Η μάχη για τη σωτηρία του ΔΟΛ περνάει πρώτα από τα δικαστήρια. Μετά και την αποτυχημένη διαπραγμάτευση με τον Ιβάν Σαββίδη και την (προσωρινή;) απόσυρση του Σταύρου Ψυχάρη από το σκηνικό, η απόφαση του Πρωτοδικείου επί των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν κατατεθεί θα κρίνει αν θα εξασφαλίσει ο ΔΟΛ χρηματοδότηση από τους δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς του πρακτορείου «Άργος» για τον επόμενο μήνα, μέχρι να αναλάβει ο ειδικός εκκαθαριστής. Με τον τρόπο αυτό οι διοικούντες τον Οργανισμό κερδίζουν χρόνο, έχοντας στο μυαλό τους τις πολιτικές εξελίξεις.
Την προηγούμενη Πέμπτη οι δανείστριες τράπεζες κατέθεσαν στο Πρωτοδικείο την αίτηση υπαγωγής του ΔΟΛ, της άλλοτε ισχυρής στο χρηματιστήριο εταιρείας, σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης. Η υπόθεση θα εκδικαστεί στις 3 Μαρτίου, οπότε και αναμένεται να οριστεί ο ειδικός εκκαθαριστής, η εταιρεία Grant Thornton μαζί με το δικηγορικό γραφείο Αγγελίδη. Την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου κατατέθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα από τις τράπεζες προς τους πιστωτές και από τον ΔΟΛ προς τις τράπεζες. Κύρια παρέμβαση υπέρ των δημοσιογράφων στον ΔΟΛ άσκησε η ΕΣΗΕΑ στην προσφυγή των τραπεζών και της διοίκησης του Οργανισμού.
Ο ΔΟΛ ζητάει στο μεσοδιάστημα, μέχρι τον ορισμό του ειδικού διαχειριστή, να εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή του, για να συνεχίσει να λειτουργεί, από τον δεσμευμένο λογαριασμό του πρακτορείου «Άργος» (3 εκατ. ευρώ). Αύριο, Δευτέρα, θα κατατεθούν οι προτάσεις από τις δύο πλευρές και την Τρίτη το δικαστήριο θα λάβει την απόφασή του. Το δικόγραφο της τράπεζας κάνει λόγο για «εκκαθάριση εν λειτουργία του ΔΟΛ» και έχει κάθε λόγο να θέλει να παραμείνει εν ζωή ο Οργανισμός πριν αναλάβει ο ειδικός διαχειριστής, ώστε να αντλήσει έσοδα από την πώληση των περιουσιακών στοιχείων ή από το σύνολο της επιχείρησης.
Στην περίπτωση που το δικαστήριο κάνει δεκτή την αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων, ο ΔΟΛ θα συνεχίσει να εκδίδει τα έντυπά του για τουλάχιστον έναν μήνα. Στη συνέχεια ο ειδικός διαχειριστής, αφού αναλάβει, θα κάνει την αποτίμηση της εταιρείας με σκοπό να καλύψει το μέρος των δανείων που έχουν χορηγηθεί. Είτε θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με ενδιαφερόμενους επενδυτές είτε, στη συνέχεια, με τη διαδικασία του πλειστηριασμού θα ξεκινήσει την πώληση των περιουσιακών στοιχείων (εφημερίδες, περιοδικά, κτίρια κ.λπ.). Με τον τρόπο αυτό και ενώ οι τράπεζες θα έχουν τον πρώτο λόγο, οι επιχειρηματίες που έχουν καλές σχέσεις μαζί τους θα είναι σε θέση να διεκδικήσουν από καλύτερο σημείο τον ΔΟΛ, εν αντιθέσει με τη διαπραγμάτευση του προηγούμενου δεκαημέρου, όπου υπήρχε το ενδεχόμενο να περάσει ο ΔΟΛ στα χέρια του Ιβάν Σαββίδη. Πολλοί, εντός και εκτός Συγκροτήματος, δεν ήθελαν αυτήν την προοπτική.