ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σε αδιερεύνητες πτυχές της δράσης του στρατιωτικού, ιδρυτή και αρχηγού του ΕΔΕΣ-ΕΟΕΑ, Ναπολέοντα Ζέρβα, στη διάρκεια του μεσοπολέμου, επικεντρώνεται το κύριο θέμα του περιοδικού ιστορικής ύλης «Ιστορία Εικονογραφημένη» στο τεύχος Οκτωβρίου 2023 (# 664).
Στο άρθρο του ιστορικού Ιωάννη Β. Αθανασόπουλο με τίτλο «Ναπολέων Ζέρβας: Από την άγνωστη μάχη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στον Μεσοπόλεμο και στον ΕΔΕΣ» παρατίθεται ένα άγνωστο στο ευρύ κοινό αφιέρωμα από τον Τύπο της εποχής για τη συνεισφορά του Ζέρβα ως διοικητή ελληνικού λόχου που πολέμησε στη Σβέσδα στο πλευρό των συμμάχων Γάλλων το 1916 και γίνεται αναφορά στη συμμετοχή του στα κινήματα του 1933 και του 1935, φτάνοντας στην ίδρυση της οργάνωσης του ΕΔΕΣ το 1937 και στην αντιστασιακή δράση της την περίοδο 1942-1944.
Όπως επισημαίνει ο εκδότης και διευθυντής του περιοδικού, Διονύσης Μουσμούτης, στο editorial «ο Ναπολέων Ζέρβας, παρά την πλούσια ιστοριογραφική παραγωγή που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, έχει προσπεραστεί από την ακαδημαϊκή έρευνα, που οφείλει με ανοιχτή, πολύπλευρη και αντικειμενική αντιμετώπιση να εξετάσει την περίπτωσή του και ως πρωταγωνιστή αλλά και ως εμπλεκόμενου σε πολλά καίρια αφηγήματα του ιστορικού παρελθόντος».
Το περιοδικό εστιάζει, επίσης, το ενδιαφέρον του στην πρόσφατη ιστορία δύο χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας.
Συγκεκριμένα, ο ιστορικός ερευνητής Ξενοφών Θ. Χαλάτσης παρουσιάζει τον «Πόλεμο της Ινδονησίας στο Ανατολικό Τιμόρ – 1975-1999», που οδήγησε στην ανεξαρτησία της περιοχής και τη δημιουργία του κράτους της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ανατολικού Τιμόρ (Τιμόρ-Λέστε), ενώ ο ιστορικός ερευνητής Γουέϊλαντ Τζ. Μπλόου στο άρθρο του «Ο ξεχασμένος στρατός στην Βιρμανία – 1949-1950» εξετάζει την απόπειρα της Ταϊβάν να ανακαταλάβει εδάφη μέσω της Βιρμανίας, σε έναν πόλεμο που επισκιάστηκε από τον δυτικό Ψυχρό Πόλεμο.
Διαβάστε, ακόμα, στο τεύχος Οκτωβρίου 2023 της «Ιστορίας Εικονογραφημένης»:
- Η Αθήνα την εποχή του Αδριανού, του διδάκτορα στην Ελληνιστική Ιστοριογραφία του ΕΚΠΑ και φιλολόγου Βασίλη Νάστου. Ο Αδριανός ήταν ένας αυτοκράτορας με ιδιαίτερες διανοητικές αρετές και πνευματικές ανησυχίες. Η περίοδος της αυτοκρατορίας του ήταν για τις πόλεις της Ανατολής -κυρίως της ελληνόφωνης- εποχή μεγάλης ακμής. Ειδικά για την Αθήνα, συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση της εικόνας της πόλης, όπως την έχουμε στο μυαλό μας σήμερα.
- Η ελληνοτουρκική διένεξη στο Αιγαίο, του καθηγητή Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ιστορίας και Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Ανδρέα Στεργίου. Μια (πάντα επίκαιρη) επισκόπηση των σχέσεων των δύο χωρών τον τελευταίο μισό αιώνα, με έμφαση στα ζητήματα της οριοθέτησης των χωρικών υδάτων, τον εθνικό εναέριο χώρο, την οριοθέτηση των ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, καθώς και το «αποστρατικοποιημένο» καθεστώς των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.
- Η ιστορία του ελληνικού τσιγάρου, του συγγραφέα και ιστορικού ερευνητή Λευτέρη Καντζίνου. Παρουσιάζεται η πορεία της ελληνικής καπνοβιομηχανίας, από τον 18ο αιώνα, στο πλαίσιο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μέχρι την παγκόσμια άνοδο των Ελλήνων καπνοβιομηχάνων, τη διείσδυση των αμερικανικών τσιγάρων στη μεταπολεμική Ελλάδα και το χρηματιστηριακό σκάνδαλο του 2000.
- Η πολεμική δράση των Κυπρίων το 1939-1945, του ιστορικού ερευνητή Αλέξη Μιχαηλίδη. Η άγνωστη ιστορία των περισσότερων από 2.000 Κύπριων στρατιωτών (από τους συνολικά 6.000, που πολέμησαν στην Ελλάδα), οι οποίοι βρέθηκαν στα γερμανικά στρατόπεδα αιχμαλώτων από τον Μάιο του 1941 μέχρι την απελευθέρωσή τους το 1945.
- Ο νεαρός Βοναπάρτης αρχηγός της Γαλλίας – Από τη Συνθήκη του Λέομπεν στην εκστρατεία στην Αίγυπτο (μέρος Β΄), του Βρετανού ιστορικού Τζον Τζούλιους Νόργουϊτς. Μετά την αρχικώς επιτυχή εκστρατεία στην Συρία, ο Ναπολέων και η Στρατιά της Ανατολής αναγκάστηκαν να αποσυρθούν μετά την αυξανόμενη πολιτική δυσαρμονία στη Γαλλία, τις συγκρούσεις στην Ευρώπη και την ήττα του γαλλικού στόλου στη ναυμαχία του Νείλου. Ωστόσο, παρά την αποτυχία της, η εκστρατεία του Ναπολέοντα στην Αίγυπτο οδήγησε στη δημιουργία της Αιγυπτιολογίας και στην αποκρυπτογράφηση των μυστηριωδών μέχρι τότε ιερογλυφικών.
- Ανταλλαγή Σοβιετικών κατασκόπων, του Βρετανού καθηγητή Πληροφορικής και Επικοινωνίας στο Open University, Κρις Μπίσελ. Η κράτηση του Βρετανού λέκτορα ρωσικών στο Χόλμπορν Κόλετζ του Λονδίνου, Τζέραλντ Μπρουκ, σε σοβιετική φυλακή για τέσσερα χρόνια (1965-1969) ήταν μια καθοριστική στιγμή του Ψυχρού Πολέμου.
Και τις μόνιμες στήλες:
«Επικαιρότητα & Ιστορία» (από τον Γιάννη Ράγκο) «Βιβλία & Ιστορία» (από τον Διονύση Ν. Μουσμούτη) και «Πρόσωπα & Ιστορία / Μαρία Μοντεσόρι» (από τον Δημήτρη Ταταρούνη).
Η «Ιστορία Εικονογραφημένη» κυκλοφορεί σε όλα τα σημεία πώλησης Τύπου και στα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία, ενώ μπορείτε να προμηθεύεστε τα τεύχη του περιοδικού και σε ψηφιακή μορφή (περισσότερες πληροφορίες στο: http://istoria.gr/syndromes).