Μεταξύ τυριού και αχλαδιού αποφασίστηκε η λειτουργία της ΝΕΡΙΤ. Μετά από τις αποκαλύψεις των συζητήσεων μεταξύ του Γ. Προκοπάκη και της Κ. Ευαγγελάκου με αίτημα να εργαστεί σε παραγωγή ο σύζυγος της παραιτηθείσας αναπληρώτριας διευθύνουσας συμβουλίου, έρχονται οι παραδοχές για κοινοποίηση από μέλος του ΔΣ αιτήματος πρώην πρωθυπουργού, αλλά και η προσωπική συνάντηση του αποπεμφθέντος στελέχους με το σημερινό Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Στη συνέντευξη που έδωσε στο www.thetoc.gr ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ, Γιώργος Προκοπάκης ανέφερε πως ζήτησε από τον Πρωθυπουργό της χώρας, να “περάσει” η τροπολογία υπέρ της ΝΕΡΙΤ, ώστε να θεωρηθεί καθολικός πάροχος. Η συνάντηση αυτή έγινε στις 25 Απριλίου χωρίς να ανακοινωθεί τίποτα από τις δύο πλευρές, για τον εμφανιζόμενο “ανεξάρτητο φορέα”. Ο Γιώργος Προκοπάκης είπε πως έλαβε τη διαβεβαίωση από τον Αντώνη Σαμαρά επί του αιτήματος. “Δεν μπορούσε να είναι θέμα η ΝΕΡΙΤΙ στις εκλογές” πρόσθεσε ο Γ. Προκοπάκης, ο οποίος περιέγραψε πως έλαβε μέσω μέλος του ΔΣ της ΝΕΡΙΤ- το οποίο δεν κατονόμασε- κοινοποίηση από “πρώην πρωθυπουργό” με αίτημα για κάποιο δημοσιογράφο.
Ο Γ. Προκοπάκης, ο οποίος απέφυγε να χαρακτηρίσει το λουκέτο στην ΕΡΤ, χαρακτήρισε “ένα πραγματικό θαύμα” θεωρώντας “κολοσσιαία επιτυχία” την εκπομπή του φορέα στις 4 Μαΐου. Η ουσία όμως είναι στις διαδικασίες που ακολούθησε η EBU στο περιθώριο του συνεδρίου που έγινε στις 10 Οκτωβρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Η EBU είχε απειλήσει πως δεν θα αναγνωρίσει τη λειτουργία της ΝΕΡΙΤ. «Εκείνο το βράδυ κατέθεσα την άποψη μου στην EBU εις επήκοων όλων, ότι ο τρόπος που μπορεί να γίνει αυτό το πράγμα είναι με τη ΝΣΡΙΤ να πάρει όλα τα παραγωγικά στοιχεία από τη μια άκρη ως την άλλη (κτίρια, στούντιο, συχνότητες, πομπούς συμβάσεις) να έχει εγκαταστημένο μάνατζμεντ, το προσωπικό εκτός εταιρείας”.
Αυτό έγινε over dinner το δικό μου πλάνο» συνέχισε ο Γ. Προκοπάκης. «Τρώγοντας»παρατήρησε η Έλλη Στάη. «Οι πολιτικοί στο τραπέζι εξέφρασαν την ευαρέσκειά τους, συμπλήρωσε ο Γ. Προκοπάκης. Πρόκειται για το απόλυτο ξεγύμνωμα της EBU, η οποία ενώ κάνει ηχηρές δηλώσεις για την ανάγκη προστασίας των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων, αποδέχεται εξωθεσμικά, σε τραπέζια, τα σχέδια συγκάλυψης του κρατικού μορφώματος. Η EBU περιορίστηκε στην προφορική διαβεβαίωση του Γ. Προκοπάκη, χωρίς να ζητήσει επιχειρησιακό σχέδιο λειτουργίας. Το αποτέλεσμα της πολιτικής «over dinner” της EBU ήταν να αλλάξει η ΔΤ σε ΝΕΡΙΤ, χωρίς την παραμικρή κρίση.