Σε τροποποίηση του ψηφιακού χάρτη συχνοτήτων του 2012 προχωρά το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής ένα χρόνο πριν την έκδοση του νέου ψηφιακού χάρτη συχνοτήτων στο τέλος του 2019, ο οποίος θα καθορίσει τη 2η ψηφιακή μετάβαση της χώρας μας. Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής έχει αναρτηθεί το σχέδιο της υπουργικής απόφασης που τροποποιεί τον υφιστάμενο ψηφιακό χάρτη του 2012. Στόχος είναι να καλυφθούν τα «λευκά σημεία» της χώρας με ψηφιακό σήμα, προβλέποντας κυρίως την εγκατάσταση δεκάδων αναμεταδοτών (gap fillers) σε νέα κέντρα εκπομπής στις 34 περιοχές του χάρτη. Ρητά πλέον αναφέρεται πως η εγκατάσταση των αναμεταδοτών είναι έργο των παρόχων δικτύου, δηλαδή της Digea και της ΕΡΤ και όχι των δήμων ανά την επικράτεια!
Το σχέδιο της υπουργικής απόφασης είχε δοθεί σε εσωτερική διαβούλευση στους ενδιαφερόμενους και αναμένεται μετά τις παρατηρήσεις να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Με την τροποποίηση του νυν χάρτη συχνοτήτων ελπίζεται πως θα αντιμετωπιστεί μεγάλο μέρος των προβλημάτων στις «λευκές περιοχές» της επικράτειας καθώς προβλέπεται πληθυσμιακή κάλυψη 96,5% ενώ το υπόλοιπο ποσοστό θεωρείται πως θα καλυφθεί με το πρόγραμμα επιδότησης του υπουργείου μέσω των συνδρομητικών πλατφορμών. Ο τροποποιημένος ψηφιακός χάρτης πάντως θα έχει ισχύ για ενάμιση περίπου χρόνο αφού στο τέλος του 2019 προβλέπεται η έκδοση νέου χάρτη ο οποίος θα περιέχει λιγότερες συχνότητες, αφού μετά την 50η στα UHF θα δοθούν στις τηλεπικοινωνίες(φάσμα των 700MHz) ως δευτέρο Ψηφιακό Μέρισμα.
Ο ίδιος χάρτης στη Στερεά Ελλάδα
Αντιθέτως, δεν προχώρησε η αλλαγή του χάρτη συχνοτήτων μόνο για τη Στερεά Ελλάδα καθώς οι ιδιοκτήτες των περιφερειακών καναλιών Αττικής κατέθεσαν σοβαρές ενστάσεις για τις αλλαγές. Με επιχείρημα ότι τα κανάλια της Στερεάς Ελλάδας θα είχαν πρόσβαση και στην Αττική αν προχωρούσαν οι αλλαγές που πρότεινε το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, οι ιδιοκτήτες των περιφερειακών σταθμών Αττικής διαμαρτυρήθηκαν επειδή πληρώνουν πολύ υψηλότερο ενοίκιο στη Digea. Έτσι η τοπική αλλαγή του ψηφιακού χάρτη πάγωσε.