ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ DIGEA ΓΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η σύμβαση της χρήσης συχνοτήτων από την Digea λήγει το 2029, αλλά η ηγεσία της εταιρείας φαίνεται να διαμορφώνει ένα αφήγημα που θα την εξυπηρετήσει στη διαπραγμάτευση για την ανανέωση. Με τη θεωρία ότι «δεν έχει νόημα να εκπέμπεις, όλοι βλέπουν online» και ότι «τα κανάλια πέθαναν», προετοιμάζεται το έδαφος για τη μείωση ή και την εξάλειψη του κόστους χρήσης των συχνοτήτων, το οποίο το 2012 αποτιμήθηκε σε 18,3 εκατ. ευρώ. Η Digea το 2012 απέκτησε το δικαίωμα εκπομπής μέσω διαγωνισμού, με 15ετή διάρκεια, και η τρέχουσα σύμβαση λήγει το 2029.
Ωστόσο, η διαπραγμάτευση για την ανανέωση προβλέπεται να ξεκινήσει το 2027, γεγονός που εξηγεί γιατί τα κανάλια έχουν επιταχύνει τη ρητορική περί «τέλους τηλεόρασης». Μάλιστα, υπάρχει η σκέψη να τεθεί το αίτημα επιδότησης από το κράτος της επίγειας εκπομπής στο φάσμα των συχνοτήτων, ώστε να μην αισθάνονται αποκλεισμένοι όσοι δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Τι θα γίνει με τη μετάδοση σε DVB–T2
Στο μεταξύ, στενεύουν τα περιθώρια για την έναρξη εκπομπής σε υψηλή ευκρίνεια Τ2 από την 1η Ιανουαρίου 2026. Η σχετική ΚΥΑ δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2024 και από τότε δεν υπάρχει καμία ενημέρωση όσον αφορά το μεταβατικό διάστημα ενημέρωσης των πολιτών, 18μηνης διάρκειας. Η εκπομπή σε DVB-T2 από την Digea δίνει τη δυνατότητα να χωρέσουν σε μία ψηφιακή συχνότητα πολύ περισσότερα κανάλια από τα τέσσερα που χωράνε σήμερα, με αποτέλεσμα να εκπέμπουν σε υψηλή ευκρίνεια (HDTV) μόνο τα μεγάλα πανελλαδικά αδειοδοτημένα κανάλια. Αντιθέτως, με ευθύνη του ΕΣΡ και της κυβέρνησης, δεν έχει προχωρήσει η αδειοδότηση των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών, των θεματικών εθνικής εμβέλειας και των ραδιοφωνικών σταθμών. Οι σχετικές παρατάσεις για τη λειτουργία τους λήγουν στις 31/12/2025, όπως και αυτή για τη δυνατότητα μετάδοσης σήματος σε τυπική ευκρίνεια (SD) και σε υψηλή ευκρίνεια (HD).