… ενώ δεν πληρώνει φόρους στη χώρα
Και η τωρινή κυβέρνηση δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να φορολογήσει το Netflix. Όπως και η προηγούμενη, στέλνει μηνύματα για να γυριστούν σειρές του Netflix στην Ελλάδα, αλλά χωρίς ανταπόκριση. Το Netflix δεν αποδίδει κανέναν φόρο στη χώρα, σε αντίθεση με τις συνδρομητικές πλατφόρμες Nova και Cosmote TV, που είναι επιβαρυμένες και με τον ειδικό φόρο συνδρομητικής τηλεόρασης.
Η κυβέρνηση ανεβάζει στο 40% την επιδότηση επί του επιλεγμένου προϋπολογισμού για ταινίες και σειρές, θέλοντας να δοκιμάσει και εκείνη να καλέσει το Netflix για συνεργασία. Το δοκίμασαν το 2018 οι Νίκος Παππάς και Λευτέρης Κρέτσος, χωρίς επιτυχία, παρά τις συζητήσεις στις ΗΠΑ και την Ελλάδα. Κερδισμένο βγήκε φυσικά το Netfix, το οποίο αύξησε την επιρροή του στο διάστημα της πανδημίας.
«Δεν είναι σημαντικό μόνο να φέρεις μια κινηματογραφική παραγωγή. Είναι σημαντικό και να δημιουργήσεις μια δική σου παραγωγή που θα εξάγεις», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, επισημαίνοντας ότι μπορεί κανείς να δει τουρκικές ή δανέζικες παραγωγές, αλλά δεν μπορεί δυστυχώς να παρακολουθήσει ελληνικές. «Αυτό είναι κρίμα, διότι έχουμε πλούτο ανθρωπίνου δυναμικού και δυνατοτήτων, για να έχουμε και δικές μας παραγωγές εκεί», πρόσθεσε ο υπουργός.
Το βασικό μειονέκτημα του νομοσχεδίου είναι στη μείωση των ελέγχων επί των προϋπολογισμών των παραγωγών από δύο σε μία, που ενδεχομένως να επιτρέψει να παρεισφρήσουν και λάθη. Το δεύτερο σημείο όπου μπορεί να υπάρξει πρόβλημα είναι η ένταξη της ΕΡΤ στο πρόγραμμα ενίσχυσης. Καθώς ήδη λαμβάνει το ανταποδοτικό τέλος από τα νοικοκυριά, που ανέρχεται σε 3 ευρώ τον μήνα, μπορεί να καταγγελθεί, στην περίπτωση που λάβει ενίσχυση για σειρά από τα δημόσια κονδύλια, για κρατική ενίσχυση στα όργανα της ΕΕ.