Κοινωνικός αυτοματισμός από το σχέδιο Μενδώνη
Την αγορά του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης βρίσκει απέναντί της η Λίνα Μενδώνη. Η πρότασή της για την προστασία του ελληνόφωνου τραγουδιού αποκαλύπτει τη βαθιά αναχρονιστική αντίληψη της κυβέρνησης. Καθώς αδυνατεί να διεκδικήσει, με τη νομοθεσία που συνέταξε, τα νόμιμα έσοδα των πνευματικών δικαιωμάτων από τις μεγάλες πλατφόρμες μουσικής, όπως το Spotify και η Apple Music, επιχειρεί να μεταφέρει το βάρος στην Ελλάδα, χτυπώντας ξενοδόχους και ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Και η ΕΙΙΡΑ και η ΕΙΤΗΣΕΕ τάσσονται καθαρά εναντίον του σχεδίου Μενδώνη και ζητούν την απόσυρσή του, διαφορετικά ανοίγει ο δρόμος των προσφυγών στην ΕΕ. «Πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου που συγκρούεται τόσο με το Σύνταγμα όσο και με το Ενωσιακό Δίκαιο, καθώς περιορίζει αθέμιτα την επιχειρηματική ελευθερία των μελών μας, που αποτελούν τον πυρήνα των ελλήνων παραγωγών», προειδοποιεί η ΕΙΤΗΣΕΕ. Θέση για το θέμα απέφυγαν να πάρουν οι άλλοι τρεις πυλώνες του κλάδου, η ΕΡΤ, η Cosmote TV και η Nova.
Στα πέντε χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, η Λίνα Μενδώνη είναι η μοναδική υπουργός που έχει προκαλέσει τόσο σοβαρή αναστάτωση για ένα νομοσχέδιο, καθώς προκαλεί κοινωνικό αυτοματισμό. Από τη μια πλευρά έχει την ομόθυμη στήριξη των συνθετών και των ερμηνευτών και από την άλλη πλευρά βρίσκει κάθετα αντίθετους τους παραγωγούς των προγραμμάτων. Με τις προωθούμενες διατάξεις επηρεάζεται άμεσα η τυπολογία των ραδιοφωνικών σταθμών ξένης μουσικής αλλά και οι ακροατές, που κινδυνεύουν με αύξηση των διαφημίσεων. Αν υλοποιηθεί το μέτρο αυτό, οι ακροατές θα μετακινηθούν από το ραδιόφωνο στις streaming πλατφόρμες, για να μην επηρεάζονται από τις επιπλέον διαφημίσεις ή τις κρατικές λίστες μουσικής.