρεσία, για την οποία βρίσκεται εδώ και μήνες σε διαπραγματεύσεις με όλες τις δισκογραφικές εταιρείες.
Από ό,τι φαίνεται, όχι μόνο έχει καταλήξει σε συμφωνία, αλλά σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα, η καθυστέρηση στην αδειοδότηση του Spotify για την Αμερική, είχε σε πολύ μεγάλο βαθμό να κάνει με το γεγονός ότι οι δισκογραφικές πίστευαν ότι θα μπορούσαν να βγάλουν πολύ περισσότερα χρήματα από την Apple.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα σε αρκετά site, η υπηρεσία της Apple θα κάνει κάτι αρκετά διαφορετικό, και πιο “έξυπνο” από αυτό που κάνουν σήμερα οι υπηρεσίες της Google και της Amazon.
Η νέα version του iTunes θα αναγνωρίζει τα κομμάτια που κάποιος έχει στην τοπική του συλλογή, και στη συνέχεια θα δημιουργεί μια αντίστοιχη, εικονική βιβλιοθήκη στους servers της Apple, χωρίς όμως να ανεβάζει τα αρχεία του εκεί – ουσιαστικά θα έχει απευθείας πρόσβαση στα πρωτότυπα, υψηλής ποιότητας αρχεία που η Apple παίρνει από τις δισκογραφικές.
Αν κάτι τέτοιο τελικά καταφέρει να λειτουργήσει ως υπηρεσία, θα είναι εξαιρετικά έξυπνο από την πλευρά της δισκογραφίας, διότι με δούρειο ίππο την Apple, ουσιαστικά θα πείσουν εκατομμύρια χρήστες να “αδειοδοτήσουν” την συλλογή τους, είτε αυτή περιέχει ήδη νόμιμα τραγούδια, είτε παράνομα.
Οι δισκογραφικές θα βγουν ενισχυμένες, καθώς οι υπάρχοντες, νόμιμοι πελάτες τους θα βρεθούν να πληρώνουν μηνιαία ή ετήσια για να “αποθηκεύσουν” τη συλλογή τους, ενώ ακόμα και αυτοί που ποτέ δεν αγόρασαν νόμιμα τραγούδια θα βρεθούν χωρίς να το καταλάβουν να πληρώνουν για αυτά, υπό την κάλυψη της φιλοξενίας στους servers της Apple.
Κάτι επίσης εκπληκτικό είναι ότι με μια τέτοια προσέγγιση, η Apple αλλά και οι δισκογραφικές δεν θα κανιβαλίσουν τις ήδη μεγάλες πωλήσεις του iTunes store: αν θες ένα τραγούδι για τη βιβλιοθήκη σου που δεν το έχεις, πληρώνεις μια φορά για να το αγοράσεις, και πληρώνεις ακόμα μια για να το έχεις αποθηκευμένο!
Η Apple θα βγει επίσης ενισχυμένη, όμως οι περισσότεροι από τους ανταγωνιστές της θα αποδυναμωθούν στο σημείο που πιθανόν να σβηστούν από τον χάρτη. Δεδομένο θα πρέπει να θεωρούμε ότι οι περισσότεροι από τους παίκτες στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας θα αποσυρθούν από τη λειτουργία δικών τους υπηρεσιών και θα προτιμήσουν να κάνουν πακέτα για τη μετάδοση των τραγουδιών (δεδομένων) από υπηρεσίες αποθήκευσης όπως αυτή της Apple.
Επίσης με μια τέτοια κίνηση η Apple μένει ακόμα απομακρυσμένη από την καραμέλα της εποχής που είναι οι απλές υπηρεσίες “streaming” όπως το Spotify, και οι οποίες έχουν πολύ μεγάλα κόστη λειτουργίας, και ελάχιστα περιθώρια κέρδους τα οποία πολύ δύσκολα θα τους επιτρέψουν να παραμείνουν σε λειτουργία τα επόμενα χρόνια.
Ο μόνος κίνδυνος ο οποίος δημιουργείται είναι ότι αργά αλλά σταθερά μεγαλώνει η εξάρτηση ολόκληρης της μουσικής βιομηχανίας από πολύ λίγους, παγκόσμιους παίκτες.