Σε 4 ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αντικείμενο το σχεδιασμό και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, υποδομών και υπηρεσιών 5ης γενιάς (5G), συμμετέχει ο Όμιλος ΟΤΕ.
Τα δίκτυα 5G είναι το μέλλον των κινητών επικοινωνιών. Εκτιμάται ότι θα προσφέρουν στο συνδρομητή τεράστιες ταχύτητες mοbile internet, μεγαλύτερες ακόμη και από 1Gbps, σταθερή ποιότητα υπηρεσιών ακόμα και εν κινήσει με υπερ-υψηλές ταχύτητες, και μεγαλύτερη αυτονομία. Παράλληλα, θα υποστηρίζουν τη σύγκλιση δικτύων, υπηρεσιών και εξοπλισμού, και τεράστιες δυνατότητες διασύνδεσης συσκευών/συστημάτων/αισθητήρων στο Internet (Internet of Things), καθώς μία υποδομή θα καλύπτει τις αυξημένες απαιτήσεις σε τομείς όπως αυτοκίνηση, ενέργεια, τρόφιμα, «έξυπνες» πόλεις, διακυβέρνηση, ιατρική φροντίδα, κατασκευές και δημόσιες μεταφορές.
Ο Όμιλος ΟΤΕ συμμετέχει σε 4 από τα 19 ερευνητικά χρηματοδοτούμενα έργα[2] του προγράμματος 5G Infrastructure Public Private Partnership (5G-PPP), μέσω του οποίου η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί την έρευνα και ανάπτυξη υποδομών και τεχνολογιών 5G, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Με τη συμμετοχή του στα ερευνητικά προγράμματα, ο Όμιλος ΟΤΕ αναμένεται να ενισχύσει την τεχνολογική του υπεροχή και να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες που προσφέρει στους πελάτες του, καθώς αποκτά τεχνογνωσία σε θέματα 5G από τα πρώτα στάδια ανάπτυξης της τεχνολογίας και συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση μελλοντικών τεχνολογικών λύσεων, εμπορικών εφαρμογών και καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων. Τα προγράμματα στα οποία λαμβάνει μέρος ο Όμιλος ΟΤΕ είναι τα εξής:
SESAME: Small cEllS coordinAtion for Multi-tenancy and Edge services
Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη μιας ενοποιημένης ιδεατής cloud-based πλατφόρμας, η οποία θα διαχειρίζεται πληθώρα μικρών κυψελών (small cells), ενώ θα παρέχει ευκολίες δικτύου (π.χ. self-x management) και θα υποστηρίζει σύγχρονες υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Επικεφαλής στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ο ΟΤΕ. (https://5g-ppp.eu/sesame/, http://www.sesame-h2020-5g-ppp.eu/)
COHERENT: Coordinated control and spectrum management for 5G heterogeneous radio access networks
Βασική καινοτομία του προγράμματος είναι η ανάπτυξη ενός ενοποιημένου συστήματος διαχείρισης ετερογενών ασύρματων δικτύων ως μια ενοποιημένη δικτυακή οντότητα, μέσω Software Defined Networking (SDN) και ευέλικτης διαχείρισης φάσματος, για ακόμη καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών. (https://5g-ppp.eu/coherent/, http://www.ict-coherent.eu/coherent/)
5G-Xhaul: Dynamically Reconfigurable Optical-Wireless Backhaul/Fronthaul with Cognitive Control Plane for Small Cells and Cloud-RANs
Στόχος του προγράμματος είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός ευέλικτου και χαμηλού κόστους backhaul/fronthaul δικτύου με δυνατότητα υποστήριξης σύγχρονων και μελλοντικών οπτικών και ασύρματων τεχνολογιών πρόσβασης (Sub-6 GHz, mm-Wave) και αντίστοιχων υπηρεσιών, μέσω δυναμικής ανάθεσης δικτυακών πόρων. Οι τεχνολογίες και οι υποδομές που θα αναπτυχθούν θα ενσωματωθούν σε μία ευρεία πλατφόρμα δοκιμών στην πόλη του Bristol (UK). (https://5g-ppp.eu/5g-xhaul/, http://www.5g-xhaul-project.eu/)
CHARISMA: Converged Heterogeneous Advanced 5G Cloud-RAN Architecture for Intelligent and Secure Media Access
Στόχος του προγράμματος είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση υποδομής cloud υψηλής ασφάλειας και φασματικής απόδοσης, χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης και υψηλής επίδοσης (απόκριση δικτύου μικρότερη του 1ms), ικανής να υποστηρίξει υπηρεσίες e-health και wellness monitoring, Internet of Things και smart cities. (https://5g-ppp.eu/charisma/, http://www.charisma5g.eu/)
Με τη Deutsche Telekom να συμμετέχει σε επιπλέον 4 ερευνητικά προγράμματα[3] και με την ουσιαστική συμβολή του Ομίλου ΟΤΕ, ο Όμιλος Deutsche Telekom συμμετέχει συνολικά σε 8 από τα 19 προγράμματα 5G-PPP, προάγοντας δυναμικά την έρευνα και την καινοτομία, προς όφελος των πελατών του, αλλά και της Ευρώπης.
Ο Όμιλος ΟΤΕ, είναι πρωτοπόρος στις τεχνολογικές εξελίξεις και αποτελεί μακράν το μεγαλύτερο επενδυτή σε υποδομές τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα. Σήμερα, συμμετέχει συνολικά σε 20 πρωτοποριακά ερευνητικά επιδοτούμενα προγράμματα, ενώ παράλληλα τα Εργαστήρια Νέων Τεχνολογιών του ΟΤΕ αξιολογούν τις νέες τεχνολογίες και τον εξοπλισμό των τηλεπικοινωνιών του μέλλοντος.