Οι θανάσιμες επιπτώσεις του πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2015 ενάντια στην ΕΣΗΕΑ, προκειμένου να αναλάβει την ηγεσία του ΕΔΟΕΑΠ ο εκπρόσωπος από την ΕΠΗΕΑ, αποκαλύφθηκαν πλήρως αυτήν την εβδομάδα. Η κρισιμότερη και ίσως η τελευταία γενική συνέλευση των μετόχων-μελών του ΕΔΟΕΑΠ ακυρώθηκε από την πλειοψηφία του ΔΣ, τον πρόεδρο Ε. Τάτση, τον ταμία Τ. Παπαιωάννου της ΕΠΗΕΑ και τον Νίκο Καρούτζο της ΕΣΗΕΑ, με το πρόσχημα ότι δεν υπήρχε απαρτία. Κι αυτό την ώρα που είχαν ήδη υπογράψει 875 και περίμεναν στην ουρά κι άλλα μέλη για να συμπληρωθεί η απαρτία των 957 μελών. Η ενέργεια του προεδρείου εξόργισε τα μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, που δεν την περίμεναν και δεν είχαν προετοιμαστεί να αντιδράσουν. Η διαφορά μεταξύ της συγκέντρωσης που τελικά έγινε και της γενικής συνέλευσης είναι ότι η δεύτερη θα δέσμευε με τις αποφάσεις της τη διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ στις συναντήσεις που θα γίνουν μετά τη συμφωνία κυβέρνησης, εργοδοτών και συνδικαλιστικών Ενώσεων για το είδος και το ύψος του νέου ασφαλιστικού πόρου-εργοδοτικής εισφοράς επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων.
Την ενέργεια του προεδρείου του ΕΔΟΕΑΠ κάλυψε πλήρως ο πρόεδρος της ΕΠΗΕΑ Μάρκος Γκανάς, ενώ ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Σταμάτης Νικολόπουλος, που ανήκει στην ίδια κυβερνητική παράταξη της «Συσπείρωσης», την καταδίκασε. Διαμορφώθηκε έτσι ένα ιδιόμορφο μπλοκ συμμαχίας, με τους εκπροσώπους της ΕΠΗΕΑ που δηλώνουν «κυβερνητικοί» και τους δημοσιογράφους που πρόσκεινται στη ΝΔ και έχουν στενές σχέσεις με τους εργοδότες. Από την ΕΣΗΕΑ καταγγέλλεται ότι το μπλοκ αυτό έχει στόχο να μετατρέψει τον ΕΔΟΕΑΠ σε καθαρά επαγγελματικό ταμείο, πετώντας έξω τους ανέργους και τους συνταξιούχους.
Το ψήφισμα καταδίκης
Η κίνηση του Ε. Τάτση καταγγέλθηκε ως «πραξικοπηματική». Είναι χαρακτηριστικό ότι η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ δεν είχε να παρουσιάσει καμία απολύτως θέση για τον χαρακτήρα που θα πρέπει να έχει ο ΕΔΟΕΑΠ μετά την κατάργηση του αγγελιοσήμου. Οι εκατοντάδες που συμμετέχουν στη συγκέντρωση-συνέλευση με ψήφισμά τους, το οποίο θα δινόταν και στο υπουργείο Εργασίας, ζητούν την υπεράσπιση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, τη διατήρηση του ασφαλιστικού πόρου και την επέκτασή του στο διαδίκτυο, την υπεράσπιση της αυτονομίας των Ταμείων τους και το ανεξάρτητο-αυτοδιοίκητο του ΕΔΟΕΑΠ, τη μη μετατροπή του ΕΔΟΕΑΠ σε επαγγελματικό ταμείο, με ασφαλιστικά συμβόλαια ιδιωτικών εταιρειών, και την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.