Μετά από τις ενστάσεις των ιδιωτικών σταθμών, βάζει θέμα και η κρατική τηλεόραση
Να ακυρώσει το διαγωνισμό για την εταιρεία τηλεθέασης αποφάσισε η ΕΡΤ. Το ΔΣ της εταιρείας έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση, καθώς ενδιαφέρον υπήρξε μόνο από την εταιρεία Nielsen. Ταυτόχρονα τα ανοικτά ζητήματα που καταγράφονται από τους ιδιωτικούς σταθμούς σε σχέση με τη μέτρηση, με κορυφαία την απουσία εσωτερικού έλεγχου της έρευνας μέτρησης, οδηγούν την ΕΡΤ να ζητήσει εξαίρεση από τη δημοσίευση των στοιχείων μέτρησης, μέχρι την επαναδιατύπωση των κανόνων τηλεθέασης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί η άποψη της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το αν μπορεί να επικυρωθεί ο οποίος διαγωνισμός στη συνέχεια προκηρυχθεί, με μία εταιρεία και με ανοικτά μια σειρά ζητημάτων επί της τηλεθέασης. Η αμφισβήτηση της μέτρησης και η ανάγκη επαναπροσδιορισμού της, έχει προέλθει πρωτίστως από τους ιδιώτες που έθεσαν δύο ουσιαστικά ζητήματα.
-Να μετρηθεί το κύμα μετανάστευσης στις ηλικίες 24-38 που παρατηρήθηκε, λόγω του Μνημονίου μετά το 2014 και να επανέλθει ο έλεγχος στην έρευνα τηλεθέασης, που σταμάτησε από την Επιτροπή Έρευνας Ελέγχου Τηλεθέασης, η οποία σταμάτησε το 2010 λόγω κόστους. Θα πρέπει να γίνει λοιπόν νέα έρευνα βάσης και να ανακατανεμηθεί ή και να αυξηθεί το δείγμα της μέτρησης με βάση τα νέα στοιχεία επί του πληθυσμού.
-Μάλιστα, αυτό που συζητείται είναι η ενεργοποίηση και του ΕΣΡ, που τηρεί το αρχείο των εταιρειών δημοσκοπήσεων και έρευνας και έχει κατά το ΣτΕ την αρμοδιότητα ελέγχου τηλεθέασης. Το ΕΣΡ μπορεί να έχει , αν το αποφασίσει την δυνατότητα ενημέρωσης για τα αποτέλεσμα του ελέγχου. Η διαδικασία της συγκρότησης της ΕΕΕΤ ξεκίνησε και μάλιστα εστάλη προς την ΕΡΤ το καταστατικό της μή κερδοσκοπικής εταιρείας
-Ένα δεύτερο ζήτημα που έχει τεθεί από τα ιδιωτικά κανάλια είναι η κατηγοριοποίηση του κοινού με την αντικατάσταση του δυναμικού κοινού ηλικίας 15-44 με το κοινό 18,54 το οποίο και μετριέται διεθνώς, ως εκείνο που έχει αγοραστική δύναμη
-Τρίτο θέμα είναι η προσθήκη στη μέτρηση της τηλεθέασης των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των ταμπλετών, πέρα από τις τηλεοπτικές οθόνες.
Υπενθυμίζεται πως στο παρελθόν και άλλοι σταθμοί είχαν ζητήσει εξαίρεση από τη δημοσίευση των στοιχείων τηλεθέασης, όπως το Epsilon και ο ΣΚΑΪ.