ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τι εννοούμε με τον όρο Μεταπολίτευση, μισό αιώνα μετά την πτώση της απριλιανής δικτατορίας; Ως ιστορική περίοδος εξακολουθεί να υφίσταται ή έχει ολοκληρωθεί; Και αν συμβαίνει το δεύτερο, ποια χρονική στιγμή ορίζεται ως το τέλος της; Τα ερωτήματα αυτά εξετάζει το κεντρικό θέμα του τεύχος Ιουλίου (#673) του περιοδικού ιστορικής ύλης «Ιστορία Εικονογραφημένη», που μόλις κυκλοφόρησε.
Ο υποψήφιος δρ. Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Βαγγέλης Κούμπουλης, στο άρθρο του με τίτλο «Μεταπολίτευση 1974 – Οι πρώτες στιγμές της γέννησης της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας» παρουσιάζει «τη μετάβαση από το δικτατορικό καθεστώς που επέβαλαν οι συνταγματάρχες από τον Απρίλιο του 1967 μέχρι τον Ιούλιο του 1974 στη χώρα, όπως αυτή ολοκληρώθηκε με την ψήφιση του συντάγματος του 1975». Από την πλευρά του, ο εκδότης-διευθυντής του περιοδικού Διονύσης Ν. Μουσμούτης στο editorial επισημαίνει πως «στη στενή της έννοια η Μεταπολίτευση θεωρείται ως στιγμή ή ως περιορισμένη περίοδος μετάβασης από τη δικτατορία στην κοινοβουλευτική, και μάλιστα προεδρευόμενη και άρα αβασίλευτη δημοκρατία, ενώ σε ευρύτερη έννοια θεωρείται η περίοδος των πενήντα και πλέον ετών από την πτώση της δικτατορίας έως σήμερα».
Παράλληλα, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την τουρκική εισβολή της Κύπρο, η «Ιστορία Εικονογραφημένη» παρουσιάζει όψεις της ιστορίας της Μεγαλονήσου στο πέρασμα των αιώνων. Ο διεθνολόγος Ιωάννης Σ. Παπαφλωράτος στο άρθρο «Ιστορία της Κύπρου» (Μέρος Α΄) σκιαγραφεί την ιστορία του νησιού από τον 15ο αιώνα π.Χ. έως τις μέρες μας, ενώ ο ιστορικός ερευνητής Αλέξης Μιχαηλίδης αναλύει την «Ιστορία του αεροδρομίου “Γλαύκος Κληρίδης” της Κύπρου», που «οφείλει την ύπαρξή του στην πρώτη αποικιοκρατική προσπάθεια των Βρετανών να κατασκευάσουν ένα κρατικό αεροδρόμιο για να εξυπηρετήσουν τη δειλά αναδυόμενη αεροπορική κίνηση στο νησί στις αρχές του 1930».
Διαβάστε, επίσης, στο τεύχος Ιουλίου 2024 της «Ιστορίας Εικονογραφημένης»:
- Αρχαία νεκροταφεία της Μακεδονίας – Η εξέλιξη της «τελευταίας κατοικίας» την 1η χιλιετία π.Χ., του συγγραφέα και ιστορικού ερευνητή Λευτέρη Καντζίνου. Τα αρχαία νεκροταφεία της Μακεδονίας, αν και βρίσκονταν εκτός του οικιστικού ιστού, αποτελούσαν μέρος του οικισμού. Συχνά ο αριθμός τους δηλώνει και τον ανάλογο αριθμό των οικισμών, ενώ μαρτυρά τη διάρκεια της ανθρώπινης δραστηριότητας στο σύνολο της έκτασης της σημερινής Μακεδονίας.
- Μεσοολυμπιακοί αγώνες του 1906 – Μια μεγάλη στιγμή του σύγχρονου αθλητισμού, του ιστορικού Ιωάννη Β. Δασκαρόλη. Στις αρχές του 20ου αιώνα, η Ελλάδα ήταν ρημαγμένη οικονομικά, αλλά πρωτίστως ηθικά, από τη στρατιωτική συντριβή του πολέμου του 1897 και της διεθνούς οικονομικής εποπτείας που ακολούθησε. Ο ορισμός των Μεσοολυμπιακών αγώνων στην Αθήνα το 1906 ήταν μια μοναδική ευκαιρία για τη χώρα να ανατρέψει το εις βάρος της σκηνικό όπως αυτό είχε διαμορφωθεί.
- Η κλοπή του Νομισματικού Μουσείου (1887): Ο ποιητής-κλέφτης που αναστάτωσε την Αθήνα της Μπελ-Επόκ (Μέρος Α΄), του δημοσιογράφου και συγγραφέα Γιάννη Ράγκου. Η κλοπή αρχαιολογικών θησαυρών από το Νομισματικό Μουσείο Αθηνών, τον Οκτώβριο του 1887, ήταν η πρώτη του είδους της σε οργανωμένο αρχαιολογικό ή μουσειακό χώρο του νεοελληνικού κράτους. Η υπόθεση παρέμενε ανεξιχνίαστη για αρκετούς μήνες, γεγονός που πυροδότησε πολιτικές αντιπαραθέσεις, έθεσε στο στόχαστρο της κριτικής επιφανείς επιστήμονες και λόγιους της εποχής και προκάλεσε σκωπτικά σχόλια σημαντικής μερίδας του Τύπου.
- Το πρώτο έθνος της Αμερικής, του ιστορικού Κάρλο Μπαλατόρε. Ελλείψει ενός ευρωπαϊκού δημοκρατικού μοντέλου, οι ιδρυτές του αμερικανικού κράτους στράφηκαν προς το φαινομενικά τέλειο κράτος των Πέντε Εθνών των Ιροκουά ως πρότυπο για τις ομοσπονδιακές Ηνωμένες Πολιτείες, συνδυάζοντας τα καλύτερα στοιχεία και από τους δύο κόσμους.
- Ο Πόλεμος των Φώκλαντ – Ηγεσία εν καιρώ πολέμου, ψυχολογία, συμμαχίες και πυραυλικά συστήματα, του ψυχίατρου και προέδρου ΔΣ του ΚΕΘΕΑ. Χρίστου Χ. Λιάπη. Τον Απρίλιο του 1982, η δικτατορία της Αργεντινής εισέβαλε στα νησιά, αρχικά με επιτυχία, μέχρι την άφιξη της βρετανικής εκστρατευτικής δύναμης, οκτώ εβδομάδες αργότερα. Ο Πόλεμος των Φώκλαντ ήταν η πρώτη αεροναυτική σύγκρουση σε ωκεάνιο περιβάλλον μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.
- Η δολοφονία του Μαχάτμα Γκάντι, του δημοσιογράφου και ιστορικού Τίτου Ι. Αθανασιάδη. Η δολοφονία του μεγάλου Ινδού πολιτικού, φιλοσόφου και στοχαστή Μοχάντας Καραμτσάντ Γκάντι, στις αρχές του 1948, αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στον μεταπολεμικό κόσμο, που επηρέασε καθοριστικά την ιστορία και το μέλλον της ινδικής χερσονήσου.
Και τις μόνιμες στήλες:
«Επικαιρότητα & Ιστορία» (από τον Γιάννη Ράγκο) «Βιβλία & Ιστορία» (από τον Διονύση Ν. Μουσμούτη) και «Πρόσωπα & Ιστορία / Αλέξης Σολομός (1918-2012)» (από τον Διονύση Ν. Μουσμούτη).
Η «Ιστορία Εικονογραφημένη» κυκλοφορεί σε όλα τα σημεία πώλησης Τύπου και στα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία, ενώ μπορείτε να προμηθεύεστε τα τεύχη του περιοδικού και σε ψηφιακή μορφή (περισσότερες πληροφορίες στο: http://istoria.gr/syndromes).