Συνεχίζουμε την υπενθύμιση κρίσιμων ιστορικών γεγονότων την περίοδο του Καλοκαιριού του 1989 όταν η πρώτη συγκυβέρνηση ΝΔ και ενιαίου Συνασπισμού χορηγούσε, με μόνη προϋπόθεση την πρότερη εμπειρία στον Τύπο, την τηλεόραση στους εκδότες.
Η μοναδική αντίδραση που υπήρξε εκείνη την εποχή ενάντια στη διάταξη για τη λειτουργία της “μή κρατικής τηλεόρασης” προήλθε από τον τέως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας , Κωστή Στεφανόπουλου, που το 1989 ήταν προέδρος της ΔΗΑΝΑ, έχοντας αποχωρήσει από τη ΝΔ. Ο Κ. Στεφανόπουλος με μια συγκλονιστική ομίλία στις 14 Σεπτεμβρίου 1989 κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου καταψηφίζει τον νόμο λέγοντας: “Αξιότιμοι κύριοι συνάδελφοι, ό,τι και να κάνετε σ΄αυτό το άρθρο, όπως και να το τροποποιήσετε, που δεν το τολμάτε, όπως και να αξιώσετε σύμφωνη γνώμη, που δεν θα την αξιώσετε η κυβέρνηση θα δώσει τις άδειες.Ένας τρόπος και μόνον υπάρχει, να παρέμβει η Βουλή και να μη δοθούν οι άδειες σε ανθρώπους επικίνδυνους, να ψηφιστεί η διάταξη κατά την οποία απαγορεύεται στους εκδότες να χορηγούνται οι άδειες”.
Ο Κ.Στεφανόπουλος χαρακτήριζει αντισυνταγματική τη διάταξη αλλά και ολόκληρο το νόμο κάνοντας σκληρή κριτική κυρίως στον Συνασπισμό για τη στάση που κρατούσε. “Εγώ δεν τους εχθρεύομαι ούτε ταξικές διαφορές έχω μαζί τους . Καμία. Με μερικούς δε εξ αυτών , ανταλλάσω πολύ ευχαρίστως και χαιρετισμό. Και με μερικούς εξ αυτών μια ή δυο φορές έχω και συμφάγει.Τι να κάνουμε! Όλοι πρέπει να κολακεύουμε τους κυρίους εκδότες ή εν πάση περιπτώσει να μην είμαστε και κοινωνικώς απρεπείς απέναντί τους” “ Και αν εγένεντο ήρωες στην υπόθεση Κοσκωτά και εγένεντο , και αποκαλύπτομαι για την ικανότητά τους αυτή, λόγω συμφέροντός τους. Και ξεκίνησαν , όχι υποθέτωντας τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ , αλλά ότι πρόκειται περί χρημάτων της μαφίας . Τους ενόχλησε η μαφία . Κοιτάξτε πόσο ενοχλείται κανείς από τα όμοια.”(πρακτικά της Βουλής 14/9/1989). Η παρέμβαση αυτή θα κλονίσει την αξιοοπιστία των εκδοτών . θα έχει όμως ως αποτέλεσμα την “εξαφάνιση” του προέδρου της ΔΗΑΝΑ από την πλειοψηφία των σύνολο του Τύπου.