Σε νευρική κρίση το Μαξίμου, καθώς οι φονικές πυρκαγιές και οι συνέπειές τους όχι μόνο έχουν βαρύνει ακόμα περισσότερο το κλίμα, αλλά έχουν ανατρέψει σχεδιασμούς και σενάρια που είχαν τεθεί επί τάπητος και ήταν οδηγός μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ για το επιτελείο του πρωθυπουργού αλλά και τα ηγετικά κλιμάκια της Κουμουνδούρου.
Τα δραματικά γεγονότα άλλαξαν άρδην την πολιτική ατζέντα και υποχρέωσαν άπαντες σε αναπροσαρμογή της στρατηγικής που είχαν επιλέξει να ακολουθήσουν. Τη μεγαλύτερη πίεση δέχεται, όπως είναι φυσικό, η κυβέρνηση, καθώς εκ του ρόλου της είναι εκείνη που πρέπει να διαχειριστεί τις συνέπειες της καταστροφής και θα υποστεί αναπόφευκτα το πολιτικό κόστος.
Οι φωτιές έκαψαν τις φιέστες της εξόδου
Στην κυβέρνηση και στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο κι αν υπάρχει πάντα η ανησυχία -εν μέσω θέρους βρισκόμαστε-, οι πυρκαγιές, με την ένταση, την έκταση, αλλά κυρίως τις επιπτώσεις που είχαν, ήταν το τελευταίο που επιθυμούσαν. Αντίθετα ήλπιζαν σε ένα ειρηνικό και ανέφελο καλοκαίρι, είχαν δε μπει και σε φάση προετοιμασίας των πανηγυρικών εκδηλώσεων για την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια.
Στην κυβέρνηση προετοιμάζονται για σκληρή αντιπαράθεση με τη Νέα Δημοκρατία, καθώς περιμένουν ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί πολιτικά τις πυρκαγιές. Για τον σκοπό αυτό συγκεντρώνουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να κάνουν μια σύγκριση του τρόπου που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τις πυρκαγιές του 2007 και κυρίως τις συνέπειές τους, με τους χειρισμούς της σημερινής κυβέρνησης. Θα εστιάσουν στον όγκο των μέτρων που ανακοινώθηκαν ήδη -θα ακολουθήσουν κι άλλα- για την ανακούφιση των πληγέντων και των οικογενειών τους.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έλεγαν χαρακτηριστικά ότι είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση προχωρά σε ένα τόσο ευρύ φάσμα παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πυρκαγιών. Εκτιμούν δε ότι τα δύο αυτά, η σύγκριση με το 2007 και τα μέτρα, αφενός θα φέρουν σε δύσκολη θέση και σε αμηχανία την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και αφετέρου θα αμβλύνουν την οργή των πολιτών και την οδύνη των πληγέντων.
Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πληροφορίες, με αφορμή τη φονική πυρκαγιά και όσα αφήνει πίσω της, ο πρωθυπουργός δέχεται ήδη εισηγήσεις να πάει «εδώ και τώρα» για ριζικό ανασχηματισμό και να μην περιμένει ούτε την τυπική έξοδο από τα Μνημόνια ούτε τη ΔΕΘ.
«Ό,τι είναι να συμμαζευτεί να συμμαζευτεί τώρα. Αν μετά απ’ όσα έγιναν με τις φονικές πυρκαγιές, εδραιωθεί στον κόσμο η πεποίθηση ότι δεν υπάρχουν πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση, ότι έχει σηκώσει ψηλά τα χέρια και βράζει στο ζουμί της, τότε πάμε για εκλογική καταστροφή», σημείωναν κυβερνητικά και κομματικά στελέχη.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ στο paron.gr