Χωρίς κανέναν έλεγχο λειτουργεί η ραδιοτηλεόραση, γεγονός που παραβιάζει κατάφωρα το Σύνταγμα. Η απουσία συναίνεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της ΝΔ για τα έξι πρόσωπα από τα εννέα που θα στελεχώσουν το ΕΣΡ έχει αφήσει τη ραδιοτηλεόραση χωρίς τον εκ του Συντάγματος αρμόδιο φορέα ελέγχου. Επιπλέον, η ΕΕΤΤ εδώ και 15 μήνες δεν διαθέτει πρόεδρο και ως αποτέλεσμα δεν μπορεί να λειτουργήσει. Δεν υπάρχει τίποτα νεότερο σχετικά με τον διαγωνισμό που διενήργησε για τη θέση τον Ιανουάριο το υπουργείο Υποδομών, ενώ η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να συγχωνεύσει τις δύο Αρχές.
Το πρόβλημα ξεκίνησε με τις παρατάσεις που χορηγούσαν οι κυβερνήσεις για τις θητείες των μελών που είχαν λήξει. Στις 24 Δεκεμβρίου 2014 η ΝΔ, με τον νόμο 4316, άρθρο 109, παρέτεινε τη θητεία των μελών των Αρχών, και του ΕΣΡ, για τρεις μήνες, έως τις 24 Μαρτίου 2015. Στις 12 Δεκεμβρίου 2014 η Δήμητρα Παπαδοπούλου αντικατέστησε τον αποθανόντα Άρη Σταθάκη για το υπόλοιπο της θητείας του.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν έδωσε εκ νέου παράταση στη θητεία του Ιωάννη Λασκαρίδη, προέδρου, του Γιάννη Παπακώστα και της Εύης Δεμίρη. Στις 11 Μαΐου 2015, με το άρθρο 109, παρ. 7, δόθηκε η δυνατότητα στις Ανεξάρτητες Αρχές, και στο ΕΣΡ, να λειτουργούν με τουλάχιστον τέσσερα μέλη και με τον εκάστοτε αντιπρόεδρο να ασκεί καθήκοντα πρόεδρου, όπως συνέβη με τη Λίνα Αλεξίου. Πέντε μήνες αργότερα και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε εκ νέου στις εκλογές, με τον νόμο 4339/2015 καταργήθηκε το καθεστώς των παρατάσεων που έδινε διάταξη του ν. 4055/2012 και υπήρξε πρόβλεψη για αυτοδίκαιη αποχώρηση των μελών των οποίων η θητεία έληξε. Αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν η Λ. Αλεξίου, ο Γιώργος Στεφανάκης και ο Κωνσταντίνος Αποστολάς. Ο Ν. Παππάς υποστηρίζει πως υπάρχει γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους περί λήξεως της παρατάσεως της θητείας των μελών του ΕΣΡ. Με τροπολογία στον νόμο 4357/2016 ο αριθμός των μελών αυξήθηκε από επτά σε εννέα, με δυνατότητα συνεδρίασης εφόσον παρίστανται τέσσερα μέλη και ο πρόεδρος της Αρχής. Ύστερα από τρεις αποτυχημένους γύρους διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τη ΝΔ για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, η αρμοδιότητα για τη χορήγηση των αδειών, που ανήκει αποκλειστικά στην Αρχή, δόθηκε διαδοχικά στη Βουλή, στο υπουργείο Επικρατείας και στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.