ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
Η κυβέρνηση εξάγγειλε με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) τους νέους μισθούς των δημοσιογράφων στα δημόσια ΜΜΕ (ΕΡΤ, ΑΠΕ, Δημοτικά ΜΜΕ, Γραφεία Τύπου υπουργείων, Δημοσίων Οργανισμών, κλπ).
Σύμμαχο και αρωγό της είχε τις δυνάμεις του κυβερνητικού-εργοδοτικού συνδικαλισμού στην ΕΣΗΕΑ που αντί να οργανώσουν τη διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με βάση τις ανάγκες μας, υπερθεμάτιζε της ΚΥΑ, παζαρεύοντας αυξήσεις ψίχουλα που δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις απώλειες-κλοπή από τους μισθούς μας της περιόδου της κρίσης, ενώ τη θεωρούσε καλό οιωνό και μπούσουλα για τη ΣΣΕ στα ΜΜΕ των επιχειρηματιών, συμβάλλοντας στη δική τους ευημερία.
Η κυβέρνηση με την ΚΥΑ εφαρμόζει με συνέπεια την αντεργατική πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και στους δημοσιογράφους των κρατικών ΜΜΕ, καταργώντας τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για ΣΣΕ. Είναι μια παραλλαγή της πολιτικής καθορισμού του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα με κυβερνητική απόφαση, όπως καθορίζεται με τον νόμο Βρούτση-Αχτσιόγλου, που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Καυχώνται ότι η ΚΥΑ δίνει αύξηση στον μισθό του πρώτου κλιμακίου. Αλλά την ίδια ώρα:
- Δεν επαναφέρει το 13ο και το 14ο μισθό που έχουν κοπεί με μνημονιακό νόμο στο όνομα της μείωσης των δαπανών του Δημοσίου Τομέα που τον πληρώνουν συνολικά οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι. Αυτό είναι μόνιμη απώλεια για τους δημοσιογράφους.
- Η διάρκεια του μισθού του πρώτου κλιμακίου με βάση την ΚΥΑ έχει διάρκεια πέντε χρόνια. Τέρμα λοιπόν οι αυξήσεις για τα επόμενα πέντε χρόνια. Ουσιαστικά θα εξανεμιστεί γρήγορα το όποιο όφελος από τις αυξήσεις.
- Τα όποια επιδόματα δίνονται δεν υπολογίζονται με βάση το ύψος των μισθών, αποδεσμεύονται απ’ αυτούς, άρα δεν αυξάνονται, με εξαίρεση τα κλιμάκια προϋπηρεσίας. Και εδώ υπάρχει χασούρα.
Την ίδια ώρα το ξέσπασμα ενός ψευτοκαυγά για το ποια συνδικαλιστική οργάνωση υπογράφει ΣΣΕ μεταξύ των κυβερνητικών-εργοδοτικών συνδικαλιστικών δυνάμεων που απαρτίζουν τις πλειοψηφίες στα ΔΣ ΕΣΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ και ΠΟΕΣΥ, που αποτελεί ενδοπαραταξιακό «πόλεμο» εντός και μεταξύ των δυνάμεων του κυβερνητικού – εργοδοτικού συνδικαλισμού στο χώρο, λειτουργεί αφενός αποπροσανατολιστικά για τα πραγματικά συμφέροντα των δημοσιογράφων στα κρατικά ΜΜΕ, αφετέρου δείχνει το συναγωνισμό τους για το ποιος είναι το καλύτερο στήριγμα-εργαλείο της εργοδοσίας κρατικής και ιδιωτικής στην εφαρμογή αντεργατικής πολιτικής.
Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» έχει κατ’επανάληψη τονίσει ότι δεν μπορεί να συζητιέται και να υπογράφεται για να ισχύσει μια ΣΣΕ που δεν περιλαμβάνει όλους τους όρους που καθορίζουν τις εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα των δημοσιογράφων στα κρατικά ΜΜΕ, με πρώτα απ’όλα τα μισθολογικά, πολύ περισσότερο δεν μπορεί να καθορίζονται όλα αυτά με ΚΥΑ.
Οι μισθοί των εργαζομένων και ότι άλλο απορρέει απ’αυτούς, όπως και όλα τα ζητήματα-δικαιώματα που περιλαμβάνει μια ΣΣΕ πρέπει να είναι αποτέλεσμα συλλογικών διαπραγματεύσεων και βεβαίως η διεκδίκησή τους, να γίνεται υπόθεση πάλης των ιδίων των εργαζομένων με επικεφαλής τα σωματεία τους μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες.
Η εργοδοσία, την εργασία μας χωρίς την οποία δεν μπορούν να λειτουργούν ΜΜΕ, καθώς και όλα μας τα δικαιώματα, τα θεωρεί κόστος γι’ αυτό καθορίζουν τους μισθούς μας και τις εργασιακές σχέσεις με ΚΥΑ που λαμβάνουν υπόψη της τις «αντοχές της οικονομίας», το «δημοσιονομικό κόστος» που σημαίνει τσάκισμα άλλων εργασιακών δικαιωμάτων μας.
Η κυβέρνηση και εργοδοτική-κυβερνητική πλειοψηφία στην ΕΣΗΕΑ είναι έτοιμες να υπογράψουν δήθεν ΣΣΕ στα κρατικά ΜΜΕ που ΔΕΝ είναι ΣΣΕ αλλά ΚΥΑ, για όλα τα άλλα ζητήματα τα οποία περιλαμβάνει μια ΣΣΕ, (τα αποκαλούν θεσμικά), όπως το ωράριο εργασίας, τις διάφορες άδειες από την εργασία, τα διάφορα επιδόματα, τη δεοντολογία, τα πνευματικά δικαιώματα, τη συνδικαλιστική δράση κλπ. Το σχέδιο της οποίας είναι τσεκούρι για αυτά τα δικαιώματα.
Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» είχε καταθέσει έγκαιρα ολοκληρωμένη πρόταση ΣΣΕ στην κατεύθυνση της ανάκτησης των απωλειών των εργαζομένων και με βάση τις ανάγκες μας, της αποτροπής οποιασδήποτε αρνητικής μεταβολής εις βάρος όλων των εργασιακών δικαιωμάτων μας, αύξησης των μισθών, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
Σε ό,τι αφορά τα λεγόμενα «θεσμικά», με βάση τις ως τώρα συνδιαλλαγές εργοδοτικής-κυβερνητικής πλειοψηφίας της ΕΣΗΕΑ με την κυβέρνηση υπάρχουν αλλαγές προς το χειρότερο, (αύξηση ημερήσιου εργάσιμου χρόνου), του ωραρίου εργασίας των δημοσιογράφων. Είμαστε αντίθετοι σ’αυτό, καθώς και στην οποιαδήποτε συνδιαχείριση με την εργοδοσία των πνευματικών δικαιωμάτων, υπογραμμίζοντας ότι αυτά πρέπει να ανήκουν μόνο στους δημιουργούς τους, δηλαδή τους δημοσιογράφους. Επίσης είμαστε αντίθετοι στη συσχέτιση των αναρρωτικών αδειών με τον χρόνο προϋπηρεσίας, αντί με τις ανάγκες των εργαζομένων που πρέπει να καλύπτονται πλήρως, ζητούμε για τις συναδέλφισσες περίοδο 6 μηνών αδείας μετά τον τοκετό και δύο πριν, καθώς και μέτρα προστασίας της μητρότητας.
Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» προέταξε αποκλειστικά και μόνο την υπεράσπιση του λαϊκού συμφέροντος ως καθήκον των δημοσιογράφων, κατήγγειλε ως απαράδεκτο τον όρο «νόμιμη συνδικαλιστική δράση», γιατί η συνδικαλιστική δράση είναι πάντα νόμιμη και το υπερασπίζουμε αυτό, και επανέλαβε την πάγια θέση της να μην συμμετέχουν στο σωματείο εργοδότες και διευθυντές ΜΜΕ.
Συναδέλφισσες συνάδελφοι
Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» υπογραμμίζει ότι η διεκδικητική πάλη για τα εργασιακά μας δικαιώματα, για την ικανοποίηση των αναγκών μας ενάντια στις κυβερνήσεις και τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» και του κεφαλαίου, χρειάζεται να οργανωθεί από τους ίδιους τους εργαζόμενους, από τα κάτω, να αποτελέσει δική τους υπόθεση, μακριά από «αναθέσεις» και «εργολαβίες» σε πλειοψηφίες που ξεπουλούν τα δικαιώματά μας για την ευρωστία των αφεντικών, με συζήτηση, οργάνωση και διεκδίκηση σε κάθε χώρο δουλειάς από κοινού όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ.
Ταυτόχρονα υπογραμμίζει ότι στην πάλη αυτή το μόνο κριτήριο για τους εργαζόμενους πρέπει να είναι η πλήρης κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των οικογενειών τους κόντρα σε εργοδοσία, στην εξουσία της, στις κυβερνήσεις της σε ταξική ενότητα με όλους τους εργαζόμενους.