– Στερεί έσοδα από τα ΜΜΕ
Πριν από δέκα μέρες, η στήλη αποκάλυπτε πως το σχέδιο νόμου για τα πνευματικά δικαιώματα, με το οποίο ενσωματώνεται στο ελληνικό δίκαιο η ευρωπαϊκή Οδηγία του 2019, σύμφωνα με την οποία συγγραφείς, εκδότες και δημοσιογράφοι μετέχουν στη διανομή δικαιωμάτων από τις ψηφιακές διαδικτυακές πλατφόρμες, παραμένει εδώ και ενάμισι χρόνο κλειδωμένο στα συρτάρια του υπουργείου.
Η επιβεβαίωση ήρθε από την επίσημη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ζητά αιτιολογημένες απαντήσεις από την Ελλάδα και άλλες 11 χώρες της Ευρώπης για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση ενσωμάτωσης της Οδηγίας. Θυμίζουμε πως παρέμβαση έγινε στις αρχές Μαΐου από το σύνολο των εκδοτικών ενώσεων, χωρίς καμία –και πάλι– επίσημη αντίδραση από την πλευρά του υπουργείου Πολιτισμού.
Καμία επίσης αντίδραση δεν υπήρξε από την ΕΣΗΕΑ, η οποία μετείχε στη διαβούλευση με τους δημοσιογράφους-«συμβούλους» του υπουργού. Η ΕΣΗΕΑ και οι άλλες δημοσιογραφικές Ενώσεις, στα πρότυπα του υπουργείου Πολιτισμού, έχουν καταχωνιάσει στο συρτάρι τους το σχέδιο για τη δημιουργία του ανεξάρτητου φορέα πνευματικών δικαιωμάτων «Ξενοφών», με τον οποίο οι δημοσιογράφοι μπορούν να απαιτήσουν συμμετοχή στο εκδοτικό δικαίωμα!
Γραπτές εξηγήσεις
Η Κομισιόν ζητά γραπτές εξηγήσεις εντός δύο μηνών από την κυβέρνηση της Ελλάδας, όπως και από τη Βουλγαρία, την Κύπρο, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Λετονία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία, τη Σλοβακία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία και το Βέλγιο, και να προχωρήσει άμεσα στο διάστημα αυτό η ενσωμάτωση της Οδηγίας, με την οποία εξασφαλίζονται έσοδα για τα ΜΜΕ και τον έντυπο Τύπο. Είχε προηγηθεί η κοινή επιστολή όλων των ενώσεων ιδιοκτητών Τύπου, Τηλεόρασης και Διαδικτύου (ΕΙΗΕΑ, ΕΙΤΗΣΕΕ, ΕΝΕΔ, ΕΔΙΠΤ και ΣΗΠΕ), που έμμεσα επέρριπταν ευθύνες στο υπουργείο Πολιτισμού για την απώλεια εσόδων για τον Τύπο και τα ΜΜΕ. Το ποσοστό διεκδίκησης από τις πλατφόρμες για τους εκδότες, που προτάθηκε να ενταχθεί στον νόμο, κυμαίνεται από 2% έως 5% και το ύψος του εξαρτάται από το αν ο ελληνικός νόμος θα προβλέπει ποσοστό και για τους δημοσιογράφους, στα πρότυπα της Ιταλίας. Για την Ελλάδα η κατάσταση βρίσκεται στο χειρότερο σημείο, αφού δεν έγινε καν δημόσια διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς, πέρα από παρασκηνιακές συναντήσεις, που πραγματοποιήθηκαν το 2021 στο υπουργείο με συμβούλους της υπουργού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ εδώ για την αντίδραση του υπουργείου Πολιτισμού.