«Ο Παπαδόπουλος, ο Μανδηλαράς και οι ψυχίατροι»
Άγνωστα στοιχεία και μαρτυρίες για το ψυχολογικό προφίλ του ηγέτη της «δικτατορίας των συνταγματαρχών» Γεωργίου Παπαδόπουλου παρουσιάζει το περιοδικό «Ιστορία Εικονογραφημένη» (Εκδοτικός Οργανισμός Πάπυρος) σε εκτενές αφιέρωμα στο τεύχος Απριλίου 2017 (# 586), με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967. Πρόκειται για μία από τις ελάχιστα διερευνημένες πτυχές της περιόδου αυτής, παρά τις ποικίλες φήμες και τις σχετικές πληροφορίες που είδαν, κατά καιρούς, το φως της δημοσιότητας.
Μεταξύ άλλων, για το θέμα μιλούν στο δημοσιογράφο Γιάννη Ράγκο οι δικηγόροι Αριστείδης Οικονομίδης και Διονύσης Μπουλούκος, ο φιλόλογος, συγγραφέας και πρώην βουλευτής Νίκος Λεβογιάννης, ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και πρώην υπουργός Γιώργος Ρωμαίος, ο αντιστράτηγος ε.α., πρώην βουλευτής και βασικός κατηγορούμενος στη δίκη του ΑΣΠΙΔΑ Άρις Μπουλούκος, ο νευροχειρουργός Αλέξανδρος Χατζηδήμος, ο εξάδελφος του Γ. Παπαδόπουλου, Άγγελος Παπαθάνου, ο ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας Μάνος Χατζηδάκης, ιστορικοί κ.ά.
Διαβάστε ακόμα στο τεύχος Απριλίου 2017 της «Ιστορίας Εικονογραφημένης»:
– Αρκάδες – Οι μύθοι και η ιστορία τους, της Μαρίνας Μαραγκού,
– Στην κρίσιμη καμπή της Επανάστασης σκέψεις περί δικτατορίας – Ένα «ξεχασμένο» δημοσίευμα του 1825 του Δημητρίου Αινιάνος, του Κωνσταντίνου Ι. Κοτσίλη,
– Σφακιά, του Ελευθέριου Καντζίνου,
– Η άνοδος και η πτώση του στρατάρχη Έρβιν Ρόμελ, του Γιώργου Χ. Βούλγαρη,
– Λουίς Αγκούτο και Αλμπέρ Υστέν: Δύο αγνοημένοι και ξεχασμένοι σωτήρες της ανθρωπότητας, του Γιώργου Δελαπόρτα,
– Η μεσαιωνική Ιταλία – Το Β΄ μέρος της έρευνας του διάσημου Βρετανού ιστορικού και ταξιδιωτικού συγγραφέα Τζον Τζούλιους Νόργουιτς,
– Η στάση της Ελλάδας στην Ιρανική καθεστωτική αλλαγή, του Εμμανουήλ Αντ. Εμμανουηλίδη,
– Διάσημα θύματα της μαύρης λίστας του Χόλιγουντ, του Δ. Ν. Γεράκη, και
– Μια επιβίωση του Ιονίου Πολιτικού Κώδικα, του Σπύρου-Μάριου Π. Παγκράτη.
Και τις μόνιμες στήλες:
«Βιβλία & Ιστορία» (Διονύσης Μουσμούτης), «Το χθες στην Ιστορία» (Νίκος Νικολούδης), «Επικαιρότητα & Ιστορία» (Γιάννης Ράγκος), «Τέχνη & Ιστορία» (Τόνια Μάκρα) και «Θέατρο & Ιστορία» (Καλλιόπη Ραπανάκη).