Η Cosmote TV έχει κάνει μια διεθνούς επιπέδου τηλεοπτική παραγωγή. Η σειρά 4 επεισοδίων «<<Επιχείρηση Ερμής>> Η Μάχη της Κρήτης» μπορεί να συγκριθεί με τη σειρά αντίστοιχων παραγωγών των διεθνών τηλεοπτικών δικτύων για το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς έχει πλούσιο αρχειακό υλικό και από τις γερμανικές πηγές και εμβανθύνει σε σειρά κρίσιμων ζητημάτων, όπως η απόφαση για τον αφοπλισμό του νησίου από το καθεστώς Μεταξά και την αποστολή της 5ης Μεραρχίας , της Μεραρχίας Κρήτης στο Αλβανικό Μέτωπο. Με ιστορικούς διεθνούς εμβέλειας όπως ο Αντονι Μπίβερ και ο Χάγκεν Φλάισερ επιχειρεί να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις. Και φυσικά οι μαρτυρίες των επιζόντων φανερώνουν τον πόνο που υπάρχει ακόμη και σήμερα στην Κρήτη για το μεγάλο κακό.
Η προσφορά της Cosmote TV είναι σημαντική, διότι με μεγάλη ευαισθησία και προσοχή διασώζει αυτή την βαριά μνήμη. Και επιπλέον, με απόφαση του προέδρου-διευθύνοντος συμβούλου Μιχάλη Τσαμάζ η παραγωγή αυτή δεν παραμένει κλειδωμένη στο Cosmote History HD, αλλά μεταδίδεται και ελεύθερα από το κανάλι της Cosmote στο YouTube.
Απόψε, στο τρίτο επεισόδιο της σειράς με τίτλο «Αντίποινα», η σειρά εμβαθύνει στο ζήτημα της σθεναρής αντίστασης των Κρητικών «ατάκτων» που αιφνιδιάζει και εξοργίζει τους Γερμανούς.
Αναλύεται το ναζιστικό αφήγημα των αντεκδικήσεων με βάση το οποίο ξεκινούν μια σειρά από αιματηρά «αντίποινα» προς τον άμαχο πληθυσμό, ενώ η Μάχη βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.
Ο Βασίλης Παπαδόπουλος, επιζών εκτέλεσης στα Μισίρια Ρεθύμνου, περιγράφει πώς είδε τη μητέρα, τη θεία και τη γιαγιά του να εκτελούνται μπροστά στα μάτια του σε ηλικία 7 ετών. Η Μαρία Τσοντάκη – Βίδου εξιστορεί πώς σε ηλικία 5 ετών επέζησε της δολοφονίας αμάχων γυναικών και παιδιών από Γερμανό στρατιώτη μέσα στο σπίτι της γιαγιάς της στον Κακόπετρο Χανίων. Με τη δικαιολογία της τιμωρίας των «ατάκτων» Κρητικών, η Luftwaffe βομβαρδίζει μη στρατιωτικούς στόχους ισοπεδώνοντας τις πόλεις των Χανίων και του Ηρακλείου. Οι Συμμαχικές δυνάμεις υποχωρούν και μετά από 12 ημέρες Μάχης το νησί «πέφτει». Είναι όμως την τελευταία ημέρα της Μάχης της Κρήτης, που δύο φοιτητές κατεβάζουν τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη. Η Κρήτη έχει ήδη
γίνει σύμβολο αντίστασης και λειτουργεί ως έναυσμα για μια αντιθετική νοοτροπία και
στην ηπειρωτική Ελλάδα. Την 1η Ιουνίου 1941 η ναζιστική σημαία κυματίζει στο νησί, όμως
οι απώλειες των Αλεξιπτωτιστών είναι τόσο μεγάλες που βάζουν ουσιαστικά τέλος σε αυτό
το είδος του πολέμου.