Απολύτως κρυστάλλινη, διαφανής και αποτελεσματική η διαδικασία κάλυψης της χώρας με δορυφορικό σήμα δήλωσε προ ημερών στη Βουλή ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς. απαντώντας σε ερώτηση της Άννας Μισέλ Ασημοκοπούλου, βουλευτή της ΝΔ. Η αρμόδια τομεάρχης δεν δίστασε να υποστηρίξει ανοικτά την Digea λέγοντας πως η εταιρεία “στο κάτω κάτω η Digea έχει καλύψει τις περιοχές που είχε υποχρέωση”.
Ο Νίκος Παππάς είπε ότι οι πόροι για την υλοποίηση του προγράμματος προέρχονται από την ΕΕΤΤ και δεν επιβαρύνουν τον φορολογούμενο και κάλεσε σε διάλογο τα κόμματα με στόχο την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την καθολική κάλυψη που θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Ιανουαρίου.
Ο υπουργός ενημέρωσε ότι το καθαρό κόστος υλοποίησης του έργου προσεγγίζει το 1,5 εκατομμύριο ευρώ και δεν υπάρχει καμία υπέρβαση του κόστους αυτού. Από τα τέλη Απριλίου, έχουν εγκριθεί περίπου 8.000 αιτήσεις και οι περιοχές επιλέχθηκαν με βάση τα πορίσματα της ΕΕΤΤ τα οποία κοινοποιήθηκαν στη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών του υπουργείου. Η ανεξάρτητη περιοχή έκανε τις μετρήσεις και επισήμανε ποιες περιοχές δεν καλύπτονται. «Πολύ φοβάμαι ότι η διατύπωση σας στην ερώτηση δεν αντιλαμβάνεται ή μάλλον αποκρύπτει ένα θεμελιακό ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων. Μας λέτε ότι η Digea ισχυρίζεται ότι καλύπτονται αυτές οι περιοχές και εμείς κακώς δίνουμε τη δυνατότητα στους πολίτες να έχουν κάλυψη μέσω δορυφορικού σήματος. Η Digea έχει κάθε συμφέρον να ισχυρίζεται ότι αυτές οι περιοχές καλύπτονται. Όταν εμείς όμως περιοδεύουμε και συναντάμε τους ανθρώπους μας λένε ότι δεν μπορούν να δουν τηλεόραση», είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.
Η βουλευτής της ΝΔ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι σήμερα έχουμε ποσοστό πληθυσμιακής κάλυψης στο 92,6%, ένα από τα υψηλότερα της Ευρώπης, αναγνώρισε ότι υπάρχει ζήτημα για τις απομακρυσμένες περιοχές και υπογράμμισε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δρομολογήσει την επίλυση του προβλήματος με κάλυψη του κόστους από κοινοτικούς πόρους και όχι, όπως θα γίνει τώρα από τα αποθεματικά της ΕΕΤΤ. Την εγκατάλειψη της λύσης που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, απέδωσε η κ. Ασημακοπούλου στην ιδεοληψία του Χρήστου Σπίρτζη που δεν προχώρησε την προκήρυξη του διαγωνισμού που δημοσιεύθηκε επί κυβερνήσεως Σαμαρά. Σε συνέχεια δε αυτής της επιλογής, όπως κατήγγειλε η βουλευτής, η κυβέρνηση καθυστέρησε δύο χρόνια και έχασε χρόνο μέσα στον οποίο τώρα το πρόβλημα θα είχε λυθεί. Η βουλευτής ζήτησε διευκρινίσεις με ποιον σχεδιασμό, ποια μελέτη και ποια κριτήρια θα διανεμηθούν κουπόνια ύψους 100 έως 120 ευρώ, ανά νοικοκυριό για να αποκτήσει ο καθένας το δορυφορικό του δέκτη, και αν έχουν βάση δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία θα είναι υποχρεωτική η χρήση συγκεκριμένου δικτύου του ΟΤΕ ή τ της ΝOVA.
«Ας αφήσουμε την πληθυσμιακή κάλυψη την οποία επικαλείστε ως μέτρο επιτυχίας. Διότι είναι 400.000 άνθρωποι οι οποίοι δεν βλέπουν τηλεόραση. Και αυτό δεν είναι δευτερεύον. Και να λέτε ότι γενικώς τα καταφέρατε. Είναι ένα πρόβλημα το οποίο είναι πρόβλημα ακραίο, διότι αυτή τη στιγμή η πολιτεία δίνει μια μάχη να πάνε οι νέες τεχνολογίες σε όλη την Ελλάδα και σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Και αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να δώσουμε και μια μάχη οπισθοφυλακής για να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι πολίτες έχουν πρόσβαση στις ώριμες τεχνολογίες, την απλή δηλαδή πρόσβαση στο τηλεοπτικό σήμα», απάντησε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής. Υπογράμμισε επίσης ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως προτίμηση παρόχους αλλά είναι στην απόλυτη ελευθερία του δικαιούχου καταναλωτή, δηλαδή του ανθρώπου που θα πάρει το κουπόνι του να πάει στον πάροχο της επιλογής του. Προϋπόθεση για να μπορεί μια εταιρεία να συμμετέχει στο πρόγραμμα είναι να μπορεί να εγγυηθεί βεβαίως ότι θα παρέχει σήμα.
«Το πρόγραμμα είναι απολύτως διάφανο και αποτελεσματικό διότι υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση», είπε ο υπουργός και αναφερόμενος στο πρόγραμμα που είχε σχεδιάσει η ΝΔ, πρόσθεσε: «Λυπάμαι που πρέπει να επαναλάβω ότι ήταν κατατεθειμένο στο πόδι. Κατατέθηκε την τελευταία ημέρα της προεκλογικής περιόδου, πριν τις εκλογές του Γενάρη του 2015 και ήταν βέβαιο ότι θα πέσει εκτός του χρονοδιαγράμματος. Ένας διεθνής διαγωνισμός που μόνο για την προμήθεια του εξοπλισμού ήθελε 9 μήνες. Πότε θα σχεδιάζατε που θα μπουν κεραίες και συναφή ζητήματα που θα έριχναν το πρόγραμμα έξω από την προγραμματική περίοδο;».
Ο Ν. Παππάς είπε ότι το κόστος του σημερινού προγράμματος δεν καλύπτεται από τους φόρους αλλά από τους πόρους της ΕΕΤΤ, οι οποίοι προήλθαν από τα τέλη και τα πρόστιμα που καταβάλλουν οι επικοινωνιακοί πάροχοι.
«Σε κάθε περίπτωση δυστυχώς υπήρχε και το μεγάλο ζήτημα της σύμβασης που είχε υπογραφεί με την Digea και προέβλεπε ότι πέραν των 126 σημείων στα οποία, ως δια μαγείας μειώθηκαν από τα 270 της αρχικής μελέτης, και για τα υπόλοιπα σημεία το κόστος θα καλύπτονταν από τους Φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έχουμε αυτή την ηθική ευχέρεια να δίνουμε το δίκτυο σε έναν ιδιώτη, έχουμε ανάγκη όλοι πολίτες να βλέπουμε τηλεόραση, αλλά επειδή δεν συμφέρει τον ιδιώτη να το αναπτύξει παντού, διότι δεν υπάρχει παντού εμπορικό ενδιαφέρον και όπου δεν θέλει ο ιδιώτης να έρθει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να καλύψει το κόστος;» αναρωτήθηκε ο υπουργός.
Εμείς δεν σας δίνουμε τον τίτλο του «Ρομπέν των δασών» της επίγειας κάλυψης του σήματος, είπε η βουλευτής της ΝΔ και πρόσθεσε: «Δεν ενδιαφέρεστε μόνο εσείς κύριε υπουργέ και η κυβέρνηση σας να έχει όλη η Ελλάδα κάλυψη. Αυτό αποδεικνύει ότι την τελευταία μέρα της θητείας μας υπεγράφη η προκήρυξη αυτού του διαγωνισμού ο οποίος ήταν τεκμηριωμένος. Δείχνει ότι την τελευταία ώρα θέλαμε να λύσουμε ένα πρόβλημα. Θα μπορούσε η κυβέρνηση την τελευταία ώρα να ασχολείται με τον μέλλον της και τις εκλογές. Αντιθέτως, ασχολούμασταν να λύσουμε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα».
«Εμείς λέμε ότι έπρεπε να αξιοποιήσετε κοινοτικούς πόρους και μακάρι μετά να είμαστε εδώ να λέμε τι θα κάναμε με τα λεφτά που περισσεύουν. Δεν περισσεύουν λεφτά στην Ελλάδα της κρίσης. Εμένα δεν με ενδιαφέρει τι λέει η Digea. Αφήστε την μικροψυχία να λέτε τι συμφέροντα εξυπηρετεί ο καθένας εδώ. Στο κάτω κάτω η Digea έχει καλύψει τις περιοχές που είχε υποχρέωση», είπε επίσης η βουλευτής της ΝΔ.
«Είναι στοιχειώδες δικαίωμα να λέμε ότι όλοι πρέπει να καλύπτονται. Να μην αναφερθώ και στις ευαίσθητες περιοχές. Σας μιλάω και για περιοχές στην Καλαμάτα. Είναι προτεραιότητα όλοι οι πολίτες να βλέπουν τηλεόραση. Με την σύμβαση που υπογράψατε με την Digea αν επιλέγαμε να πάμε μέσω κεραιοσυστημάτων, θα σήμαινε ότι όλοι περιφερειακοί σταθμοί θα έπρεπε να κλείσουν, διότι αν το κόστος της ανάπτυξης το έπαιρνε η Digea, θα έπρεπε να ανεβάσει τις τιμές της και δεν θα υπήρχε σήμερα περιφερειακός σταθμός», είπε ο υπουργός.
«Πολύ φοβάμαι ότι έχουμε ξανά την υποχρέωση για να συζητήσουμε για ένα θέμα που άπτεται του success story της διακυβέρνησης Σαμαρά το οποίο έρχεται και επανέρχεται. Είναι το τηλεοπτικό success story, μιλάμε για την απόλυτη βύθιση των ιδεών ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να είναι επαρκής όταν μιλάμε για την ανάπτυξη των μεγάλων δικτύων, είπε ο Νίκος Παππάς και πρόσθεσε: «Η υποταγή της πολιτείας στα συμφέροντα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας ανέπτυξε το δίκτυο εκεί που υπάρχει εμπορική ενδιαφέρον και εκεί όπου δεν υπήρχε ιδιωτικό ενδιαφέρον, μετακύλησε το κόστος στο δημόσιο, είτε στους πολίτες είτε στους δήμους είτε δεν ξέρω που. Θέλω να σας καλέσω αυτή την πραγματικότητα να την αναγνωρίσετε αλλιώς θα πορευτούμε με αυτές τις κορυφαίες διαφωνίες στην πολιτική ζωή που θα δείξουν και στον ελληνικό λαό τι ακριβώς συνέβη τα προηγούμενα χρόνια και με ποιες επιλογές μπορεί να προχωρήσει ο ελληνικός λαός. Και μπορεί να προχωρήσει ο ελληνικός λαός αισιόδοξα και όχι όπως εκτιμούν κάποιοι, όπως ο κ. Στουρνάρας ο οποίος έχει βαλθεί να μας πείσει ότι το μόνο θετικό από την τοποθέτησή του στη διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας είναι το γεγονός ότι έφυγε από το υπουργείο Οικονομικών διότι όσο ήταν χάσαμε γύρω στις 150.000 θέσεις εργασίας».