ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Οι ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς κατέχουν κεντρική θέση στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου. Είναι μια περίοδος που γεφυρώνει το παρελθόν με το παρόν, φέρνοντας στην επιφάνεια παραδόσεις, έθιμα, γεύσεις και ιστορίες που οι ρίζες τους χάνονται βαθιά μέσα στον χρόνο.
Πόσο άλλαξε, όμως, ο εορτασμός των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στο διάβα των αιώνων και πόσο διαφορετικός είναι ανά τον κόσμο;
Στα ερωτήματα αυτά είναι αφιερωμένο το 10ο τεύχος των Σελίδων Ιστορίας, το οποίο κυκλοφορεί την Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, μαζί με την «Καθημερινή».
Η αρθρογραφία έχει ως αφετηρία το πώς καθιερώθηκε η εορτή στα μέσα του 4ου αιώνα. Στη συνέχεια, «ταξιδεύει» στον χρόνο: αρχικά στη μεσαιωνική Ευρώπη, όπου παρατηρείται ώσμωση του Χριστιανισμού με τις παγανιστικές τελετουργίες του μεσοχειμώνα, και ύστερα στην εποχή που οι Πουριτανοί στην Αγγλία κήρυξαν τον πόλεμο στα Χριστούγεννα, αλλά και στα χρόνια του Όθωνα, οπότε και ήρθε στην Ελλάδα το έθιμο του χριστουγεννιάτικου δέντρου.
«Ταξιδεύει», όμως, και στον χώρο -συγκεκριμένα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού- καταδεικνύοντας ότι εκεί διαμορφώθηκαν τα «ονειρικά» Χριστούγεννα που γνωρίζουμε σήμερα, με τον Άγιο Βασίλη, τα ξωτικά και τους ταράνδους του, τις ευχετήριες κάρτες και τα πολυκαταστήματα που πωλούν χριστουγεννιάτικα δώρα.
Η αμφίδρομη σχέση της χριστουγεννιάτικης παράδοσης με τη λογοτεχνία αποτελεί μία ακόμη πλευρά, με εμβληματικά παραδείγματα τα έργα των Ντίκενς και Παπαδιαμάντη, η πένα των οποίων μας χάρισε υπέροχες και διαχρονικές χριστουγεννιάτικες ιστορίες.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το τεύχος ασχολείται επίσης με τους μύθους για τους καλικάντζαρους και τα άλλα όντα που ζωντανεύουν στη διάρκεια του Δωδεκαήμερου.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι ιστορίες που εξελίχθηκαν στα πεδία των μαχών των δύο Παγκοσμίων Πολέμων. Ξεχωρίζουν η ανακωχή των Χριστουγέννων του 1914 και οι συγκινητικές περιγραφές των πολεμιστών του Ελληνοαλβανικού Μετώπου για τα Χριστούγεννα του 1940.
Τέλος, στο τεύχος παρουσιάζονται οι παραδόσεις και οι εορτασμοί για την αλλαγή του χρόνου στους λαούς της αρχαιότητας και στην Κίνα του 17ου αιώνα.
Αυτές και άλλες ιστορίες που έγραψαν την Ιστορία, την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου με την «Καθημερινή»