Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος δήλωσε πως το υπουργείο δεν θα σταθεί εμπόδιο σε «ένα πιθανό συναινετικό διαζύγιο μεταξύ των περιφερειακών σταθμών και της Digea». Δήλωση που δείχνει τις παρασκηνιακές συζητήσεις και διαβουλεύσεις που γίνονται για την εκπομπή του ψηφιακού σήματος των δεκάδων περιφερειακών καναλιών σε όλη τη χώρα τα οποία αδυνατούν να πληρώνουν το υψηλό ενοίκιο στον ιδιώτη πάροχο της Digea. Η ίδια η Digea είχε δηλώσει μέσω του γενικού διευθυντή της Νίκου Μαστοράκη, τον περασμένο Οκτώβριο, σε ημερίδα των περιφερειακών καναλιών στη Λαμία, πως δεν έχει πρόβλημα αν φύγουν τα περιφερειακά κανάλια από την εταιρεία.
Το πρόβλημα ωστόσο δεν είναι τόσο απλό, όπως φαίνεται από τις επίσημες δηλώσεις των αρμοδίων. Τα περιφερειακά κανάλια δεν θέλουν και δεν μπορούν να αναλάβουν το υψηλό κόστος μεταφοράς του τηλεοπτικού σήματος και το αίτημά τους είναι να μεταφέρεται το ψηφιακό σήμα από την ΕΡΤ είτε δωρεάν είτε με μικρό αντίτιμο. Ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας δεν μπορεί να μεταφέρει το ψηφιακό τους σήμα γιατί αυτό –σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο– είναι εμπορική δραστηριότητα. Για τον λόγο αυτό εξάλλου εξέπεσε από τον νόμο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής η διάταξη για τη λειτουργία αυτόνομης θυγατρικής εταιρείας δικτύου της ΕΡΤ.
Η καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε γίνει από την Digea και την ΕΙΤΗΣΕΕ. Εν όψει προεκλογικής περιόδου εκτιμάται πως θα ενταθούν οι πιέσεις των ιδιοκτητών περιφερειακής τηλεόρασης προκειμένου να δοθεί λύση στην ψηφιακή μετάδοση των προγραμμάτων τους.
Είναι ενδεικτικό ότι ο ίδιος ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής σε συνέδριο της εφημερίδας «Ναυτεμπορική» δήλωσε πως «το μόνο εμπόδιο στην ενδεχόμενη συνεργασία της ΕΡΤ με τα περιφερειακά κανάλια για τη μετάδοση του ψηφιακού τους σήματος είναι η σύμβαση μεταξύ ιδιωτών», δηλαδή η σύμβαση που έχουν υπογράψει οι τηλεοπτικοί σταθμοί με την Digea.