Με κεντρικό θέμα «Έλληνες στην Νορμανδία – Η ελληνική συμμετοχή στην D-Day του 1944» κυκλοφορεί το νέο τεύχος (Οκτωβρίου 2022, #652) του περιοδικού ιστορικής ύλης «Ιστορία Εικονογραφημένη». Το άρθρο υπογράφει ο συγγραφέας και ιστορικός ερευνητής Λευτέρης Καντζίνος, ενώ ο εκδότης και διευθυντής του περιοδικού, Διονύσης Μουσμούτης, σημειώνει μεταξύ άλλων στο editorial: «Η Ελλάδα, […] συμμετείχε στην απόβαση με έξι πλοία: τις κορβέτες Τομπάζης και Κριεζής και τέσσερα επίτακτα πλοία του εμπορικού ναυτικού. Τα σκάφη επάνδρωναν, όπως έγραψε ο κυβερνήτης του Κριεζή, ναύαρχος Δημήτριος Κιοσσές, “Έλληνες πάσης προέλευσης και παντός επαγγέλματος κατά τον ειρηνικόν βίον” […]. Η απόβαση στη Νορμανδία πέτυχε, χαρακτηρίστηκε ως η Μεγάλη Ημέρα του Πολέμου. Το αποτέλεσμα αυτό δεν θα διέφερε εάν δεν είχαν λάβει μέρος και Έλληνες στρατιώτες, ούτε καθορίστηκε από τη συμμετοχή των Ελλήνων. Όμως η παρουσία και Ελλήνων σε αυτή την ιστορική ημέρα ήταν μια ψηφίδα για την οποία η Ελλάδα μπορεί να αισθάνεται υπερήφανη».
Στην ίδια θεματική ενότητα και με αφορμή της συμπλήρωση 82 ετών από την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου στις 28 Οκτωβρίου 1940, η «Ιστορία Εικονογραφημένη» δημοσιεύει επίσης:
– Τα άγνωστα παρασκήνια και αναλυτικά αποσπάσματα των πρακτικών από την κρίσιμη «Συνεδρίαση του Ιταλικού Πολεμικού Συμβουλίου για την επίθεση κατά της Ελλάδας» στις 15 Οκτωβρίου 1940, σε άρθρο του δημοσιογράφου και ιστορικού Τίτου Ι. Αθανασιάδη, καθώς και
– το β΄ μέρος του άρθρου του δρ. Ιστορίας του King’s College του Λονδίνου Νίκου Νικολούδη «Η Ελλάδα του 1944-1945 μέσα από τα μάτια ενός Βρετανού αξιωματικού», με τις ημερολογιακές καταγραφές του έφεδρου υποπλοίαρχου Ντάντλεϊ Ουέστ, αξιωματικού πυροβολικού βρετανικού ναρκαλιευτικού, κατά την περίοδο Οκτώβριος 1944 – Οκτώβριος 1945.
Διαβάστε, ακόμα, στο τεύχος Οκτωβρίου 2022 της Ιστορίας Εικονογραφημένης:
- Οι φυλές των (αρχαίων) Αθηνών, του δρ. Ελληνικής Ιστοριογραφίας και φιλόλογου Βασίλη Νάστου,
- Ο πόλεμος των ναρκωτικών στο Μεξικό, του ιστορικού ερευνητή Ξενοφώντα Θ. Χαλάτση,
- Βενιζελικές παρακολουθήσεις πολιτικών αρχηγών, του ιστορικού Iωάννη Β. Δασκαρόλη,
- Οι κρίσεις των Στενών της Ταϊβάν και το τρίγωνο των σχέσεων ΗΠΑ, Κίνας και Φορμόζας, του μεταδιδακτορικού ερευνητή Ιστορίας ΕΚΠΑ, Νομικής ΑΠΘ & Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά Εμμανουήλ Εμμανουηλίδη,
- Ψυχική ασθένεια – Η δαιμονοποίηση της τρέλας και οι φωνές της λογικής, μέρος Β΄: Η ελληνική πραγματικότητα, της φιλολόγου Χριστίνας Μαυροκεφάλου,
- Η Ζάκυνθος στις αρχές του 20ού αιώνα, του συγγραφέα Δ. Ν. Γεράκη, και
- Ποιοι δούλευαν στο (στρατόπεδο συγκέντρωσης) Ράβενσμπρικ; της δρ. Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Κεντ Κέιτ Ντόκινγκ.
Και, όπως πάντα, τις μόνιμες στήλες:
«Το χθες στην Ιστορία» (από τον Νίκο Νικολούδη), «Επικαιρότητα & Ιστορία» (από τον Γιάννη Ράγκο) «Βιβλία & Ιστορία» (από τον Διονύση Μουσμούτη) και το ιστορικό σταυρόλεξο (από τον Δημήτρη Ταταρούνη).
Η «Ιστορία Εικονογραφημένη» κυκλοφορεί σε όλα τα σημεία πώλησης Τύπου και στα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία, ενώ μπορείτε να προμηθεύεστε τα τεύχη του περιοδικού και σε ψηφιακή μορφή (περισσότερες πληροφορίες στο: http://istoria.gr/syndromes/).