Με νέο διαγωνισμό προϋπολογισμού 1.533.500 ευρώ για την προμήθεια 135 πομπών επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης απαντά η υφιστάμενη διοίκηση της ΕΡΤ στην απειλή της Digea για «μαύρο» από τον Οκτώβριο. Το ΔΣ ενέκρινε την εισήγηση του γενικού διευθυντή Τεχνολογίας της ΕΡΤ για μια υπόθεση που έχει στοιχειώσει τον φορέα με τρεις αποτυχημένες προσπάθειες.
Η Digea βρήκε πρόσφορο έδαφος και ανακοίνωσε πως δεν θα συνεχίσει τη συνεργασία μετά τη λήξη της σύμβασής με την ΕΡΤ τον Οκτώβριο του 2012. Η θέση της εταιρείας των ιδιοκτητών ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών είναι πως, αν αποχωρήσει η ΕΡΤ από τον πολυπλέκτη, θα προκύψει ελεύθερος χώρος και ο αριθμός των αδειών μπορεί να φτάσει από 9 έως 12. Η πίεση που θα ασκηθεί το φθινόπωρο θα είναι μεγάλη, καθώς ο χρόνος της δημοπρασίας των αδειών θα συμπέσει με την απειλή της Digea για «μαύρο» στην ΕΡΤ.
Συνολικά, ο διαγωνισμός έχει καταπέσει πέντε φορές: δύο επί ΕΡΤ, δύο επί ΝΕΡΙΤ και μία επί παλαιάς ΕΡΤ. Την τελευταία φορά το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν ενέκρινε τη σύμβαση της ΕΡΤ με την Ericsson.
Για να συνεχίσει να εκπέμπει η ΕΡΤ τα προγράμματα σύναψε συμβάσεις με την Digea. Τον Ιούνιο του 2014, με αφορμή την ψηφιακή μετάβαση στην Πελοπόννησο, η Digea αποδέχθηκε αίτημα της κυβέρνησης Σαμαρά να μεταφέρει το σήμα της ΝΕΡΙΤ στη δική της κενή ψηφιακή συχνότητα.
Η επίσημη σύμβαση μεταξύ των δύο πλευρών υπεγράφη πολλούς μήνες μετά, τον Ιανουάριο του 2015, όταν το τότε ΔΣ της ΝΕΡΙΤ ενέκρινε την εισήγηση για το διάστημα 27 Ιουνίου 2014 έως και 30 Απριλίου 2015 έναντι 719.180 ευρώ, πλέον ΦΠΑ. Η Digea μετέφερε μόνο ένα τηλεοπτικό κανάλι τότε.
Με συμφωνία των δύο μερών, η ΕΡΤ ξεκίνησε στις αρχές του 2016 να παρέχει τεχνικές υπηρεσίες στα κέντρα εκπομπής της Digea! Με αυτή την πολύπλοκη εμπορική και τεχνική σχέση, η ΕΡΤ πλήρωσε από τον Ιούνιο του 2014 έως και το τέλος του 2016 σχεδόν 5,4 εκατ. ευρώ στην Digea.