Νέος κύκλος παρακολούθησης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το καυτό ζήτημα των αδειών. Το θέμα τέθηκε από τον Γκίντερ Έτινγκερ, ο οποίος παραδέχθηκε δημόσια πως υπάρχει τουλάχιστον μία προσφυγή για τον νόμο Παππά (4339/2015) και πως συνεργάζεται με δύο έλληνες ευρωβουλευτές για την υπόθεση αυτή. Η αίσθηση που υπάρχει είναι πως η ΕΕ θα αφήσει πρώτα να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αδειοδότησης και μετά θα παρέμβει.
Η στήλη είχε αποκαλύψει από τις 18 Οκτωβρίου 2015 την ύπαρξη της προσφυγής της ΕΙΤΗΣΕΕ. Μάλιστα, γράφαμε στις 6 Δεκεμβρίου 2015 ότι είχε ολοκληρωθεί ο πρώτος έλεγχος από την ΕΕ χωρίς σημαντικές παρατηρήσεις, καθώς δεν υπάρχει στην Ευρώπη ενιαίος τρόπος χορήγησης των αδειών και, το σημαντικότερο, οι επιχειρηματίες είχαν πετύχει να αποσυρθεί από το Μεσοπρόθεσμο η χορήγησή τους.
Η προσφυγή της ΕΙΤΗΣΕΕ από τον Οκτώβριο του 2015 κινείται σε άξονες που είναι γνωστοί στο ελληνικό κοινό. Το πλήρες περιεχόμενό της δεν μπορεί να δημοσιοποιηθεί, καθώς και οι δύο πλευρές δεσμεύονται από ρήτρα εμπιστευτικότητας, αλλά οι άξονες υπάρχουν και τους έχει υπαινιχθεί ο ίδιος ο Γκ. Έτινγκερ. Το πρώτο σημείο είναι ο περιορισμός του πλουραλισμού και το δεύτερο η πλήρης χρήση του φάσματος, κάτι που έχει ζητήσει ο ευρωπαίος Επίτροπος. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μπορεί να ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση να χορηγηθούν και θεματικές άδειες εθνικής εμβέλειας.
Στην περίπτωση του παρόχου δικτύου και του σχεδίου της ΕΡΤ να παρέχει υπηρεσίες μετάδοσης του σήματος των καναλιών μέσω της ΕΡΤ ΝΕΤ, η ελληνική πλευρά έχει ήδη υποχωρήσει, μη εφαρμόζοντας τη συγκεκριμένη διάταξη του νόμου. Ακόμη, ως προς τις αλλαγές που εισήγαγε η κυβέρνηση σχετικά με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και τον έλεγχο των αποφάσεών της από τον υπουργό, η ρυθμιστική αρχή προσέφυγε επίσης στην Κομισιόν και την υποστήριξαν οι μέτοχοι της Digea και μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ. Το αποτέλεσμα είναι πως η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να αλλάξει τις ρυθμίσεις για την ΕΕΤΤ με νέα διάταξη, διαφορετικά θα επιβληθεί πρόστιμο.
Υπάρχει ακόμη το ζήτημα της ελεύθερης εγκατάστασης, καθώς οι ιδιοκτήτες των καναλιών υποστηρίζουν πως έχουν τη δυνατότητα να εκπέμπουν εντός ΕΕ από όποια χώρα ζητήσουν, εφόσον έχουν άδεια και υπάρχει διαθέσιμο φάσμα. Τέλος, υπάρχει και το σκέλος του αθέμιτου ανταγωνισμού.