Αλλαγές ζήτησε η Διεθνής Ομοσπονδία δημοσιογράφων
Ένα χρόνο περίπου θα κρατήσουν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης της νέας Κοινοτικής Οδηγίας για τη «μεταρρύθμιση στην προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων» στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με την ψήφο 348 ευρωβουλευτών, έναντι 274 που καταψήφισαν και 36 «λευκών», η νέα αμφιλεγόμενη Οδηγία αναμένεται να προωθηθεί προς ενσωμάτωση στα εθνικά δίκαια των χωρών-μελών μετά το 2020. Από τη χώρα μας δυο μόνο Ευρωβουλευτές τα καταψήφισαν, από τη ΛΑΕ και τη ΜΕΡΑ, οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απείχαν, λευκό ψήφισε το ΚΚΕ ενώ υπερψηφισαν οι Ευρωβουλευτές της Ν.Δ, της Χ.Α και του Ποταμιού. Τα δυο άρθρα που ξεσήκωσαν τις εντονότερες διαμαρτυρίες, το 11 και 13 τα οποία έγιναν στο τελικό κείμενο άρθρα 15 και 17, αλλάζουν ολοκληρωτικά τον τρόπο χρήσης και λειτουργίας του ελεύθερου διαδικτύου. Οι επικριτές τους πολέμησαν σκληρά τις διατάξεις των δυο αυτών άρθρων, καταγγέλλοντας ότι ουσιαστικά στήνεται μια γιγάντια επιχείρηση λογοκρισίας με την καθιέρωση των «φίλτρων» που θα είναι υποχρεωμένες να ενσωματώσουν οι πλατφόρμες διακίνησης ειδήσεων.
Τις αλλαγές χαιρέτησαν με ανακούφιση οι εκδοτικοί όμιλοι σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα, δίχασαν ωστόσο το δημοσιογραφικό κλάδο πανευρωπαϊκά.
Η μεν Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων συμφώνησε με όλες ετις διατάξεις του άρθρου 11 και 13, ενώ η Διεθνή Ομοσπονδία, η ΔΟΔ επεσήμανε πως οι δημοσιογράφοι δεν ωφελούνται από τις αλλαγές στην υποχρέωση των πλατφορμών να πληρώνουν πνευματικά δικαιώματα για τη χρήση-διακίνηση του περιεχομένου των ΜΜΕ στο Διαδίκτυο. Η ΔΟΔ διεξήγαγε εσωτερικό «δημοψήφισμα» στις χώρες –μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η πλειονότητα των συνδικαλιστικών ενώσεων, σε ποσοστό άνω του 70% συμφώνησαν με την Ομοσπονδία. Το αποτέλεσμα ήταν να θέσει η ΔΟΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αίτημα για απαλοιφή της «αιτιολόγησης 35» στο άρθρο 11, νυν 15 με το οποίο καθορίζεται η υποχρέωση πνευματικών δικαιωμάτων για τους εκδότες-δημιουργούς.
Το ζήτημα, όπως το έθεσε η ΔΟΔ, είναι πως στην αιτιολόγηση 35, ορίζονταν πως η αμοιβή των δημοσιογράφων υπόκειται στους εθνικούς νόμους για τα δικαιώματα κτήσης τα οποία περιλαμβάνονται στα εργασιακά συμβόλαια. Πρακτικά αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τη διεθνή ομοσπονδία, πως σε χώρες όπου οι όμιλοι ΜΜΕ έχουν ήδη συμβάσεις εργασίας στις οποίες οι δημοσιογράφοι δεν δικαιούνται πνευματικής ιδιοκτησίας-κάτι που συμβαίνει και στην Ελλάδα-, δεν υπάρχει περίπτωση διεκδίκησης εύλογης αμοιβής από τους εργαζόμενους.