ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας της εθνικής επετείου από την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου το 1940 και το περιοδικό ιστορικής ύλης «Ιστορία Εικονογραφημένη» δημοσιεύει στο νέο τεύχος του (#676) τρία σχετικά άρθρα.Το κεντρικό θέμα του τεύχους με τίτλο «Η Αντιφασιστική Στρατιωτική Οργάνωση της Μέσης Ανατολής (1944)», που υπογράφει ο ιστορικός Δημήτρης Μπέκας, επικεντρώνεται στην ίσως πιο σημαντική οργάνωση που έδρασε στην περιοχή κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο εκδότης-διευθυντής του περιοδικού Διονύσης Ν. Μουσμούτης επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι η Αντιφασιστική Στρατιωτική Οργάνωση (ΑΣΟ) «και τα αντίστοιχα τμήματά της στο ναυτικό (ΑΟΝ) και στην αεροπορία (ΑΟΑ) συγκέντρωσαν στις γραμμές τους το 90% των στρατιωτών, των ναυτών και των αεροπόρων, καθώς και πολλούς αξιωματικούς και υπαξιωματικούς».
Ο ιστορικός Νίκος Νικολούδης στο άρθρο του «Η μυστική βάση υποβρυχίων στην Αντίπαρο (1941-1942) – Μια αποτυχημένη αντιστασιακή απόπειρα στην κατεχόμενη Ελλάδα» (Α΄ μέρος), αναφέρεται στη δημιουργία της βάσης αυτής ως «κλασικό παράδειγμα συνδυασμένης ελληνοβρετανικής προσπάθειας για την οργάνωση της διάσωσης των μελών του βρετανικού εκστρατευτικού σώματος που κρύβονταν στην κατεχόμενη Ελλάδα».
Τέλος, ο καθηγητής Ιστορίας στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ Μάρτιν Βαν Κρέβελντ στο άρθρο «Οι Ιταλοελληνικές σχέσεις πριν από τον πόλεμο – Το βέτο που δεν τέθηκε» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, πως «η γεωγραφική θέση της Ελλάδας δεν άφηνε σχεδόν καμία αμφιβολία για τη σφαίρα επιρροής στην οποία ανήκε και για το εάν η έκφραση “η Μεσόγειος και οι χώρες που την περιβάλλουν” είχε πραγματικό νόημα».
Διαβάστε, επίσης, στο τεύχος Οκτωβρίου 2024 της «Ιστορίας Εικονογραφημένης»:
- Η Κίνα και η Ιαπωνία τον 18ο αιώνα – Πολιτική σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη, της καθηγήτριας Ιστορίας της Ανατολικής Ασίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Ενριέτα Χάρισον. Από τη σκοπιά της Δύσης, το πιο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό της ιστορίας της Ανατολικής Ασίας ήταν ότι, μετά τις αναταράξεις κατά το πρώτο μισό του 17ου αιώνα και την εγκαθίδρυση νέων καθεστώτων, οι δύο χώρες οδηγήθηκαν στην ανάγκη πολιτικής και πολιτισμικής εδραίωσης στο εσωτερικό και στην ελαχιστοποίηση των διπλωματικών και εμπορικών επαφών με το εξωτερικό.
- Ιωάννης ο Πρεσβύτερος: Ο χαμένος μυθικός χριστιανός βασιλιάς, του ιστορικού στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ Τόμας Κόλινς. Ο Ιωάννης ο Πρεσβύτερος θρυλούνταν πως ήταν ο ηγεμόνας ενός νεστοριανού βασιλείου ανάμεσα στις χώρες των μουσουλμάνων και των παγανιστών της Ανατολής και υπήρξε δημοφιλής στα ευρωπαϊκά χρονικά και παραδόσεις του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης.
- Ο πόλεμος των ναρκωτικών στο Ιράν, του ιστορικού ερευνητή Ξενοφώντος Θ. Χαλάτση. Οι προσπάθειες για την εξουδετέρωση των δικτύων διακίνησης ναρκωτικών από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, κράτη με τα οποία το Ιράν έχει εκτεταμένα σύνορα, έχουν λάβει από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 χαρακτήρα κανονικών πολεμικών επιχειρήσεων, που συνεχίζονται μέχρι σήμερα.
- Η ιστορία του σούσι, του ιστορικού στο Πανεπιστήμιο του Γουόργουικ Αλεξάντερ Λι. Το σούσι στην αρχή δεν ήταν ούτε εκλεπτυσμένο ούτε καν γιαπωνέζικο. Ήταν ένα ταπεινό ιαπωνικό πιάτο με αρχαία καταγωγή, που ωστόσο κατέκτησε τον κόσμο.
- Η δολοφονία του βασιλιά Αλέξανδρου Α΄ της Γιουγκοσλαβίας στη Μασσαλία, του δημοσιογράφου και ιστορικού Τίτου Ι. Αθανασιάδη. Στις 9 Οκτωβρίου 1934 δολοφονήθηκαν στη Μασσαλία ο βασιλιάς της Γιουγκοσλαβίας Αλέξανδρος Α΄ και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λουί Μπαρτού. Δράστης ήταν να μέλος της Ουστάσα και της ΕΜΕΟ, μιας βουλγαρικής αντισερβικής αυτονομιστικής οργάνωσης.
- Ο πόλεμος των Ναζί κατά του καρκίνου, της δημοσιογράφου Μυρτούς Κατσίγερα. Λέγεται ότι ο Χίτλερ μνημόνευε πως αν ο ίδιος δεν είχε σταματήσει το κάπνισμα, η ναζιστική Γερμανία δεν θα είχε φτάσει στο απόγειο της δύναμής της. Τι σχέση είχαν, όμως, οι συνήθειες του φίρερ στα νεανικά του χρόνια με το μέλλον της Γερμανίας; Είχε να κάνει μόνο με την εξάπλωση του ναζιστικού πυρετού και με την αναγωγή του Χίτλερ στον ιδανικό Γερμανό ή με κάτι ευρύτερο και σκοτεινότερο;
- Τορίνο 1949: Ο θάνατος των Ταύρων, του ιστορικού Νίκου Γιαννόπουλου. Υπήρξε ίσως μία από τις κορυφαίες ποδοσφαιρικές ομάδες του πλανήτη σε επίπεδο συλλόγων. Τα ρεκόρ της ακόμη και σήμερα παραμένουν αξεπέραστα. Όμως ένα τραγικό αεροπορικό δυστύχημα στις 4 Μαΐου 1949 σηματοδότησε το απρόσμενο τέλος μιας πανέμορφης αθλητικής ιστορίας.
Και τις μόνιμες στήλες:
«Επικαιρότητα & Ιστορία» (από τον Γιάννη Ράγκο) «Βιβλία & Ιστορία» (από τον Διονύση Ν. Μουσμούτη) και «Πρόσωπα & Ιστορία / Δημήτρης Πικιώνης (1887-1968)» (από τον Διονύση Ν. Μουσμούτη).
Η «Ιστορία Εικονογραφημένη» κυκλοφορεί σε όλα τα σημεία πώλησης Τύπου και στα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία, ενώ μπορείτε να προμηθεύεστε τα τεύχη του περιοδικού και σε ψηφιακή μορφή (περισσότερες πληροφορίες στο: http://istoria.gr/syndromes).