“Η Ελληνική άμυνα να αντισταθμίσει κατεπειγόντως το τουρκικό πλεονέκτημα σε βαλλιστικούς πυραύλους και σε μη επανδρωμένα επιθετικά αεροσκάφη” με αυτόν το τίτλο ο Πρέσβυς ε.τ., Περικλής Νεάρχου, αναλύει, με άρθρο του στο “ΠΑΡΟΝ” της Κυριακής, το πόσο επείγει να αντισταθμίσει η Ελληνική άμυνα την πρόοδο που έχει υπάρξει στη Τουρκία όσο αφορά την τεχνολογία σε βαλλιστικούς πυραύλους και σε μη επανδρωμένα επιθετικά αεροσκάφη.
Η Ελλάδα είχε πειραματισθεί, από τη δεκαετία του 1980! αναφέρει ο Πρέσβυς. Γινόταν τότε συζήτηση, μεταξύ άλλων, για την από κοινού ανάπτυξη με την Ινδία και επιθετικού ελικοπτέρου. Η πολιτική αυτή, δυστυχώς, δεν μακροημέρευσε, αναφέρει, σε αντίθεση με την Τουρκία που εφάρμοσε από τότε μια συνεπή και συστηματική αναπτυξιακή πολιτική, με υψηλούς, φιλόδοξους στόχους και έφθασε στο σημείο να καλύπτει σήμερα με εθνική παραγωγή το 70% των αμυντικών αναγκών της.
Η Ελλάδα έχει τις προϋποθέσεις; Μπορεί να ακολουθήσει τα νέα δόγματα και τακτικές πολέμου; Σε αυτά απαντά το παρακάτω άρθρο…
Γράφει ο
ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΝΕΑΡΧΟΥ
Πρέσβυς ε.τ.
Ο πύραυλος «Tayfun», βεληνεκούς 650 χλμ. και ενδεχομένως πολύ μεγαλύτερου, που εκτόξευσε δοκιμαστικά η Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα, πρέπει να αφυπνίσει και να κινητοποιήσει την Ελληνική πλευρά πάνω στην ανάγκη να αναζητήσει γρήγορα αποτελεσματική αντιστάθμιση του Τουρκικού πλεονεκτήματος σε βαλλιστικούς πυραύλους και σε μη επανδρωμένα επιθετικά αεροσκάφη.
Η αντιστάθμιση δεν αναφέρεται μόνο στα όπλα, αλλά και στα νέα δόγματα και τακτικές πολέμου, που αυτά επιφέρουν. Ένα παράδειγμα είναι ο διεξαγόμενος πόλεμος στην Ουκρανία. Οι βαλλιστικοί πύραυλοι και τα μη επανδρωμένα επιθετικά αεροσκάφη, κάθε είδους, διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
Η Ελλάδα είχε πειραματισθεί, από τη δεκαετία του 1980, και στους δύο αυτούς τομείς, όταν, για μια περίοδο, είχε επικρατήσει πολιτική αναπτύξεως της αμυντικής βιομηχανίας. Γινόταν τότε συζήτηση, μεταξύ άλλων, για την από κοινού ανάπτυξη με την Ινδία και επιθετικού ελικοπτέρου. Η πολιτική αυτή, δυστυχώς, δεν μακροημέρευσε.
Υπερίσχυσε η πολιτική των απλών προμηθειών και όλα τα φιλόδοξα σχέδια αναπτύξεως της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας εγκατελείφθησαν σιωπηρά. Οι συνέπειες φαίνονται σήμερα στον υποσκελισμό της Ελλάδος από την Τουρκία στην εθνική αμυντική παραγωγή και αμυντική βιομηχανία και τεχνολογία. Σε μελέτη που είχε κάνει το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με πρωτοβουλία του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Καψή, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, για την Ελληνική και την Τουρκική αμυντική βιομηχανία, η Ελλάδα υπερείχε καταφανέστατα.