Με την υποβολή προτάσεων από 5 επενδυτικά σχήματα ολοκληρώθηκε την περασμένη η φάση της κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών για την απόκτηση του μετοχικού ελέγχου της Forthnet. Το πλήθος των επενδυτικών προτάσεων ήταν υψηλότερο από το αναμενόμενο και, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε δεκτό με ικανοποίηση από τις διοικήσεις των εμπλεκομένων Τραπεζών (Πειραιώς, Εθνική, Alpha, Αττικής).
Στελέχη της αγοράς επισημαίνουν την ιδιαίτερα αυξημένη κινητικότητα και το μεγάλο ενδιαφέρον πολυεθνικών επενδυτικών σχημάτων για τον κλάδο ψυχαγωγίας και επικοινωνιών στην Ελλάδα. Αυτό αποδεικνύεται τόσο από το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη Forthnet με την κατάθεση των πέντε δεσμευτικών προτάσεων όσο και από την πρόσφατη πώληση της Cyta Hellas στην Vodafone για περίπου 120 εκ. ευρώ.
Ποιοι είναι οι πιθανοί επενδυτές; Πρόκειται για τις κοινοπραξίες Vodafone-Wind, -Odysee, Golden Tree – Cyrus (που ελέγχουν την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της Wind), η Pillarstone και ο ΑΝΤ1 Group. Να θυμίσουμε ότι τη διαδικασία τρέχει η Nomura Internationa,l υπό την ιδιότητα του συμβούλου του διαγωνισμού. Αναλυτικά:
–Vodafone – Wind: Η συμμετοχή τους στη διαδικασία ήταν αναμενόμενη καθώς και οι δύο είναι ήδη μέτοχοι της Forthnet -η Vodafone Ελλάς απευθείας με 4,37% και η Wind μέσω της μητρικής της Crystal Almond (πρώην Largo Limited) με ποσοστό 22,17%. Πρέπει να θεωρείται δεδομένο το γεγονός ότι η Vodafone (μεμονωμένα) έχει ήδη ανακοινώσει και την απόκτηση της Cyta Ελλάδας.
–ΑΝΤ1: Ο όμιλος ANT1 p είχε από την αρχή της διαδικασίας αφήσει να διαρρεύσει το ενδιαφέρον του για τη Forthnet συνδυάζοντάς το με την ήδη γνωστή του δραστηριότητα στον τομέα της συνδρομητικής τηλεόρασης. Στο πεδίο αυτό ο όμιλος ΑΝΤ1 Gπρομηθεύει με πρόγραμμα κυρίως του Ant1 τα τηλεοπτικά κανάλια στις ΗΠΑ (ANT1 Prime), Αυστραλία (ANT1 Pacific, Blue Channel) και την Ευρώπη (ANT1 Europe). Θα πρέπει επίσης να υπογραμμίσουμε ότι ο ΑΝΤ1 Group υπήρξε και στο παρελθόν μέτοχος της συνδρομητικής πλατφόρμας Nova και πούλησε τη συμμετοχή του κατά την διαδικασία εξαγοράς της Nova από την Forthnet.
– Athena-Odyssey: Η κοινοπραξία των επενδυτικών funds Athena-Odyssey , φέρεται να αποτελείται από το Athena του Stan Miller, με πολύχρονη παρουσία στην αγορά τηλεπικοινωνιών και συνδρομητικής τηλεόρασης, μέσω της Leaderman NV. Ο Stan Miller στην παρούσα φάση, είναι ενεργό μέλος του Δ.Σ. της ΜΤS Russia που είναι η μεγαλύτερη ρωσική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας όπως επίσης και μέλος του Δ.Σ. του νοτιοαφρικανικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού MTN Group, της μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στην Αφρική και Μέση Ανατολή. Το ίδιο υψηλόβαθμο στέλεχος διαθέτει και σχετική με την Forthnet εμπειρία καθώς είχε πάρει μέρος στην πώληση της Νοva στη Forthnet ως στέλεχος της Netmed. Στην κοινοπραξία συμμετέχει και η Odyssey, συμφερόντων του ελληνοαμερικανού Γ. Παλυβού.
– Pillarstone: Πρόκειται για την πανευρωπαϊκή πλατφόρμα που προέκυψε από τη συνεργασία του fund KKR και του John Davison το 2015 και δραστηριοποιείται στην αναδιάρθρωση επιχειρήσεων. Στην Ελλάδα έχει πάρει μέρος σε διαγωνισμούς για την πώληση περιφερειακών τραπεζικών προϊόντων ενώ έχει πάρει μέρος στην αναδιάρθρωση της Famar αλλά και της “Καλλιμάνης”.
-Η κοινοπραξία των Golden Tree Asset Management και Cyrus Capital Partners – που φέρεται να έχει καταθέσει πρόταση για τη Forthnet αποτελούν τους βασικούς μετόχους της Wind και στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, δεν μπορούν παρά να λειτουργούν συνδυαστικά με αυτήν.