Σε αναμονή για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού που θα καθορίζει εκ νέου τους όρους χρηματοδότησης της οπτικοακουστικής αγοράς, που περιλαμβάνει τις ταινίες, τις σειρές, τα ντοκιμαντέρ και τα video games. Σύμφωνα με το σχέδιο που βρίσκεται σε εκκρεμότητα από το 2022, το ΕΚΟΜΕ θα συγχωνευθεί με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου με στόχο να γίνει ένας ενιαίος φορέας χρηματοδότησης της βιομηχανίας. Αντιθέτως, εκτός συγχώνευσης θα βρεθεί ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας του υπουργείου Πολιτισμού.
Ο κλάδος βρίσκεται σε κίνδυνο εξαιτίας των χειρισμών της κυβέρνησης την προηγούμενη τετραετία. Βρήκε έναν έτοιμο νόμο με την υπογραφή του πρώην υφυπουργού Ψηφιακής Πολιτικής της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ Λευτέρη Κρέτσου, έδωσε υποσχέσεις στους πάντες, αλλά σήμερα αναζητείται μια νέα πιο αξιόπιστη χρηματοδότηση. Μετά τον διάλογο που προηγήθηκε με παράγοντες της αγοράς, υπάρχει πολύ μεγάλη αγωνία για το τελικό σχέδιο που θα παρουσιαστεί και θα τεθεί σε διαβούλευση.
Το νέο, υπό σχεδιασμό cash rebate, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφορά κυρίως τους τομείς της τηλεόρασης, του κινηματογράφου, των animations και των video games. Το ύψος της ετήσιας επιχορήγησης για καθέναν από τους τομείς θα καθορίζεται με ΚΥΑ, αλλά δεν θα ξεπερνά τα όρια που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα υπάρξει αύξηση των ελάχιστων ορίων χρηματοδότησης για όλες τις κατηγορίες οπτικοακουστικών έργων.
Στόχος είναι να μην επαναληφθεί το φαινόμενο της χρηματοδότησης έργων χαμηλού κόστους, όπως συνέβη με τα προγράμματα τύπου «Οικογενειακές Ιστορίες» του Alpha. Αυτή η κατηγορία εκπομπών μπήκε στη χρηματοδότηση με τις αλλαγές που έφερε στη νομοθεσία ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Επίσης, το νέο σχέδιο νόμου θα προβλέπει τον εξορθολογισμό των κριτηρίων για τις τηλεοπτικές σειρές (ξένες ή εγχώριες) και μεγαλύτερα κίνητρα για τις ακριβές, ποιοτικές σειρές που μπορούν να μεταδοθούν σε ξένες πλατφόρμες.
Θα υπάρξει η πρόταση για τον περιορισμό σε δύο των κύκλων τηλεοπτικών σειρών που μπορούν να χρηματοδοτηθούν. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει όριο όσον αφορά τους κύκλους και έχουν χρηματοδοτηθεί ποιοτικές σειρές, όπως οι «Άγριες Μέλισσες» της J.K. Productions για λογαριασμό του ΑΝΤ1, το «Έτερος Εγώ» για λογαριασμό της Cosmote αλλά και η κωμική «Μουρμούρα» του Alpha. Θα προβλέπονται, επίσης, αυστηρές προθεσμίες για την αξιολόγηση, τον έλεγχο και την πληρωμή των παραγωγών.
Ταυτόχρονα, θα υπάρξουν πιο αυστηροί κανόνες στην υποβολή των αιτήσεων, ώστε να μην αυξάνεται το δημοσιονομικό κόστος ξαφνικά κατά τη διάρκεια της υλοποίησης των έργων. Το καθεστώς των ξένων τιμολογίων –άλλη μια ιδέα του Κυριάκου Πιερρακάκη που δημιούργησε προβλήματα– παραμένει, αλλά με επίσης πιο αυστηρό πλαίσιο και δικλείδες ασφαλείας, για να μη γίνεται κατάχρηση.