Επενδυτής ή ειδική εκκαθάριση και πτώχευση από τις τράπεζες; Με Σταύρο Ψυχάρη και Βασίλη Μουλόπουλο στο σχήμα σωτηρίας, ο ΔΟΛ βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσμενή κατάσταση. Τη Δευτέρα οι τράπεζες αναμένεται να ζητήσουν να υπαχθεί ο ΔΟΛ σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης εκκαθάρισης με βάση τον νόμο Δένδια (4309/2017). Με ευρωπαϊκούς όρους, θα υπάρχει μια δεύτερη ευκαιρία από τις τράπεζες με ειδικό διαχειριστή την Grant Thornton. Αν δεν βρεθεί επενδυτής η εταιρεία θα οδηγηθεί σε πτώχευση και τα περιουσιακά της στοιχεία θα βγουν σε δημοπρασία.
Η κυβέρνηση έκανε την πολιτική επιλογή να σώσει τον ΔΟΛ, υπό την προϋπόθεση πως θα βρεθεί επενδυτής, και σε αντάλλαγμα θα επιδιώξει να εξασφαλίσει πολιτική επιρροή. Οι κρούσεις έχουν γίνει προς τον Ιβάν Σαββίδη και το ποσό που εκτιμάται πως θα χρειαστεί φτάνει τα 40 εκατ. ευρώ. Αν υπάρξει ανταπόκριση θα πληρωθεί η μισθοδοσία, θα γίνει εθελούσια έξοδος, μείωση του λειτουργικού κόστους και «κούρεμα» δανείων κι από τον Σταύρο Ψυχάρη το συγκρότημα θα παραδοθεί σε άλλον επιχειρηματία. Αν μέσα στο επόμενο δίμηνο δεν υπάρξει υποψήφιος που θα υποβάλει πρόταση στις τράπεζες, που θα έχουν από τη Δευτέρα τα κλειδιά της Μιχαλακοπούλου, τότε θα χαθεί η δεύτερη ευκαιρία για τη διάσωση της επιχείρησης και θα ξεκινήσει η διαδικασία της πτώχευσης.
Οι τράπεζες από τη μεριά τους θέλουν να δουν ένα αξιόπιστο πρόσωπο που θα αναλάβει τη λειτουργία του ΔΟΛ, θα καταβάλει τα χρήματα για την αγορά της επιχείρησης και θα δεσμευτεί για τα δάνεια. Υπάρχει όμως και το μεσοδιάστημα των δύο μηνών, που η επιχείρηση πρέπει να κρατηθεί ζωντανή. Όσο όμως θα διαρκεί η διαδικασία της ειδικής εκκαθάρισης εν λειτουργία, υπάρχει το αίτημα για τη χρηματοδότηση της επιχείρησης από κάποιον από τους δεσμευμένους λογαριασμούς, αλλιώς η εκδοτική επιχείρηση δεν θα μπορεί να αγοράσει χαρτί και να τυπώσει τις εφημερίδες, οπότε θα κλείσει και θα χαθεί η αξία των περιουσιακών στοιχείων, όπως συνέβη με την «Ελευθεροτυπία» και το Alter.
Την περασμένη Κυριακή το «Π», στην ηλεκτρονική έκδοση των «Τυπολογιών», αποκάλυψε την παραίτηση του Δημήτρη Μητρόπουλου από τα «Νέα» και την αφαίρεση των ονομάτων από την ταυτότητα των «Νέων». Ο Σταύρος Ψυχάρης ανέλαβε εκείνος την ευθύνη της έκδοσης και πιστοποιήθηκε η ανάληψη των καθηκόντων από τον Βασίλη Μουλόπουλο, πρώην διευθυντή σύνταξης του «Βήματος» και πρόεδρου του ΔΣ της «Αυγής» και κουμπάρου του εκδότη του ΔΟΛ. Η λύση αυτή επιλέχθηκε από τις δύο πλευρές, τον Σταύρο Ψυχάρη και την κυβέρνηση, για να δημιουργηθεί ένας αξιόπιστος δίαυλος επικοινωνίας με στόχο τη διατήρηση του Συγκροτήματος εν ζωή. Όπως ο ΔΟΛ επένδυε πάντοτε σε πρόσωπα που αποκτούσαν πολιτικές θέσεις, τώρα, ο Σταύρος Ψυχάρης, αποκατέστησε την επικοινωνία με τον πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο φωτογράφιζε αρνητικά σε όλες τις προηγούμενες επιθέσεις εναντίον του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στα άρθρα για την περίφημη «γάτα Ιμαλαΐων».
Ο Σταύρος Ψυχάρης με την κίνηση αυτή δεν κέρδισε μόνο χρόνο. Από τον ανακριτή αφέθηκε ελεύθερος για την υπόθεση της φοροδιαφυγής των 48 εκατ. ευρώ με μόνο περιοριστικό όρο την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Δηλαδή δεν δεσμεύτηκαν περιουσιακά στοιχεία του ιδίου. Επιπλέον, με τη χείρα φιλίας που έτεινε προς την κυβέρνηση εξασφαλίζει προσωρινά ασυλία για τα πεπραγμένα της διοίκησης, που συμμετέχουν και μέλη της οικογένειάς του. Πιστεύει, δε, πως αν βρεθεί επενδυτής θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην υπόσχεσή του για την πληρωμή των αποζημιώσεων στους εργαζόμενους.
Αντιδράσεις υπήρξαν από τα πολιτικά κόμματα και τους κορυφαίους αρθρογράφους του ΔΟΛ, όπως ο Γιάννης Πρετεντέρης και ο Γιώργος Παπαχρήστος. Ο τελευταίος βρίσκεται πλέον στον ΣΚΑΪ, όπου μιλούν για πολιτική παρέμβαση και για απόπειρα ελέγχου όχι μόνο του ΔΟΛ αλλά και όλου του Τύπου από την κυβέρνηση.