Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, απαντώντας σήμερα στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων, Μάριου Γεωργιάδη, για την ΕΡΤ, τόνισε μεταξύ άλλων:
- Είχαμε την πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία να κλείνει μια δημόσια τηλεόραση και να διαχέονται ιδέες και διαρροές περί μη χρησιμότητάς της, ιδέες που διαψεύστηκαν από την ίδια την πραγματικότητα.
- Η κριτική που μας ασκήθηκε, ήταν κυρίως οικονομικής βιωσιμότητας. Έλεγαν κάποιοι ότι η επαναλειτουργία της ΕΡΤ “δεν βγαίνει” οικονομικά, αλλά έκαναν λάθος. Η ΕΡΤ συμβάλλει με 55 εκατ. ευρώ για φέτος στον κρατικό προϋπολογισμό και 64 εκατ. του χρόνου.
- Σχετικά με την ερώτηση του Μάριου Γεωργιάδη, για τον τηλεοπτικό χρόνο της Ένωσης Κεντρώων στην ΕΡΤ: Όπως ορίζει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, οι τηλεοπτικοί σταθμοί οφείλουν να διασφαλίζουν την τήρηση της πολιτικής πολυφωνίας. Να παρουσιάζουν τις απόψεις των πολιτικών κομμάτων της Βουλής και της Ευρωβουλής και αν κάποιο κανάλι τηρεί αυτές τις ισορροπίες είναι η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Η ΕΡΤ οφείλει να αναδεικνύει και να κάνει γνωστές τις θέσεις των πολιτικών κομμάτων σε καθημερινή βάση.
- Βάσει στοιχείων, από τον Ιανουάριο ως το Νοέμβριο του 2017, η ΕΡΤ έχει μεταδώσει έξι ομιλίες του Προέδρου Βασίλη Λεβέντη, τις παρεμβάσεις του στις προ ημερησίας συζητήσεις σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή, πολλές εκδηλώσεις του Κόμματος (κοπή πίτας, συνεδριάσεις Κοινοβουλευτικής Ομάδας, συγκεντρώσεις στελεχών, συνέντευξη Τύπου του κ. Λεβέντη στη ΔΕΘ, κ.ά.).
- Επίσης, αναφορικά με τον τηλεοπτικό χρόνο εμφάνισης πολιτικών στελεχών της «Ένωσης Κεντρώων» στις εκπομπές της ΕΡΤ, το ποσοστό έφτασε στο 4,3%, πάνω δηλαδή από το ποσοστό του Κόμματος στις εκλογές, όταν στα άλλα κανάλια «έπαιζε» μεταξύ 1,8 και 2,8%.
- Είχαμε υποχρέωση να ανοίξει ξανά η ΕΡΤ, σεβόμενοι το δικαίωμα των ανθρώπων στην εργασία.
- Η ΕΡΤ, ωστόσο, δεν σχεδιάστηκε με τις προτεραιότητες που θα έπρεπε και δεν έχει τις ευελιξίες που θα έπρεπε να έχει.
- Είναι απολύτως αυτονόητο, για παράδειγμα, το αίτημα να υπάρχει διαπιστευμένος συντάκτης για όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα.
- Ένας μοντέρ μέσω διάθεσης από ιδιωτική εταιρία, στην οποία αναγκάζεται να καταφεύγει η ΕΡΤ, επειδή στον οργανισμό δεν υπάρχει επαρκής αριθμός κοστίζει 1.960 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του εργολαβικού κέρδους, τη στιγμή που το μέσο μισθολογικό κόστος ενός μοντέρ, που εργάζεται στην ΕΡΤ με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, ανέρχεται, μαζί με την εργοδοτική εισφορά, στα 1.500 ευρώ.
- Η αντικατάσταση των εξωτερικών συνεργασιών από εργαζόμενους στον Οργανισμό εξοικονομεί πόρους. Αυτό το κόστος εκτινάσσεται, καθώς υπάρχει έλλειψη σε ηχολήπτες, μουσικούς παραγωγούς, μοντέρ, μεταφραστές, ανθρώπους που ασχολούνται με τον υποτιτλισμό και τις γεννήτριες χαρακτήρων, ψυκτικούς, ηλεκτρολόγους, μηχανολόγους, και άλλους.
- Είναι ζήτημα Δημοκρατίας και ζήτημα εξοικονόμησης πόρων. Τα κενά αυτά θα πρέπει να καλυφθούν, γι’ αυτό έχουμε δρομολογήσει ως Υπουργείο τις απαραίτητες διαδικασίες για τη σύναψη συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου με 206 άτομα, όπως έχει ζητήσει η διοίκηση του Οργανισμού.
- Θα καλέσω τους ιδιωτικούς σταθμούς να είναι προσεκτικοί στην κριτική τους, διότι η ΕΡΤ δεν είναι ΣΚΑΪ, δεν έχει τη δυνατότητα και την πολυτέλεια να «υποκλέπτει» παραγόμενο υλικό και να το φέρει ως δικό της. Κάποιοι άλλοι χρησιμοποιούν τις δυνατότητές της, δυστυχώς πολλές φορές τσάμπα.
- Η ΕΡΤ έχει 180 εκατ. ευρώ έσοδα από το ανταποδοτικό τέλος, 55 από αυτά για φέτος θα αποδοθούν στον κρατικό προϋπολογισμό και 64 του χρόνου. Η ΕΡΤ δεν λειτουργεί εις βάρος του Έλληνα πολίτη, ανταποκρίνεται στο ρόλο της και υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης.