Ρυθμιστής η… ΕΕΤΤ για τους εκδότες!
Ικανοποίηση εκφράζεται στους δημοσιογράφους για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού με το οποίο ενσωματώνονται, μετά από καθυστέρηση δύο ετών, οι ευρωπαϊκές οδηγίες περί πνευματικών δικαιωμάτων 2019/789 και 2019/790 στην ελληνική νομοθεσία. Το σχέδιο νόμου βρίσκεται σε διαβούλευση έως και την 1η Νοεμβρίου, αλλά έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις από τους φορείς.
Για το εκδοτικό δικαίωμα το σχέδιο νόμου δεν ορίζει ποσοστό και το αφήνει σε επιμέρους διαπραγματεύσεις των εκδοτικών ενώσεων με τους διεθνείς γίγαντες Facebook, Amazon, Google, Yahoo κ.λπ. Επίσης, δεν έχει θεσμοθετηθεί η εισφορά που θα πρέπει να πληρώνουν οι πλατφόρμες για την «πώληση» της διανομής περιεχομένου στη χώρα μας. Θετική για τους δημοσιογράφους-δημιουργούς είναι η αναφορά πως το «δικαίωμα των δημιουργών είναι ανεκχώρητο, με εξαίρεση τη διαχείρισή του από Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης, και αντίθετοι συμβατικοί όροι είναι ανίσχυροι». Δυνητικά, δηλαδή, τίθενται σε αμφισβήτηση οι ατομικές συμβάσεις στα ΜΜΕ που περιλαμβάνουν τον όρο της «εκχώρησης» πνευματικών δικαιωμάτων.
Ως ελεγκτής της διαπραγμάτευσης για το εκδοτικό δικαίωμα ορίζεται η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, η οποία θα εκδίδει Κανονισμό με τα κριτήρια σχετικά «με την αμοιβή των εκδοτών από τους παρόχους υπηρεσιών της κοινωνίας της πληροφορίας». Θα λαμβάνονται υπόψη στοιχεία όπως η διαδικτυακή επισκεψιμότητα, τα έτη δραστηριοποίησης και το μερίδιο στην αγορά των παρόχων υπηρεσιών της κοινωνίας της πληροφορίας και των εκδοτών, ο αριθμός των δημοσιογράφων που απασχολούνται σε κάθε εκδότη, όπως επίσης και τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από τις δημοσιεύσεις και για τους δύο συμβαλλόμενους, πλατφόρμες και εκδοτικές εταιρείες, σε ό,τι αφορά την προβολή και τα διαφημιστικά έσοδα.