Να πάρει η κυβέρνηση πίσω τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς
Το αίτημα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης και των εργαζομένων για την απόσυρση της ρύθμισης που φέρνει νέα μείωση του ελάχιστου αριθμού εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς αλλά και την προειδοποίηση προς την Κυβέρνηση, να μην προχωρήσει στη φίμωσή του Τύπου μέσω του Κώδικα Δεοντολογίας του ΕΣΡ, διατύπωσε σήμερα στη Βουλή η Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αναστασία Γκαρά.
Μιλώντας στην τελευταία συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, στην οποία συζητείται το Νομοσχέδιο για τον Τύπο, η κα Γκαρά κάλεσε εκ νέου τον υπουργό να αποσύρει το επίμαχο άρθρο 32. Χαρακτήρισε τη ρύθμιση, «δώρο» προς τους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών και τόνισε πως θα φέρει ελαστικοποίηση και εντατικοποίηση εργασίας. Υπενθύμισε, μάλιστα, πως η αντίστοιχη ρύθμιση πριν δύο χρόνια έφερε απολύσεις και απώλεια εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
Η βουλευτής Έβρου αναφέρθηκε και στο θέμα που έχει ανακύψει με τον υπό διαβούλευση Κώδικα Δεοντολογίας του ΕΣΡ, τον οποίο η κυβέρνηση σκοπεύει να καταστήσει νόμο του κράτους. Δήλωσε πως ο επίμαχος Κώδικας περιέχει επικίνδυνες και αναχρονιστικές διατάξεις που θα φιμώσουν και θα ποινικοποιήσουν την ερευνητική δημοσιογραφία και θα περιορίσουν έως λογοκρίνουν τον δημοσιογραφικό λόγο. Επανέλαβε δε την προειδοποίηση του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, να μην διανοηθεί η Κυβέρνηση να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές έχοντας επιβάλει σιωπητήριο και λογοκρισία στον Τύπο για να κρύψει τις ευθύνες της για τις υποκλοπές ή και άλλα σκάνδαλα.
Τέλος, υπογράμμισε πως θα πρέπει επιτέλους να ανοίξει η συζήτηση για ένα πλαίσιο μέτρων και πολιτικών θεσμικής θωράκισης και ενίσχυσης των Μέσων Ενημέρωσης στη χώρα. «Ο πλουραλισμός, η δημοσιότητα, η τοπική ειδησεογραφία, η ελευθερία δημοσίευσης της άποψης πολιτών στις τοπικές κοινωνίες, είναι ζητούμενα, που απαιτούν διαφάνεια, ισχυρό, σαφές θεσμικό πλαίσιο και υγιείς ανεξάρτητες επιχειρήσεις Τύπου», κατέληξε η κα. Γκαρά.
Η ομιλία της Ν. Γκαρά έχει ως εξής:
Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κάναμε μία αναλυτική συζήτηση στις συνεδριάσεις που προηγήθηκαν. Αναφέραμε τις διαφωνίες μας, αναφέραμε πως το νομοσχέδιο αυτό, έτσι όπως τέθηκε στη συζήτησή μας και που κατατέθηκε στη Βουλή, θεωρούμε και εκτιμούμε ότι είναι αναποτελεσματικό σε ό,τι αφορά τα ζητήματα και τα προβλήματα στον χώρο του Τύπου. Άλλωστε, τις ίδιες παρατηρήσεις και έτσι το χαρακτήρισαν και αρκετοί από τους φορείς κατά την ακρόαση στη σχετική συζήτηση που είχαμε.
Θεωρούμε ότι δεν επιλύει κανένα από τα βασικά προβλήματα του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, δεν προωθεί τη διαφάνεια όπως διατείνεται η Κυβέρνηση και δεν περιλαμβάνει προωθητικές ρυθμίσεις ουσιαστικής στήριξης των μέσων ενημέρωσης.
Το παρόν σχέδιο νόμου βάζει σε προτεραιότητα την ικανοποίηση συγκεκριμένων συμφερόντων με ορισμένες φωτογραφικές διατάξεις, τις έχουμε αναφέρει, τις έχουμε αναλύσει και παράλληλα επιχειρεί με διατάξεις «βιτρίνας» να διασκεδάσει και την κριτική που ασκούν στην Κυβέρνηση οι ευρωπαϊκοί θεσμοί για την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου και του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα.
Το σύνολο της Αντιπολίτευσης αλλά και το μεγαλύτερο μέρος των φορέων, ζητήσαμε την απόσυρση του άρθρου 32, το οποίο μειώνει εκ νέου τον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Και η απάντηση του κυρίου Υπουργού στην προηγούμενη συζήτησή μας, θεωρούμε ότι ήταν μία αποτυχημένη προσπάθεια να ξεφύγει από την ευθύνη των νέων απολύσεων που θα ακολουθήσουν μετά την ισχύ του άρθρου 32.
Προσπαθήσατε, κ. Υπουργέ, να συνδέσετε τη νέα μείωση του αριθμού εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς, με την παραγωγή σειρών μυθοπλασίας. Και μάλιστα, δεν διστάσατε να πείτε ότι, όχι μόνο δεν γίνονται απολύσεις στους τηλεοπτικούς σταθμούς, αλλά πως τα κανάλια δυσκολεύονται τη σήμερον ημέρα να βρουν και εργαζόμενους.
Κύριε Υπουργέ, θα με συγχωρήσετε, αλλά μπορεί να έχετε συνηθίσει σε εύκολες δικαιολογίες. Ωστόσο, ειδικά σε αυτή την αίθουσα, καλό είναι να βλέπουμε και να αναλύουμε την πραγματικότητα και να ακούγονται και αλήθειες. Η ρύθμιση του άρθρου 32 αποτελεί ένα «δώρο» στους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών, όπως «δώρο» αποτελούσε και η πρώτη σχετική ρύθμιση η οποία έγινε λίγους μήνες πριν.
Με τον «νόμο Λιβάνιου» άνοιξε ο δρόμος ώστε πολλοί εργαζόμενοι στα κανάλια, είτε να χάσουν τη δουλειά τους – και αυτή είναι μια πραγματικότητα που έχουν καταγράψει οι επαγγελματικοί φορείς – είτε να μεταφερθούν αναγκαστικά σε μια εταιρεία παραγωγής συνδεδεμένη με τον τηλεοπτικό σταθμό και να χάσουν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, είτε να αλλάξει η σχέση εργασίας τους. Ελαστικοποίηση και εντατικοποίηση εργασίας θα φέρει αυτή η ρύθμιση, το είδαμε και με την προηγούμενη, και δεν έχει να κάνει σε τίποτα με την οπτικοακουστική παραγωγή μυθοπλασίας.
Αφορά στους εργαζόμενους οι οποίοι τρέχουν καθημερινά για την παραγωγή τηλεοπτικού προγράμματος, εργάζονται πολλές φορές χωρίς ωράριο, χωρίς ασφάλιση και πάρα πολλές φορές και με το φόβο της απόλυσης. Γι’ αυτό και επιμένουμε στην απόσυρση του άρθρου 32.
Θα επαναφέρω ένα πολύ σοβαρό θέμα που δεν αφορά το νομοσχέδιο, αλλά το έχουμε θέσει και στις προηγούμενες Επιτροπές, αλλά και στον δημόσιο λόγο και σας έχουμε καλέσει να πάρετε θέση επί αυτού, διότι θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ σοβαρό και δεν είναι και σε κενό πολιτικού χρόνο.
Τη Δευτέρα το βράδυ, βγήκε σε διαβούλευση ο Κώδικας Δεοντολογίας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Ένας Κώδικας ο οποίος κατά τη δική μας θέση περιέχει επικίνδυνες, αναχρονιστικές και πολύ αόριστες διατάξεις που μπορούν να παρερμηνευτούν. Διατάξεις που θα «φιμώσουν» και θα ποινικοποιήσουν εντέλει την ερευνητική δημοσιογραφία, διατάξεις που εκτιμούμε ότι περιορίζουν και μπορεί να φτάσουν και στο να λογοκρίνουν το δημοσιογραφικό λόγο.
Σας έχουμε καλέσει να πάρετε θέση, διότι θα κληθείτε να υπογράψετε και να ακυρώσετε τον Κώδικα αυτό με Προεδρικό Διάταγμα. Και πρέπει να απαντήσετε, νομίζω, και στο δημόσιο λόγο ποια είναι η θέση σας και αν διατίθεστε να υπογράψετε το συγκεκριμένο κείμενο.
Το έχω αναφέρει και στην προηγούμενη Επιτροπή, θα το επαναλάβω και σε αυτήν, μη διανοηθείτε ως μέλη της Κυβέρνησης να οδηγήσετε τη χώρα μας σε εκλογές, έχοντας επιβάλει σιωπητήριο και λογοκρισία στον Τύπο, για να κρύψετε ουσιαστικά τις ευθύνες για υποκλοπές ή και για άλλα σκάνδαλα τα οποία επρόκειτο ή δύναται ή μπορεί να προκύψουν τις επόμενες μέρες.
Καταλήγοντας, κυρία Πρόεδρε, σε ότι αφορά το νομοσχέδιο αυτό, ως ένα άλλο κλασικό παράδειγμα κακής νομοθέτησης που μας έχει συνηθίσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, βρίθει αρκετών φωτογραφικών διατάξεων και ασαφειών. Σε ότι αφορά τις ασάφειες, αναμένουμε τις νομοτεχνικές βελτιώσεις τις οποίες έχουμε συζητήσει και έχετε δεσμευτεί ότι θα φέρετε στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο στην Ολομέλεια, τόσο για το άρθρο 4 όσο και για το άρθρο 10 αλλά και για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις προϋποθέσεις ένταξης και παραμονής των επιχειρήσεων Τύπου στα μητρώα, ενώ ζητάμε να αποσύρεται και τα άρθρα που κρύβουν φωτογραφικές διατάξεις και εξυπηρετήσεις, δεν τα αναλύω, τα έχουμε συζητήσει σε προηγούμενες Επιτροπές. Το πιο σημαντικό όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι να συζητήσουμε ένα πλαίσιο μέτρων και πολιτικών θεσμικής θωράκισης και ενίσχυσης των Μέσων Ενημέρωσης στη χώρα που τα τελευταία χρόνια περνάνε μία βαθιά κρίση. Σε προτεραιότητα για εμάς βρίσκεται ένα πλαίσιο διαφάνειας και ουσιαστικής στήριξης που θα διασφαλίζει, όχι μόνο τη βιωσιμότητα των Μέσων Ενημέρωσης αλλά και ποιοτικές θέσεις εργασίας, προκειμένου να διασφαλιστεί και η ποιότητα στο παραγόμενο ειδησεογραφικό προϊόν. Αντ’ αυτού όμως, το έχουμε δει και στο παρελθόν, εσείς προτάσσεται τη λογική της αδιαφάνειας, της χειραγώγησης και τη λογική της λίστας Πέτσα.
Σε προηγούμενη συζήτησή μας, κύριε Υπουργέ, μας ζητήσατε να ρωτήσουμε τους εκπροσώπους των φορέων των Μέσων αν τους στήριξε η κυβέρνηση και με ποιο τρόπο. Προφανώς δεν ακούσατε την αρνητική τους θέση για τη λίστα Πέτσα και τις καταγγελίες για άνιση κατανομή, αποκλεισμούς και κατανομή χωρίς κριτήρια και αδιαφάνεια τόσο στη προχθεσινή συζήτηση μας κατά την ακρόαση των φορέων όσο και για τις καταγγελίες που κατατέθηκαν στη σχετική Εξεταστική Επιτροπή που συνεδρίαζε τους προηγούμενους μήνες.
Κυρία Πρόεδρε και κλείνω με αυτό, ο πλουραλισμός, η δημοσιότητα, η τοπική ειδησεογραφία, η ελευθερία δημοσίευσης τις απόψεις πολιτών στις τοπικές μας κοινωνίες και αναφέρομαι στην μεγάλη σημασία που έχει η λειτουργία των Περιφερειακών Μέσων Ενημέρωσης, είναι συνεχώς ζητούμενα και απαιτούν διαφάνεια και ένα ισχυρό σαφές θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου να λειτουργούν υγιείς ανεξάρτητες πλουραλιστικές επιχειρήσεις Τύπου. Σας ευχαριστώ.