ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το ένατο τεύχος των Σελίδων Ιστορίας κυκλοφορεί κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου και βρίσκει πολλούς αναγνώστες εν μέσω καλοκαιρινών διακοπών. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε την αφορμή για τον φάκελο του τεύχους. Θέμα του το ταξίδι, η αναψυχή, η περιήγηση και οι διακοπές διαμέσου των αιώνων.
Οι συγγραφείς των σχετικών κειμένων μάς ταξιδεύουν στον χώρο και τον χρόνο, από την ελληνική και ρωμαϊκή αρχαιότητα έως τις λουτροπόλεις του εικοστού αιώνα. Μας παρουσιάζουν πώς η θρησκευτική λατρεία συνδυάστηκε με την αναζήτηση θεραπείας στα Ασκληπιεία είτε με τα ταξίδια σε κορυφαίους προσκυνηματικούς προορισμούς. Κι επίσης μας μεταφέρουν στην εποχή που οι Ευρωπαίοι ευγενείς «γεύονταν» την εμπειρία του Grand Tour στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν το ταξιδιωτικό πρακτορείο του Τόμας Κουκ άνοιγε τον δρόμο στη σύγχρονη εκδοχή των οργανωμένων ταξιδιών αναψυχής, και στην περίοδο του Μεσοπολέμου, όταν οι διακοπές κατοχυρώθηκαν ως δικαίωμα με τη μορφή που τις γνωρίζουμε σήμερα, και ο ΕΟΤ εξέδιδε τις πρώτες αφίσες για να διαφημίσει τους τουριστικούς προορισμούς της χώρας.
Ο χρόνος κυκλοφορίας του τεύχους συμπίπτει, επίσης, με τις επετείους εγκαθίδρυσης και κατάλυσης δύο δικτατορικών καθεστώτων στην Ελλάδα. Το 1936 άνοιγε η αυλαία για το μεταξικό καθεστώς της 4ης Αυγούστου, ενώ τις ημέρες αυτές, πριν από μισόν αιώνα, γίνονταν από την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τα πρώτα βήματα για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα, μετά από τα επτά και πλέον έτη που ήταν παγιδευμένη στον γύψο του δικτατορικού καθεστώτος της 21ης Απριλίου 1967. Το καθεστώς της 4ης Αυγούστου και τον πρωτεργάτη του παρουσιάζει η στήλη «Με 10 ερωτήσεις», ενώ τα δραματικά γεγονότα που μεσολάβησαν από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο έως τη σύσκεψη στρατιωτικών και πολιτικών στις 23 Ιουλίου, την επιστροφή Καραμανλή τα ξημερώματα της 24ης Ιουλίου και τις πρώτες ημέρες της Μεταπολίτευσης παρουσιάζουν η συνέντευξη με τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, μια μαρτυρία από την επιστράτευση που κηρύχθηκε μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και ο διάλογος για τον αντιαμερικανισμό στα χρόνια της Μεταπολίτευσης.
Η υπόλοιπη αρθρογραφία του τεύχους παρουσιάζει τη μεγάλη απόδραση του Ναπολέοντα στις αρχές του 1815, σκιαγραφεί το φαινόμενο Μάτα Χάρι, αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές και γκρίζες ζώνες στον βίο του Χίτλερ, παρουσιάζει το ταξίδι του Πάτρικ Λι Φέρμορ στο Άγιον Όρος και διερευνά τον μύθο του άνδρα με το «σιδηρούν προσωπείον», την προσπάθεια «λευκοποίησης» στη Βραζιλία στο μεταίχμιο 19ου και 20ού αιώνα και την ηθική διάσταση που βρίσκεται πίσω από το χαρακίρι (ή σεπούκου) στην Ιαπωνία.
Αυτές και άλλες ιστορίες που έγραψαν την Ιστορία, την Κυριακή 4 Αυγούστου με την «Καθημερινή»