Ενώπιον σοβαρών αποφάσεων για το μέλλον δύο ακόμη τηλεοπτικών εταιρειών βρίσκονται οι τράπεζες. Στις περιπτώσεις των εταιρειών Forthnet και Τηλέτυπος υπάρχουν επενδυτές που περιμένουν από τις Τράπεζες να κάνουν ορισμένες απλές κινήσεις.
Η πρώτη περίπτωση είναι του Mega, με δεσμευμένα 55 εκατ. ευρώ στους εταιρικούς λογαριασμούς και τη δημοφιλέστερη ταινιοθήκη, η οποία εξασφαλίζει στον σταθμό, με την προβολή παλαιότερων σειρών, την τέταρτη θέση στην τηλεθέαση στις ηλικίες 18-54. Στις 31 Δεκεμβρίου 2014 η ταινιοθήκη είχε αποτιμηθεί σε 114 εκατ. ευρώ και στις 30 Σεπτεμβρίου 2015 σε 89 εκατ. ευρώ και οι Τράπεζες τώρα θέλουν να την πλειστηριάσουν για… 20 εκατ. ευρώ ή να την ενοικιάζουν κατ’ έτος. Τα έσοδα από την ταινιοθήκη μετά την απόσυρση των μετόχων από την εταιρεία ανήλθαν σε 70 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του δανεισμού της εταιρείας.
Κόστος διάσωσης μόλις… 3,5 εκατ. ευρώ
Οι Τράπεζες θα μπορούσαν να κάνουν ό,τι έχουν πράξει ήδη με τη Forthnet. Δηλαδή να κεφαλαιοποιήσουν το δάνειο προς την Τηλέτυπος και να αναζητήσουν επενδυτή. Προϋπόθεση για να κρατηθεί ζωντανό το κανάλι είναι να διαθέσουν 3,5 εκατ. ευρώ από τα έσοδα της εταιρείας για την απόκτηση της δεκαετούς άδειας. Ένα κανάλι με τα χαρακτηριστικά του Mega αξίζει πολλά περισσότερα από το σχέδιο περί ειδικής εκκαθάρισης, για να μη στενοχωρηθούν οι ανταγωνιστές του.
Περιμένει ο Θοδωρής Κυριακού
Στην περίπτωση της Forthnet (Nova) οι Τράπεζες είχαν από το 2017 πρόταση ενδιαφερόμενου επενδυτή της τάξης των 50 εκατ. ευρώ, ο οποίος δεν ζητούσε «κούρεμα» του δανεισμού. Η πρόταση αυτή δεν δημοσιοποιήθηκε από τις Τράπεζες, οι οποίες όμως, κάτω από την πίεση της υποβολής της, αναγκάστηκαν μετά από ένα έτος να αναζητήσουν τρίτο φορέα, τη Nomura, για να βρει επενδυτή. Οι δύο προτάσεις στις οποίες κατέληξε ήταν η πρόταση για εκκαθάριση της Forthnet με τη διάθεση των συνδρομητών της σε Vodafone – Wind και η επικρατέστερη του ΑΝΤ1 για «κούρεμα» των δανείων ως και 70%, με επένδυση 80 εκατ. ευρώ.