Το πρώτο βήμα για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 12 Φεβρουαρίου 2016 με την ψήφιση της τροπολογίας που μεταφέρει τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα από το ΕΣΡ στο υπουργείο Επικρατείας και ορίζει σε τέσσερις τις άδειες εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου. Έπειτα από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, έγινε ονομαστική ψηφοφορία και 154 βουλευτές είπαν «Ναι», 102 «Όχι» και 14 «Παρών». Συνολικά απουσίασαν 30 βουλευτές, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι δύο πρώην αρχηγοί της ΝΔ, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Μετά την ψήφιση του νόμου, οι χρεοκοπημένοι τηλεοπτικοί σταθμοί βρίσκονται σε σημαντική πίεση. Μέχρι σήμερα εκπέμπουν οκτώ σταθμοί εθνικής εμβέλειας και οι προτεινόμενες θέσεις είναι τέσσερις. Ύστερα από πλήθος εμποδίων, η διαδικασία της αδειοδότησης ενεργοποιείται και όλοι αναμένεται να βρεθούν προ των ευθυνών τους και να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν αυτόνομα ή θα δημιουργήσουν νέες συμμαχίες, παράλληλα με τις προσφυγές που αναμένεται να κατατεθούν στο ΣτΕ και στην Κομισιόν. Ύστερα πολύ καιρό, η διαπλοκή, που προσπάθησε με κάθε τρόπο να σταματήσει τη διαδικασία, δέχεται ένα σοβαρό πλήγμα.
Η τιμή εκκίνησης της διαδικασίας αναμένεται να οριστεί στα 3,5 εκατ. ευρώ. Πριν, όμως, θα πρέπει να γίνει η προκήρυξη από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και να οριστεί ένα διάστημα 45 ημερών για να καταθέσουν οι υποψήφιοι τις αιτήσεις τους, οι οποίες θα ελεγχθούν είτε εσωτερικά είτε από εταιρεία στην οποία θα ανατεθεί το έργο. Στόχος της κυβέρνησης είναι η αδειοδότηση να ολοκληρωθεί σε διάστημα δύο μηνών, δηλαδή έως τον Απρίλιο. Η ΕΙΤΗΣΕΕ, από την πλευρά της, θα επιχειρήσει να βάλει νομικά εμπόδια, προσφεύγοντας στο ΣτΕ, όπως έχει το δικαίωμα, αλλά και γραφειοκρατικά, με σκοπό να καθυστερήσει την έρευνα. Εκτιμά πως η έρευνα για τις νόμιμες προϋποθέσεις συμμετοχής στον διαγωνισμό θα διαρκέσει μήνες, ενώ θα ακολουθήσουν και ενστάσεις.
Η οικονομική κατάσταση των τηλεοπτικών σταθμών, σύμφωνα με τα στοιχεία χρήσης του 2014, είχε ως εξής: Ο ΣΚΑΪ είχε αρνητικά κεφάλαια ύψους 14 εκατ. ευρώ, ενώ ζήτημα ανεπάρκειας κεφαλαίου κίνησης είχαν πριν από 14 μήνες το Mega και το Star. Στο Mega προχωρούν σε αύξηση κεφαλαίου κατά 15 εκατ. ευρώ, ενώ στο Star έγιναν δύο διαδοχικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, 30 εκατ. ευρώ.
Το Mega το 2014 είχε κύκλο εργασιών 77 εκατ. ευρώ, ο ΑΝΤ1 73 εκατ. ευρώ και ο Alpha 57 εκατ. ευρώ. Το Star είχε σχεδόν 43 εκατ. ευρώ, ο ΣΚΑΪ 25 εκατ. ευρώ και το E-TV 6 εκατ. ευρώ. Τις μεγαλύτερες ζημίες προ φόρων είχε το Mega, με 16 εκατ. ευρώ, και ακολούθησε ο ΑΝΤ1 με 15 εκατ. ευρώ, το Star με 9 εκατ. ευρώ και ο Alpha με 3,7 εκατ. ευρώ. Κέρδη 866.000 ευρώ παρουσίασε ο ΣΚΑΪ και 2 εκατ. ευρώ το E-TV.
Τα δάνεια –μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα- ανέρχονταν το 2014 σε 406 εκατ. ευρώ. Η ΑΝΤ1 TV οφείλει 150 εκατ. ευρώ, το Mega 120 εκατ. ευρώ, το Star 52 εκατ. ευρώ, ο Alpha 34 εκατ. ευρώ και η Ειδήσεις Ντοτ Κομ 50 εκατ. ευρώ.