- Τα «ξύλινα τείχη» της Τηλέτυπος είναι το πρόγραμμα
Παράθυρο ελπίδας για το Mega. Δεν είναι βέβαιο πως θα πέσει «μαύρο» στο Mega από το ΕΣΡ, αν υπάρξει μια νέα νομική προσέγγιση. Η προθεσμία του τριμήνου, που προβλέπει το ΕΣΡ για τη λειτουργία σταθμού που δεν κατέθεσε αίτηση για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό για τις άδειες, λήγει στις 27 Φεβρουαρίου, αλλά υπάρχει μια νέα ερμηνεία σε νομικούς κύκλους. Με δεδομένο πως τα δελτία ειδήσεων του Mega έχουν διακοπεί εδώ και έναν χρόνο και ο σταθμός μεταδίδει, πλην των τελευταίων ημερών, μόνο σειρές, μπορεί να θεωρηθεί άτυπα ως θεματικός και συνεπώς να συνεχίζει να μεταδίδει πρόγραμμα. Αν όμως θεωρηθεί θεματικός σημαίνει πως στο μέλλον θα χρησιμοποιεί τουλάχιστον 50 εργαζόμενους, αντί για τους 420 που χρησιμοποιεί ως σήμερα.
Το σημείο καμπής είναι η απόφαση που θα λάβει η Ολομέλεια του ΣτΕ, με προγραμματισμένη συνεδρίασή της, στις 2 Μαρτίου. Ο μέτοχος του καναλιού, μέσω της Αλτερ Εγκο ΑΕ, Β. Μαρινάκης εκτίμησε, μιλώντας προς τους εργαζόμενους, πως η προκήρυξη θα καταπέσει στο ΣτΕ. Το Mega δεν θα κινδύνευε (όπως και στο παρελθόν, λόγω Digea) να σταματήσει να μεταδίδει το τηλεοπτικό του σήμα αν οι εκπρόσωποι της διοίκησης είχαν αποφασίσει να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό της 11ης Ιανουαρίου 2018. Το πραγματικό κόστος ήταν 35.000 ευρώ, για το παράβολο, καθώς η εγγυητική των 3,5 εκατ. ευρώ θα επιστρεφόταν στην περίπτωση που υπήρχε αποκλεισμός από τη διαδικασία. Οι λόγοι που διοχετεύτηκαν για την επιλογή αυτή δεν μπορούν να σταθούν. Η μετάθεση της ευθύνης στο ΕΣΡ, με το επιχείρημα πως δεν ανταποκρίθηκε στο ερώτημα περί συγχώνευσης της Τηλέτυπος με τρίτη εταιρεία, απαντήθηκε από την ίδια την Αρχή.
Το δεύτερο επιχείρημα, βάσει του οποίου θα ήταν οκτώ οι υποψήφιοι στον διαγωνισμό, οπότε θα ξεκινούσε ο πλειστηριασμός και θα δεν είχε ισχύ το business plan, ακυρώθηκε από τα ίδια τα γεγονότα. Επίσης, το business plan δεν ήταν μονοσήμαντο, έχοντας μόνο ένα σενάριο. Στην περίπτωση που γινόταν πλειστηριασμός και αυξανόταν το τίμημα θα μπορούσε να μειωθεί αντίστοιχα το κόστος του προγράμματος. Οι εκ των υστέρων επιθέσεις στους πρώην μετόχους του Mega για πρόγραμμα που αγόρασαν και δεν μεταδόθηκε δεν έχουν νόημα. Διότι σε όλες τις εποχές το ΔΣ του Mega, στο οποίο εκπροσωπούνταν όλες οι πλευρές (ΔΟΛ, Πήγασος, Όμιλος Βαρδινογιάννη), αποφάσιζε για το πρόγραμμα.
Το ισχυρό χαρτί του Mega είναι το πρόγραμμα. Η στρατηγική επιλογή όλων των προηγούμενων διευθυντών προγράμματος (Κ. Γιαννίκου, Τζ. Καλημέρη, Γ. Λάτσιου, Π. Μπούτου) να παράγουν σειρές και όχι να μισθώνουν πρόγραμμα έσωσε το Mega. Η Τηλέτυπος έχει διαθέσει από την πρώτη μέρα λειτουργίας της 1,7 δισ. ευρώ για την παραγωγή προγράμματος και αυτό αποτελεί τα «ξύλινα τείχη», που το έχουν σώσει ως αυτήν τη στιγμή.
Το ζήτημα είναι τι θα κάνουν οι μέτοχοι. Επιπλέον, αν δεν υπάρξει ανταπόκριση από τον Όμιλο Βαρδινογιάννη και τον Β. Μαρινάκη, να διεκδικήσουν δηλαδή τη γενική άδεια, ώστε να έχουν και ενημέρωση και ψυχαγωγία, υπάρχει πάντα και η περίπτωση του Ιβ. Σαββίδη. Αν εφαρμόσει αυτό που είχε πει και εμφανίσει τα 25 εκατ. ευρώ στις τράπεζες, σώζει τον Τηλέτυπο, αποκτάει τον έλεγχο του καναλιού και δεν χρειάζεται η διαδικασία του άρθρου 106Β.