Δύο μήνες μετά την κρίσιμη ψηφοφορία, η κυβέρνηση, μέσω της ΕΕΤΤ, παρέδωσε το σύνολο των ψηφιακών συχνοτήτων στην κοινή εταιρεία των καναλαρχών, την Digea, με τίμημα μόλις 15,6 εκατ. ευρώ για 15 χρόνια.
Το προμελετημένο έγκλημα της διαπλοκής είχε ξεκινήσει από τις αρχές του 2012, το έτος «τακτοποίησης» του αυθαιρέτου της ελεύθερης ιδιωτικής τηλεόρασης. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε περάσει τους δύο νόμους για την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο, καθιστώντας την αρμόδια για τις τηλεοπτικές συχνότητες. Τον Ιούνιο του 2012 είχε βγει το «διάταγμα» για την υποχρεωτική παύση της αναλογικής τηλεόρασης στην Αττική, με βάση την προσωρινή μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση, την οποία είχε αναλάβει επίσης «προσωρινά» η Digea και χωρίς να έχει γίνει κανένας διαγωνισμός! Τον Οκτώβριο του 2012 ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών Μενέλαος Δασκαλάκης, πρώην γενικός διευθυντής της ΝΔ και πρώην μέλος του ΔΣ της ΕΡΤ, άλλαξε τον ψηφιακό χάρτη που είχε εγκρίνει το υπουργείο του, με τη συμμετοχή στελεχών της ΕΕΤΤ και της… Digea. Στόχος, να μειωθούν οι επενδύσεις της Digea για την εγκατάσταση ψηφιακών πομπών σε όλη τη χώρα και από 275 σημεία που προέβλεπε η εισήγηση να οριστούν με υπουργική απόφαση μόλις 156!
Το αποκορύφωμα της διαπλεκόμενης συνεργασίας καναλαρχών και κυβέρνησης της ΝΔ αποτυπώθηκε στο Μεσοπρόθεσμο του 2012, που πήγε προς ψήφιση στη Βουλή έπειτα από συμφωνία με την «τρόικα». Στο αρχικό κείμενο συμπεριλαμβανόταν το κεφάλαιο 6.2 για τις «ηλεκτρονικές επικοινωνίες», στο οποίο καταγραφόταν αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα για τις συχνότητες. Και οριζόταν πως τον Μάρτιο του 2013 θα ολοκληρωνόταν η αναγκαία «δευτερεύουσα νομοθεσία για την εκχώρηση των ραδιοτηλεοπτικών αδειών».
Το εν λόγω 6.2 κεφάλαιο του Μεσοπρόθεσμου χάθηκε στη Βουλή! Με τη σύμφωνη γνώμη των «τροϊκανών», που έδωσαν το πράσινο φως μέσω της Κομισιόν για την απάλειψη αυτής της μνημονιακής υποχρέωσης, η κυβέρνηση δεν ψήφισε την τηλεοπτική αδειοδότηση. Αντιθέτως, το 2013 προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και έβαλε λουκέτο στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα της ΕΡΤ, που στο μεταξύ είχε εγκρίνει επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 30 εκατ. ευρώ, για την ψηφιακή μετάβαση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης!