Υπέρ της σύστασης διαστημικής εταιρείας τάχθηκε για ακόμη μία φορά ο γνωστός αστροφυσικός και επίτιμος διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανητάριου, Διονύσης Σιμόπουλος, συμμετέχοντας, με σχετικό σχόλιο, στην ανοιχτή διαβούλευση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης για το θέμα.
Ο κ. Σιμόπουλος, που είχε παρέμβει δημόσια υπέρ της πρωτοβουλίας του Νίκου Παππά την ημέρα της εξαγγελίας της, σχολίασε -για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο- ότι πρόκειται για μια υπηρεσία που θα έπρεπε να έχει δημιουργηθεί «πριν από δεκαετίες για να οργανώνει και να ενισχύει διεθνώς την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας στον τομέα του Διαστήματος». Εξηγώντας, μάλιστα, πως «δυστυχώς μέχρι τώρα δεν υπήρχε κάποια εθνική στρατηγική στα θέματα των Διαστημικών Προγραμμάτων και Εφαρμογών, αλλά ούτε και κάποια συντονισμένη συνεργασία των εκπροσώπων της χώρας στους διάφορους διεθνείς οργανισμούς που ήταν σχετικοί με το Διάστημα».
Στην παρέμβασή του, ο γνωστός αστροφυσικός επισημαίνει ότι απ’ όλα τα κράτη-μέλη των Ευρωπαϊκών Οργανισμών Διαστήματος, η Ελλάδα ήταν το μοναδικό μέλος που δεν είχε μέχρι τώρα κάποιον συντονιστικό φορέα για τις διαστημικές δραστηριότητες της. Και ότι όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα τον κατακερματισμό προσπαθειών, την υστέρηση στην ανταπόδοση των σημαντικών εισφορών της χώρας στους Ευρωπαϊκούς Διαστημικούς Οργανισμούς, καθώς και την έλλειψη σχεδίασης και υλοποίησης εθνικών υπηρεσιών που βασίζονται στον διαστημικό τομέα.
Ο κ. Σιμόπουλος ευχήθηκε, τέλος, «η υλοποίηση και η λειτουργία του υπό δημιουργία οργανισμού να αποβεί προς όφελος της χώρας και των πολιτών της».
Υπενθυμίζετε πως ανάλογη θέση υπέρ του νέου διαστημικού φορέα έχουν λάβει, παρά τα αρνητικά ως χλευαστικά σχόλια της αντιπολίτευσης, αρκετοί ερευνητές, όπως η Ελένη Αντωνιάδου, μέλος της Ακαδημίας της Αμερικανικής Εταιρείας Διαστήματος, της NASA, ο Χόρχε Σάντσες, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Φορέα Cluster Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών και ο Χριστόδουλος Πρωτοπαππάς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Hellas Sat.