Το νομοσχέδιο του Γιάννη Οικονόμου για τη δημιουργία Μητρώων Έντυπου Τύπου, στα οποία είναι υποχρεωτική η ένταξη των έντυπων και διαδικτυακών ΜΜΕ για τη χορήγηση οποιασδήποτε κρατικής ενίσχυσης και τη διανομή της επικοινωνιακής δαπάνης φορέων του Δημοσίου, έχει διχάσει τόσο τον εκδοτικό όσο και τον δημοσιογραφικό κλάδο. Είναι χαρακτηριστικό πως στη διαβούλευση που έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα οι μισοί εκδότες περιφερειακών εφημερίδων χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο ως «ταφόπλακα» των μικρών περιφερειακών εφημερίδων και αφήνουν αιχμές για τους μεγάλους της περιφέρειας, γράφοντας πως οι διατάξεις του δόθηκαν κατά παραγγελία. H μόνη Ένωση που δεν κατέθεσε δημόσια την άποψή τους στη διαβούλευση ήταν η ΕΙΗΕΑ από τους εκδότες πανελλήνιων εφημερίδων
Τα σημεία που διχάζουν και προκαλούν μεγάλες αντιδράσεις αφορούν κυρίως τη συνεχιζόμενη πολιτική της κυβέρνησης να μην καθορίζει τα κριτήρια κρατικής διαφήμισης για το ίδιο το Δημόσιο, το αποδεκτό δηλαδή «νόμισμα» αξιολόγησης και μετρήσεων για εφημερίδες και ιστοσελίδες, με αποτέλεσμα να ευνοούνται από τις νέες διατάξεις μόνο οι μεγάλοι όμιλοι ΜΜΕ. Το δεύτερο σημείο έντονης πολεμικής είναι το κριτήριο απασχολούμενου προσωπικού. Οι εκδότες μικρών εφημερίδων και οι εκδότες μικρών ιστοσελίδων καταλογίζουν στην κυβέρνηση πως θέλει να τους κλείσει, αφού ο αριθμός απασχόλησης προσωπικού είναι ίδιος για μια ιστοσελίδα με τζίρο 160.000 ευρώ και μια με 1 εκατ. ευρώ.
Από την πλευρά τους οι περιφερειακές ενώσεις δημοσιογράφων, ΕΣΗΕΠΗΝ και ΕΣΗΕΜΘ, ζητούν οι απασχολούμενοι δημοσιογράφοι να είναι μέλη οικείων ενώσεων και να υπάρξει κριτήριο για την τακτική μισθοδοσία. Επίσης ζητείται η απόσυρση των φωτογραφικών διατάξεων του άρθρου 29 για το προσωπικό των καναλιών και του άρθρου 33 για τον χαρακτηρισμό διαφημιστικών πακέτων ως «μετοχικό κεφάλαιο» στους τηλεοπτικούς σταθμούς.
O Σύνδεσμος Διαφημιζομένων Ελλάδας διατύπωσε για άλλη μια φορά την πλήρη αντίθεσή του στο άρθρο 32 του νέου σχεδίου που προβλέπει “πως οι γενικές διατάξεις του δικαίου του
ανταγωνισμού ισχύουν και ως προς την εμπορική πρακτική των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών των διαφημιστών και των διαφημιζομένων, ως προς τις μεταξύ τους σχέσεις”. Με τον ΣΔΕ συμφωνεί και η ΕΔΕΕ.
Αντιθέτως την έκπληξη προκάλεσε η θέση της ΕΣΗΕΑ (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ) υπέρ του άρθρου 22 για την Επιτροπή Δεοντολογίας στον Έντυπο Τύπο, που μεταφράζεται σε Επιτροπή Λογοκρισίας, αφού θα διατυπώνει γνώμη για το ποιες εφημερίδες τηρούν τον κώδικα δεοντολογίας και συνεπώς θα μπορούν να συνεχίσουν να λαμβάνουν κρατική διαφήμιση.
Είναι, δε ενδεικτικό, πως η αντιπροσωπεία των σωματείων συμπεριλαμβανομένων των στελεχών της Συσπείρωσης παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ που επισκέφτηκαν τον Πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, για το θέμα του αριθμού των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς, απέφυγαν να τον ενημερώσουν για την αποδοχή της Επιτροπής Δεοντολογίας που προτείνει ο Γ. Οικονόμου. Κάτι που το έκαναν στη συνέχεια και μετά την αποκάλυψη της στάσης της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ. Επί της άποψης αυτής, υπήρξε εκτενέστατη απάντηση από τον εκδότη του “Documentο” Κώστα Βαξεβάνη.