ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ
Τα Δίκτυα Διασύνδεσης του Ελληνισμού της Διασποράς με το Μητροπολιτικό Κέντρο, με κυρίαρχο το ρόλο της ΕΡΤ, που έπαψε να εκπέμπει στην Ομογένεια λόγω του Μαύρου της 11ης Ιουνίου του 2013, καθώς και το ζητούμενο της Απογραφής-Αποτύπωσης του ομογενειακού ελληνισμού, απασχόλησαν την πέμπτη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς.
Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της Επιτροπής Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης επισήμανε πως «τα 17 σημεία – στόχοι, που είχαμε θέσει ομόφωνα και ομόθυμα ως οδικό χάρτη για τις δράσεις της Επιτροπής πλέον, αποκτούν μια εμβάθυνση μέσα από την αναγκαία επεξεργασία τους από τις αρμόδιες θεματικές υποεπιτροπές και τις εισηγήσεις των συναδέλφων κων Πάνου Σκουρολιάκου και Γιάννη Δέδε».
Από την πλευρά της ΕΡΤ ο Γενικός Διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκος Μιχαλίτσης στην εισήγησή του επισήμανε πώς «δυστυχώς ένα από τα μεγαλύτερα κομμάτια του εγκλήματος του μαύρου στην Ε.Ρ.Τ., ήταν το κομμάτι του κλεισίματος του Ε.Ρ.Τ. World, του διεθνούς τηλεοπτικού καναλιού της Ε.Ρ.Τ.. Πρέπει να σας πω ότι από έρευνες που είχαν γίνει στους ομογενείς, το Ε.Ρ.Τ. World είχε ως μερίδιο, γιατί πηγαίνανε και ιδιωτικά κανάλια στους ομογενείς, το 70% της τηλεθέασης των ομογενών για ευνόητους λόγους. Με το κλείσιμο της Ε.Ρ.Τ., όπου είχαμε φτιάξει πριν το κλείσιμο της Ε.Ρ.Τ. μια συμφωνία όπου υπήρχε όφελος για την Ε.Ρ.Τ. από την μετάδοση σε όλο τον κόσμο. Υπήρχε όφελος γιατί δίναμε το σήμα μας, το περιεχόμενο, στις συνδρομητικές πλατφόρμες, στην Αμερική, στον Καναδά, στην Αυστραλία και στη νότια Αφρική, όπου υπήρχαν ομογενείς δηλαδή. Εκείνοι εκμεταλλευόντουσαν το περιεχόμενο το οποίο ήταν πολύ δημοφιλές όπως σας είπα και γι’ αυτούς τους λόγους μας ανταπέδιδαν μέρος της συνδρομής.
Η διαφορά από το κόστος μας να πηγαίνει το σήμα σε όλο αυτό το κόσμο σε σχέση με τα έσοδα που είχαμε ήταν υπέρ της Ε.Ρ.Τ. 900.000 $ συν Φ.Π.Α, ετησίως. Δηλαδή, είχαμε όφελος από το γεγονός ότι πήγαινε το σήμα μας σε όλο τον κόσμο και όχι απώλειες εσόδων».
Για το πότε θα εκπέμψει και πάλι η ΕΡΤWORLD ο κ. Μιχαλίτσης ανέφερε ότι «σε ένα ενάμιση μήνα ευελπιστούμε ότι στην Ευρώπη θα έχουμε στο HOT BIRD στον πιο δημοφιλή δορυφόρο θα έχουμε διεθνές τηλεοπτικό πρόγραμμα. Για την Αμερική, τον Καναδά και την Αυστραλία είναι πιο δύσκολα γιατί θα πρέπει να έρθουμε σε συνεννόηση με τις συνδρομητικές πλατφόρμες. Θα είναι το πρώτο μέλημά μας μετά την Ευρώπη γιατί έχουμε πάρα πολλά παράπονα από όλους τους Ομογενείς, είναι το σημαντικότερο ζήτημα που κτυπάει το τηλεφωνικό κέντρο της ΕΡΤ διαρκώς. Ο σχεδιασμός μας είναι μέχρι τα τέλη του 2016 η ΕΡΤ να βρίσκεται στις οθόνες των ομογενών μας και όχι μόνο σε όλο τον πλανήτη.».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Α. Τριανταφυλλίδης καταθέτοντας πρόταση για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης(facebook, twitter, κ.α.) ζήτησε από την ΕΡΤ και ειδικότερα από τον Τομέα Πολυμέσων της ΕΡΤ να συνεργαστεί με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, μέσω μιας Προγραμματικής Σύμβασης. Με την προτεινόμενη συνέργεια, δίπλα στην εικόνα και τον ήχο της ΕΡΤ, θα παρέχεται η δυνατότητα , μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας η εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας στη νέα γενιά της Ομογένειας».
Η απογραφή των ομογενών ήταν το δεύτερο θέμα που απασχόλησε τις εργασίες της Επιτροπής ως προαπαιτούμενο κάθε άλλης πολιτικής, ενώ ο συντονιστής εισηγητής Γιάννης Δέδες επισήμανε πως η πρώτη και η τελευταία απογραφή των ομογενών έγινε το 1975, και συμπλήρωσε: «Πρέπει να ξέρουμε ποσοτικά και ποιοτικά σε κάθε χώρα πόσους ομογενείς μας έχουμε, ποια σχέση έχουν με την πατρίδα και όλα εκείνα τα στοιχεία που συγκροτούν την παρουσία τους στη χώρα υποδοχής. Μια τέτοια παραμετρική καταγραφή είναι απολύτως αναγκαία για να μπορούμε στη συνέχεια επί υπαρκτών δεδομένων να κάνουμε και την αντίστοιχη ενδεδειγμένη πολιτική στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων, της παιδείας, του πολιτισμού, του τουρισμού, της ελληνικής γλώσσας και ό,τι αφορά τη διασύνδεση των ομογενών μας με την πατρίδα τους».
Από την πλευρά της η κυρία Αθανασία Ξενάκη, αναπληρώτρια Πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής επισήμανε πως «θα χρησιμοποιήσουμε τις πρακτικές αυτές που μέχρι τώρα υπάρχουν, όπως είναι η απογραφή που έκανε η Ιταλία, θα δούμε τι έκανε η Ιταλία, θα ρωτήσουμε και τις άλλες χώρες, που είμαστε μέλη, θα δούμε πως έγινε η απογραφή του 1975, θα συνεργαστούμε και θέλω να πιστεύω, ότι θα φτάσουμε σε κάποιο αποτέλεσμα».