ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στον Χένρι Κίσινγκερ, μία από τις πλέον αντιφατικές φυσιογνωμίες της διεθνούς διπλωματίας στον μεταπολεμικό κόσμο, που πέθανε τον προηγούμενο Νοέμβριο σε ηλικία 100 ετών, είναι αφιερωμένο το κεντρικό θέμα του περιοδικού ιστορικής ύλης «Ιστορία Εικονογραφημένη» στο τεύχος Φεβρουαρίου 2024 (# 668).
Στο άρθρο του με τίτλο «Χένρι Κίσινγκερ (1923-2023): Αμφιλεγόμενος, κυνικός ή επιδέξιος;» ο νομικός και διεθνολόγος Ιωάννης Σ. Παπαφλωράτος επισημαίνει ότι ο Αμερικανός πολιτικός και διπλωμάτης «άφησε ανεξίτηλο ίχνος (κατ’ άλλους στίγμα) στην εξωτερική πολιτική της πατρίδας του, αλλά και ένα βαθύ τραύμα στον ελληνισμό. Ο Σέιμουρ Χερς, στο βιβλίο του The Price of Power – Kissinger in the Nixon White House, τον περιέγραψε ως παρανοϊκό, ενώ ο Κρίστοφερ Χίτσενς, στο The Trial of Henry Kissinger, διακήρυξε ότι έπρεπε να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου ως εγκληματίας πολέμου». Με τη σειρά του, ο εκδότης-διευθυντής του περιοδικού Διονύσης Ν. Μουσμούτης υπογραμμίζει στο editorial του τεύχους πως έχοντας «φανατικούς υποστηρικτές αλλά και πολλούς εχθρούς, ο Χένρι Κίσινγκερ δεν πέρασε ούτε στη ζωή αλλά ούτε στον θάνατο απαρατήρητος, αφήνοντας πίσω μια φήμη και ένα πολιτικό αποτύπωμα που ξεπερνάει κατά πολύ την ισχύ των θέσεων που κατείχε».
Διαβάστε, ακόμα, στο τεύχος Φεβρουαρίου 2024 της «Ιστορίας Εικονογραφημένης»:
• Η μάχη του Μαραθώνα, του θεολόγου και βυζαντινολόγου Χρήστου Νικολόπουλου. Αναλυτική παρουσίαση της μάχης που αποτέλεσε μία από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία της ανθρωπότητας.
• Η εξέλιξη της αθηναϊκής κατοικίας από τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους μέχρι σήμερα – Από τα ομαδικά οικήματα στην πολυκατοικία, του συγγραφέα και ιστορικού ερευνητή Λευτέρη Καντζίνου. Σχεδόν το 70% των πολυκατοικιών στην Αθήνα χτίστηκαν τις δεκαετίες του 1960 και του 1970. Η πολυκατοικία όμως δεν αποτελούσε πάντα το βασικό μοντέλο πολυκατοίκησης ούτε οι χώροι κοινής χρήσης είχαν την ίδια αντιμετώπιση.
• Η άνοδος της Σαουδικής Αραβίας, του ομότιμου καθηγητή Ιστορίας της Μέσης Ανατολής στο Penn State University, Άρθουρ Γκόλντσμιθ. Η Σαουδική Αραβία θεωρείται σήμερα μία πλούσια, σύγχρονη και πολύ ισχυρή χώρα. Εντούτοις μέχρι το 1945 ήταν φτωχή και οπισθοδρομική. Ποιο ρόλο διαδραμάτισε σε αυτήν την ραγδαία αλλαγή της φυσιογνωμία της χώρας το πετρέλαιο;
• 100 χρόνια μείζων Λίβανος – Η εμπλοκή της Γαλλίας στην περιοχή, του λέκτορα Σύγχρονης Ιστορίας της Μέσης Ανατολής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ Σάιμον Τζάκσον. Καθώς διανύουμε την εκατονταετηρίδα από την επίσημη δημιουργία του Μείζονος Λιβάνου στη σημερινή του μορφή, η Ιστορία μπορεί να βοηθήσει να κατανοήσουμε τις βαθύτερες ρίζες της ξένης παρέμβασης στον σύγχρονο Λίβανο και τους λόγους για τους οποίους η Γαλλία κατέχει σημαντικό ρόλο στην πολιτική του.
• Πολιτικές δολοφονίες Ιρλανδών αξιωματούχων, 1922-1927 (Α΄ μέρος), του δημοσιογράφου και ιστορικού Τίτου Ι. Αθανασιάδη. Μέσα σε πέντε χρόνια, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιρλανδία, οι ΗΠΑ, όλη η Ευρώπη και πολλές χώρες πέραν αυτής συγκλονίστηκαν από τη δολοφονία από μέρους του IRA τριών σπουδαίων τέκνων της ιρλανδικής γης.
• Έττορε Περόνε ντι Σαν Μαρτίνο: Ο πρόγονος της τέως βασίλισσας του Βελγίου από το Πεδεμόντιο, του υποψήφιου δρ. Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Βαγγέλη Κούμπουλη. Ο Έττορε Περρόνε υπήρξε από τις πιο ενδιαφέρουσες προσωπικότητες του 19ου αιώνα. Βετεράνος των Ναπολεόντειων πολέμων, καθώς και του πολέμου του ιταλικού Risorgimento και πρωθυπουργός της Σαρδηνίας στα τέλη του 1848, σκοτώθηκε στη μάχη της Νοβάρα το 1849.
• Η ιστορία των Κυπρίων ημιονηγών στα μέτωπα του Α΄ και Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, του ιστορικού ερευνητή Αλέξη Μιχαηλίδη. Πολύ λίγοι γνωρίζουν ότι κατά τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο χιλιάδες Κύπριοι χειριστές μουλαριών και γαϊδουριών υπηρέτησαν στην Αγγλική Στρατιά Θεσσαλονίκης και πως, επίσης πολλές χιλιάδες, Κύπριοι χειριστές υποζυγίων υπηρέτησαν και κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.
• Χιροσίμα 1945 – Ένα γεγονός τεράστιας σημασίας για την ανθρωπότητα: Ήταν αναγκαίο κακό η καταστροφή της; του καθηγητή Ιστορίας στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ Μάρτιν Βαν Κρέβελντ. Σχεδόν 79 χρόνια μετά τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, τα ζητήματα που δημιουργήθηκαν από την πρώτη και μόνη χρήση ατομικών όπλων συνεχίζουν να απασχολούν την ανθρωπότητα.
• Οι πρόδρομοι της τρίτης βαλκανικής κρίσης (1840-1868), του καθηγητή Ιστορίας των Βαλκανίων στο Πανεπιστήμιο του Πουατιέ Ζορζ Καστελάν (1920-2014). Καθώς τα χριστιανικά κράτη οργανώνονταν, έπρεπε ταυτόχρονα να καθορίζουν τους στόχους τους. Ωστόσο εμπόδιο στεκόταν ο «οθωμανικός ζυγός», που ακόμα βάραινε πάνω σε μεγάλο μέρος της περιοχής, προκαλώντας ισχυρή επιθυμία για ελευθερία.
Και τις μόνιμες στήλες:
«Επικαιρότητα & Ιστορία» (από τον Γιάννη Ράγκο) «Βιβλία & Ιστορία» (από τον Διονύση Ν. Μουσμούτη) και «Πρόσωπα & Ιστορία / Αλέξης Μινωτής» (από τον Διονύση Ν. Μουσμούτη).
Η «Ιστορία Εικονογραφημένη» κυκλοφορεί σε όλα τα σημεία πώλησης Τύπου και στα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία, ενώ μπορείτε να προμηθεύεστε τα τεύχη του περιοδικού και σε ψηφιακή μορφή (περισσότερες πληροφορίες στο: http://istoria.gr/