Το ζήτημα της επιδότησης των εφημερίδων τέθηκε για πρώτη φορά στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας από τον εκλιπόντα Σταύρο Ψυχάρη, με αφορμή την κακή οικονομική κατάσταση, τότε, των εντύπων του ΔΟΛ. Η συζήτηση επανήλθε το 2016, μεταξύ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, των εκδοτών και των δημοσιογραφικών ενώσεων, χάθηκε όλο το 2017 και το 2018 ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε τη χρηματοδότηση του Τύπου με ένα ποσό της τάξης των 6 εκατ. ευρώ.
Την απόφαση για την ενίσχυση επεξεργάστηκε ο τότε υφυπουργός Λευτέρης Κρέτσος και την υπέβαλε στο υπουργείο Οικονομικών. Το ετήσιο ποσό προς τις εφημερίδες πανελλαδικής εμβέλειας ήταν 6,5 εκατ. ευρώ και για τις περιφερειακές εφημερίδες 16 εκατ. ευρώ για τέσσερα χρόνια (2019 – 2022). Το πρόγραμμα παρέμεινε, για άγνωστο λόγο, κολλημένο στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά τελικά δημοσιεύτηκε στις 18 Ιουνίου 2019, λίγες ημέρες πριν από την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου, στις οποίες αναδείχθηκε πρώτο το κόμμα της ΝΔ.
Η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, με απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ στις 29 Οκτωβρίου 2019, αύξησε το ετήσιο όριο χρηματοδότησης από τα 6 εκατ. ευρώ στα 7,5 εκατ. ευρώ, αλλάζοντας τους όρους χρηματοδότησης για να περιληφθούν και έντυπα που την υποστήριζαν και είχαν κυκλοφορήσει κάνοντας αντιπολίτευση. Η ΚΥΑ του ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε προηγούμενη κυκλοφορία τουλάχιστον 24 μηνών, αλλά μειώθηκε από τη ΝΔ. Στις 15 Οκτωβρίου, με απόφαση των υπουργών Σταϊκούρα και Πέτσα, οι προϋποθέσεις αυτές καταργήθηκαν, ενώ για να λάβει την επιδότηση ένα έντυπο δεν χρειαζόταν να έχει υπαχθεί η ιδιοκτήτρια εταιρεία του σε ρύθμιση οφειλών.
Στις 12 Δεκεμβρίου 2019 δημοσιεύεται στο ΦΕΚ η απόφαση για την ενίσχυση 36 εφημερίδων με 6,7 εκατ. ευρώ. Το γεγονός πως οι συναρμόδιοι υπουργοί Χρήστος Σταϊκούρας, Θεόδωρος Σκυλακάκης και Στέλιος Πέτσας συμπεριλαμβάνουν το «Μακελειό» – με 200.000 ευρώ- στις προς χρηματοδότηση εφημερίδες προκαλεί σάλο. Με πολιτική απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ακυρώνεται η πράξη και στη συνέχεια η νομοθετική διάταξη για τη χρηματοδότηση των εφημερίδων! Ο Στέλιος Πέτσας υπόσχεται νέα ρύθμιση και την έκδοση νέας απόφασης υπέρ του Τύπου, αλλά στη συνέχεια ξεκινάει η πανδημία και ακολουθεί η λίστα Πέτσα». Θα περάσουν άλλα τρία χρόνια και θα μεσολαβήσει μία ακόμη εκλογική αναμέτρηση, για να ληφθούν και να δημοσιευτούν στη «Διαύγεια» δύο διαδοχικές αποφάσεις για την ενίσχυση του Τύπου.