ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
O Γαστρονόμος Απριλίου κάνει Πάσχα στην Κωνσταντινούπολη! Ένα συλλεκτικό τεύχος με αυθεντικές πασχαλινές και ανοιξιάτικες συνταγές των Ρωμιών της Πόλης! Μια μεγάλη αποστολή στην πόλη των πόλεων… Μια συναρπαστική καταγραφή της Πολίτικης Πασχαλινής Κουζίνας… Το πιο μεγάλο τεύχος που έχουμε βγάλει ποτέ!
Τέσσερις δημοσιογράφοι και τρεις φωτογράφοι ταξίδεψαν στην Κωνσταντινούπολη για να αποτυπώσουν τα πασχαλινά έθιμα των Ρωμιών της Πόλης και παράλληλα να γνωρίσουν τη γαστρονομική σκηνή αυτής της ανεξάντλητης μητρόπολης. Σε αυτό το τεύχος, μαγειρεύουμε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, κάνουμε Ανάσταση στο Πέραν, στρώνουμε πασχαλινό τραπέζι στον Βόσπορο και γνωρίζουμε τους Ρωμιούς της Πόλης, τις ιστορίες τους και τις συνταγές τους. Πασχαλινά γεύματα, τρανοί μεζέδες, αρωματικά πιλάφια, πλούσιες σαλάτες και πλήθος από γλυκά που συνδυάζουν θαυμαστά Δύση και Ανατολή, παρελαύνουν στις 324 σελίδες του συλλεκτικού, πασχαλιάτικου Γαστρονόμου.
Στρώνουμε πατροπαράδοτο αναστάσιμο δείπνο στο προαύλιο του ιστορικού ναού της Αγίας Τριάδας στο Πέραν, με πλούσια κοτόσουπα, τσουρέκι, παστουρμά και πιπεράτο κασέρι.
Αρμενίζουμε τον Βόσπορο και στρώνουμε πασχαλινό τραπέζι εν πλω με τα μέλη της κοινότητας του Μεγάλου Ρεύματος! Με αρνί και κοκορέτσι όπως το κάνουν στην Πόλη (μόνο με έντερα και γλυκάδια), αλλά και με αυθεντικούς μεζέδες, σαλάτες, σπιτικά γλυκά και, κυρίως, με χορούς, ευχές, τσουγκρίσματα και τραγούδια, και φόντο την Κωνσταντινούπολη μέσα στην ανοιξιάτικη αχλύ της.
Επισκεπτόμαστε σπίτια Ρωμιών και Τούρκων και καταγράφουμε τις δικές τους αυθεντικές συνταγές Πολίτικης κουζίνας: ντολμάδες με αμπελόφυλλα, με κιμά ή γιαλαντζί, λαχανοντολμάδες γεμιστούς με μύδια, τζιγέρι, αγκινάρες αλά πολίτα, φασόλια πιάζι, μύδια ντολμά, φασόλια πλακί, κοτοσαλάτα κ.ά.
Μπαίνουμε στην κουζίνα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και δοκιμάζουμε τα πιο νόστιμα… άλαδα πιάτα του Μεγαλοβδόμαδου.
Πίνουμε τσάι και το συνοδεύουμε με αλμυρά και γλυκά κεράσματα στο καθιερωμένο πολίτικο jour fixe και δοκιμάζουμε τα πιο αγαπημένα πολίτικα γλυκά που ισορροπούν άψογα ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή.
Λιώνουμε τις σόλες μας περπατώντας στις καλύτερες αγορές της Πόλης, για να δούμε από πού και τι προτιμούν οι Πολίτες για το τραπέζι τους και προτείνουμε τα καλύτερα στέκια για πρωινό, γεύμα, φαγητό στο πόδι, μεζέδες, κρεατικά, ψάρια και γλυκά.
Ο πασχαλινός, πολίτικος, συλλεκτικός «Γαστρονόμος», κυκλοφορεί την Κυριακή 14 Απριλίου, με την «Καθημερινή».