Η πειρατεία συνδρομητικών καναλιών δεν είναι απλώς ένα ζήτημα ατόμων που προσπαθούν να αποφύγουν τις συνδρομές τους. Αντίθετα, αποτελεί μέρος ενός παγκόσμιου οργανωμένου εγκλήματος που επηρεάζει πολλαπλές πτυχές της κοινωνίας και της οικονομίας. Ενώ αρχικά μπορεί να φαίνεται ως ένα αθώο παραστράτημα, η πραγματικότητα είναι πολύ πιο περίπλοκη και ανησυχητική.
Μελετώντας τη μεγάλη επιχείρηση κατά της πειρατείας από τη Europol, τα νούμερα θολώνουν. Συνελήφθησαν δεκάδες άτομα από διάφορες βαθμίδες του εγκληματικού οικοσυστήματος που αναφέρθηκε νωρίτερα. Τα πακέτα που αγόραζαν οι συνδρομητές τούς έδιναν πρόσβαση σε περισσότερα από 10.000 ζωντανά τηλεοπτικά κανάλια, μαζί με 15.000 ταινίες, σειρές και εκπομπές. Το πελατολόγιο ξεπερνούσε το 1.000.000 τελικούς χρήστες σε ολόκληρη την Ευρώπη, με την εγκληματική οργάνωση να διακινεί> 20 εκατ. ευρώ τον μήνα ή αλλιώς 240 εκατ. ετησίως, κάνοντας έναν απλό πολλαπλασιασμό των 20 ευρώ που έδιναν οι πελάτες τον μήνα για αυτές τις παράνομες υπηρεσίες.
Αν παραβάλουμε τις εκτιμήσεις για την πειρατεία στην Ελλάδα, που μέχρι πρότινος κυμαίνονταν στους 600.000 – 900.000 πελάτες, πάλι τα νούμερα είναι απογοητευτικά. Η πειρατεία συνδρομητικών καναλιών, λοιπόν, δεν είναι ένα μεμονωμένο φαινόμενο, αλλά συνδέεται άρρηκτα με το οργανωμένο έγκλημα. Οι πειρατές δεν δρουν μεμονωμένα αλλά σε οργανωμένα δίκτυα που έχουν ως στόχο την εκμετάλλευση των αδυναμιών του συστήματος, για να αποκομίσουν παράνομα κέρδη. Αυτά τα δίκτυα, για να ξεπλύνουν αυτά τα εκατομμύρια, φαίνεται να έχουν διασυνδέσεις με άλλες μορφές εγκληματικής δραστηριότητας, όπως το ξέπλυμα χρήματος, η διακίνηση ναρκωτικών και η εμπορία ανθρώπων.