ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τις ενδεχόμενες ευθύνες του Ελευθέριου Βενιζέλου για την Μικρασιατική Καταστροφή διερευνά το κεντρικό θέμα του περιοδικού «Ιστορία Εικονογραφημένη» στο τεύχος Αυγούστου 2022 (#650), με αφορμή τη συμπλήρωση ακριβώς ενός αιώνα από τα τραγικά εκείνα γεγονότα. Στην εισαγωγή του άρθρου του με τίτλο «Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, η Μικρά Ασία, οι πολιτικοί του αντίπαλοι και οι Σύμμαχοι» ο δημοσιογράφος και ιστορικός, Τίτος Αθανασιάδης, σημειώνει ότι «ενώ συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη μεγαλύτερη τραγωδία που έχει πλήξει το ελληνικό έθνος, τη Μικρασιατική Καταστροφή, πληθύνονται τα άρθρα και οι μελέτες κατά της πολιτικής του Ελευθέριου Βενιζέλου την περίοδο 1919-1920 και της εν συνεχεία στάσης του στο εξωτερικό, όπου κατέφυγε μετά την απώλεια των εκλογών της 1ης Νοεμβρίου 1920. Ακόμη και ένας αντικειμενικός παρατηρητής, ο διαπρεπής ιστορικός Μάικλ Λουέλιν-Σμιθ, πρώην πρεσβευτής της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα (1996-1999), γράφει στο βιβλίο του Το όραμα της Ιωνίας: “Το εγχείρημα της Μικράς Ασίας ήταν ένα λάθος, για το οποίο ο Βενιζέλος, αν και μέγας, έφερε τη μεγαλύτερη ευθύνη”».
Από την πλευρά του, ο εκδότης και διευθυντής του περιοδικού, Διονύσης Μουσμούτης, παρατηρεί πως «η επιτυχία της πολιτικής του Βενιζέλου ήταν συνυφασμένη με ισχυρούς συμμαχικούς δεσμούς. Όμως, μετά την πτώση του, τα διεθνή δεδομένα μεταβλήθηκαν. […] Η αχίλλειος πτέρνα της Ελλάδας ήταν ότι από τον Νοέμβριο του 1920 και εξής πολεμούσε χωρίς την πολιτική κάλυψη των Συμμάχων. Η μεταστροφή των Συμμάχων συντελέστηκε μετά την επαναφορά του Κωνσταντίνου στον θρόνο. Η παλινόρθωση του εξόριστου μονάρχη παρέσχε μια πρώτης τάξεως αφορμή στις Δυνάμεις να απαγκιστρωθούν από τις δεσμεύσεις τους προς την Ελλάδα και να επιζητήσουν την αναθεώρηση της Συνθήκης των Σεβρών».
Ακόμα, στο νέο τεύχος της, η «Ιστορία Εικονογραφημένη» δημοσιεύει τρεις έρευνες που σχετίζονται με την πρόσφατη ιστορία της Κύπρου. Ο ιστορικός ερευνητής, Αλέξης Μιχαηλίδης, παρουσιάζει τις «Πρώτες ώρες της Αγγλοκρατίας στην Κύπρο από την εύθυμη πλευρά», ο διδάκτωρ Νομικής (MHist), Γεώργιος Μικρούδης, αναλύει «Το ζήτημα των χωριστών δήμων στην Κύπρο (1957-1974) – Προάγγελος της μελλοντικής διχοτόμησης» και ο φιλόλογος και ιστορικός ερευνητής, Ματθαίος Π. Παπαδάκης, εξετάζει διεξοδικά το θέμα «Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και η Δικτατορία των Συνταγματαρχών».
Διαβάστε, ακόμα, στο τεύχος Αυγούστου 2022 της Ιστορίας Εικονογραφημένης:
- Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος και η ελληνική πολιτική από τον Διχασμό στον Εμφύλιο, του ιστορικού Ιωάννη Κ. Φίλανδρου,
- Ο πόλεμος των ισλαμιστών στη Μοζαμβίκη, του ιστορικού ερευνητή Ξενοφώντα Θ. Χαλάτση,
- Ο Λεοπόλδος του Σαξ-Κόμπουργκ και ο ελληνικός θρόνος, του δικηγόρου Ιωάννη Κ. Θεοδωρόπουλου,
- Έλληνες στην αμερικανική μαφία, του συγγραφέα και ιστορικού ερευνητή, Λευτέρη Καντζίνου,
- Το 1821 και το Πανεπιστήμιο Αθηνών – Η διδασκαλία του Αγώνα και η Μεγάλη Ιδέα, του ιστορικού Νίκου Γιαννόπουλου.
Και, όπως πάντα, τις μόνιμες στήλες:
«Το χθες στην Ιστορία» (από τον Νίκο Νικολούδη), «Επικαιρότητα & Ιστορία» (από τον Γιάννη Ράγκο) «Βιβλία & Ιστορία» (από τον Διονύση Μουσμούτη) και το ιστορικό σταυρόλεξο (από τον Δημήτρη Ταταρούνη).
Η «Ιστορία Εικονογραφημένη» κυκλοφορεί σε όλα τα σημεία πώλησης Τύπου και στα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία, ενώ μπορείτε να προμηθεύεστε τα τεύχη του περιοδικού και σε ψηφιακή μορφή (περισσότερες πληροφορίες στο: http://istoria.gr/syndromes/).