Ο Νίκος Παπανδρέου μιλάει για όλους και για όλα σε αποκλειστική συνέντευξή του στο «ΠΑΡΟΝ»
-Υποτάχθηκε σε ξένα κέντρα αποφάσεων και χρέωσε τις μελλοντικές γενιές για δεκαετίες
-Η εξουσία είναι το μεγάλο δέλεαρ για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ
Το… βάπτισμα του… πυρός στην… κολυμβήθρα των ευρωεκλογών θα πάρει ο Νίκος Παπανδρέου, σε μια κρίσιμη μάχη για την Ευρώπη αλλά και την επόμενη μέρα της χώρας. Μέχρι τώρα τον ξέραμε ως συγγραφέα με πολύ καλή παρουσία και αποδοχή. Τώρα θα δοκιμασθεί στο γήπεδο της πολιτικής, όπου είχε πρωταγωνιστήσει ο παππούς, ο Γεώργιος Παπανδρέου, που έμεινε στην Ιστορία ως «Γέρος της Δημοκρατίας», ενώ τη σκυτάλη πήρε ο Ανδρέας, ο γιος του.
Βαρύ το φορτίο που σηκώνει ο Νίκος Παπανδρέου, με τα φώτα όλο και περισσότερο να πέφτουν πάνω του. Μάλιστα πολλοί αναρωτιούνται αν θα περάσει τον… πήχη στις εξετάσεις που θα δώσει στις κάλπες των ευρωεκλογών, όπως και για τη συνέχεια, αν δηλαδή θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο ή όχι.
Στη συζήτηση που είχαμε στα πλαίσια της συνέντευξης μίλησε με εντυπωσιακή ευκολία και δεν… κόμπιασε σε καμιά ερώτηση. Έδωσε σαφέστατα το στίγμα του για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ελληνικό νοικοκυριό, η μεσαία τάξη, ενώ παρουσίασε ποιο πρέπει να είναι το αύριο της οικονομίας και τόνισε πώς βλέπει το μέτωπο των εθνικών μας θεμάτων, με πρώτο τις Πρέσπες, που όπως μας είπε τα δώσαμε όλα και δεν πήραμε τίποτα, τι πρέπει να αλλάξει στην Ευρώπη, γιατί με τη λιτότητα η Ακροδεξιά είναι η κερδισμένη.
Ο Ανδρέας δεν θα αποδεχόταν τη Συμφωνία των Πρεσπών – Κάναμε μεγάλες υποχωρήσεις και δεν πήραμε τίποτα
Πιο συγκλονιστική ήταν η κατηγορηματική βεβαιότητά του: «Αν ζούσε ο Ανδρέας δεν θα είχαμε χρεοκοπήσει»! Όσο για τον πρωθυπουργό, ήταν σαφέστατος για την προσφορά του: «Καπηλεύθηκε την Ιστορία της Αριστεράς, υποτάχθηκε σε ξένα κέντρα αποφάσεων, χρέωσε τις μελλοντικές γενιές για δεκαετίες, διέλυσε τη μεσαία τάξη». Όσο για το γεγονός ότι προβάλλεται ως… διάδοχος του Ανδρέα, η απάντηση του Νίκου Παπανδρέου ήταν αφοπλιστική: «Του λείπουν οι αξίες, η γνώση, το όραμα και η αγάπη για όλους τους Έλληνες, ανεξαρτήτως προέλευσης και τάξης».
Η κουβέντα με τον υποψήφιο ευρωβουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Νίκο Παπανδρέου, ο οποίος προτείνει «το ΚΙΝΑΛ να διαγράψει αυτόνομη πορεία», ήταν η εξής:
// Αν ζούσε ο Ανδρέας, πώς θα αντιμετώπιζε την οικονομική κρίση;
Αν ζούσε ο Ανδρέας δεν θα είχε κερδίσει ποτέ η Νέα Δημοκρατία (2004) και δεν θα είχαμε χρεοκοπήσει.
// Για ποιον λόγο αποφασίσατε να μπείτε στη μάχη των ευρωεκλογών; Πιστεύετε ότι η Ευρωβουλή μπορεί να επιβάλλει άλλες πολιτικές και αποφάσεις από αυτές που παίρνει η Κομισιόν; Η Γερμανία δεν αποφασίζει;
Ακόμη και η Γερμανία χρειάζεται να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επί καθημερινής βάσεως. Πρέπει βέβαια να ξέρεις να διαπραγματεύεσαι. Το Κοινοβούλιο μπορεί να μπλοκάρει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Επιτροπής και να τις αναπέμψει. Αυτό το καθιστά ιδιαιτέρως ισχυρό. Σε γενικές γραμμές, το 80% των νόμων που καθορίζουν την καθημερινότητα και την οικονομία μας περνάει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
// Έχει μέλλον η Ευρώπη όπως λειτουργεί σήμερα η ΕΕ;
Μέλλον έχει. Το ερώτημα είναι αν είναι το μέλλον που θέλουμε. Πρέπει να αλλάξουν οι ιδρυτικές συνθήκες για να διαμορφώσουμε την Ευρώπη που θέλουμε. Ευρώπη για όλους και κοντά στον πολίτη.
Η λιτότητα φέρνει την Ακροδεξιά
// Δικό της έργο, όμως, δεν είναι η λιτότητα; Το ξέσπασμα των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία για την αύξηση των φόρων δεν είναι αντίδραση στην οικονομική πολιτική της ΕΕ;
Η λιτότητα είναι η ψύχωση της Ευρωπαϊκής Λαϊκής Δεξιάς, των ομοϊδεατών, δηλαδή, του κ. Μητσοτάκη. Δεν έχει οικονομική λογική. Τα «κίτρινα γιλέκα» είναι σαφώς πιο σύνθετο φαινόμενο και έχει να κάνει με την πλευρά των χαμένων της παγκοσμιοποίησης στα εργοστάσια, στην ύπαιθρο και τις φτωχότερες περιοχές. Δεν είναι αντίδραση στην οικονομική πολιτική της ΕΕ, αλλά στις ελλείψεις της πολιτικής της Ένωσης.
// Αποτέλεσμα της πολιτικής της δεν είναι η εμφάνιση της Ακροδεξιάς σε πολλές χώρες-μέλη; Σας ανησυχεί;
Η λιτότητα που επιβάλλει η Δεξιά φέρνει την Ακροδεξιά. Αυτό όμως είναι το σύμπτωμα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την αιτία του φαινομένου. Πρέπει να βάλουμε τέρμα στη λιτότητα. Όπως σας είπα, δεν έχει οικονομική λογική. Λογιστική μπορεί. Αλλά η οικονομία και η ανάπτυξη δεν είναι λογιστική.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο paron.gr