Στην ισχυροποίηση της συμμετοχής τους στον ΟΣΔΕΛ στοχεύουν, σύμφωνα με αποκαλυπτικές πληροφορίες της στήλης, οι εκδότες εφημερίδων, ιστοσελίδων και οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών, ενώ περαιτέρω εκπροσώπηση επιδιώκουν και οι ενώσεις εκδοτών των περιφερειακών εφημερίδων. Το προσεχές διάστημα αρχίζουν πάλι οι επαφές και διαβουλεύσεις των εκδοτών και των δημοσιογράφων με το υπουργείο Πολιτισμού για το σχέδιο νόμου των πνευματικών δικαιωμάτων, τις βασικές κατευθύνσεις του οποίου είχε παρουσιάσει η Λίνα Μενδώνη στο Υπουργικό Συμβούλιο τον περασμένο Ιούνιo.Σημειώνεται πως αυτή την Τετάρτη είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση ΔΣτης ΕΙΗΕΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, οι ενώσεις των εκδοτών, που μετέχουν ήδη στον ΟΣΔΕΛ (στον νέο τομέα που έχει δημιουργηθεί για τα δικαιώματα δημοσιογράφων – εκδοτών), ζητούν εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο και αυτόνομη λειτουργία του τμήματος των εκδοτών, με δική του επιτροπή και ελευθερία δράσης. Θυμίζουμε πως ο ΟΣΔΕΛ, για να προσεγγίσει τους δημοσιογράφους, έδωσε μία θέση στο ΔΣ του οργανισμού και σε αυτήν έχει εκλεγεί ο δημοσιογράφος Ανδρέας Παναγόπουλος. Στον ΟΣΔΕΛ είναι εγγεγραμμένοι περί τους 1.000 δημοσιογράφους και όλες οι ενώσεις εκδοτών και ιδιοκτητών.
Οι δημοσιογραφικές ενώσεις προχώρησαν μόνες τους στη δημιουργία νέου οργανισμού διαχείρισης, του «Ξενοφώντα», ο οποίος θα πρέπει προηγουμένως να λάβει άδεια από τον ΟΠΙ και το υπουργείο Πολιτισμού.
Ποια δικαιώματα ζητούν οι δημοσιογράφοι από τη Λίνα Μενδώνη
Ο στόχος των εκδοτών για ισχυρότερο ρόλο και θέσεις στη διοίκηση του ΟΣΔΕΛ σχετίζεται άμεσα με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού, με το οποίο θα ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο η ευρωπαϊκή οδηγία του 2019 για τα πνευματικά δικαιώματα. Οι εκδότες προσδοκούν συγκεκριμένο ποσοστό από τις ψηφιακές πλατφόρμες και ζητούν αυτό να οριστεί στον νόμο. Το ίδιο θέλουν και οι δημοσιογράφοι, να οριστεί εξαρχής συγκεκριμένο ποσοστό από το εκδοτικό δικαίωμα για τους δημοσιογράφους δημιουργούς περιεχομένου στις επιχειρήσεις ΜΜΕ.
Ένα ακόμη θολό σημείο προς διαπραγμάτευση είναι αν θα συνεχίσουν να ισχύουν οι διατάξεις του παλαιότερου νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας (ν. 2121/1993). Σε αυτόν τον νόμο υπήρχε η κατοχύρωση πνευματικών δικαιωμάτων για τους δημοσιογράφους, αλλά ουδέποτε εφαρμόστηκε, ενώ δεν διεκδικήθηκαν από τις συνδικαλιστικές ενώσεις. Τώρα οι δημοσιογραφικές ενώσεις έθεσαν στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη το αίτημα να παραμείνει σε ισχύ η διάταξη του ν. 2121/1993 για τους δημοσιογράφους και να γίνει υποχρεωτική και για τις ατομικές-επιχειρησιακές συμβάσεις που υπογράφονται στα ΜΜΕ.